ГЕРБ пуска СРС-та срещу търговията с гласове

Министри и вицепремиери няма да ръководят предизборни щабове
10 юли 2012 20:31,
74
ГЕРБ пуска СРС-та срещу търговията с гласове
ГЕРБ се отказа от Цветанов да им ръководи изборите. Снимка: Impact Press Group

Министри и вицепремиери да не могат да ръководят предизборните щабове на партиите, както и да не използват държавни коли по време на кампания, предвиждат част от промените в Изборния кодекс, които ГЕРБ предлага.

Те бяха представени днес в парламента от заместник-председателя на ПГ на управляващите Искра Фидосова.

За агитация извън изборния период се предвижда глоба от 2000 до 5000 лв. За агитация се брои, ако на плакат, билборда има призив за гласуване за даден кандидат или партия, или някакъв друг знак, уточни Фидосова. Ако например е само негов портрет това не било агитация.

Искания за използване на СРС в предизборен период да се изготвят само и единствено от окръжните прокуратури, е идеята на депутатите от ГЕРБ. Подобно право няма да има МВР.

Още по темата
 Спецсредствата ще могат да се използват по отношение на престъпни състави от Наказателния кодекс, свързани само с организация за купуване на гласове, уточни заместник-председателят на вътрешната комисия Красимир Ципов. За търговия с гласове в НК ще бъде записан затвор от 1 до 6 години.

Занапред партиите или коалициите ще регистрират застъпници на база кандидатска листа, а не на кандидат, както е досега. Броят за един избирателен район на застъпниците не може да надвишава секциите в него. В деня на вота всеки застъпник ще представя пред председателя на съответната СИК удостоверение, в което вече трябва да фигурира и номерът на секцията, в която е. В тази връзка ще бъде създаден регистър на застъпниците по аналогия на този за придружителите.

Ако една политическа сила участва едновременно в два или повече вида избори, има право общо на един застъпник.

По отношение на дистанционното електронно гласуване от ГЕРБ предлагат то първо да се експериментира в до 5 секции. Отворени сме за вариант да се зачетат резултатите още при следващия вот, ако е в малко секции, или да се гласува по интернет в повече секции, но без да се броят гласовете, обясни Искра Фидосова.

Занапред ЦИК ще трябва да води и поддържа актуализиран списък на избирателите, като на сайта й ще има линккъм данните на ГРАО.

Пет дни преди деня на вота на електронната страница на общините ще бъдат публикувани т.нар. забранителни списъци. 24 часа имат за реакция тези, които са попаднали в тях, да подадат заявление за вписване, така че три дни преди изборите списъците да са окончателно готови.

Предоставящите медийни услуги се задължават да декларират на сайтовете си договорите с участниците в изборите, според внесените от мнозинството промени в Изборния кодекс.

Физическите лица, които даряват на партиите повече от една минимална за страната работна заплата, ще трябва да декларират писмено откъде са парите.

Всички внесени до момента поправки в изборното законодателство, както от ГЕРБ, така и от останалите партии, ще бъдат гледани на първо четене в четвъртък от правната комисия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
13
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Едно по едно, бавно се режат пипалата на мафията... - скоро ще дойде време и за главата...
27
4
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Ей ,пропадняк, изпий си лекарството или амфетите и заспивай.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мутри, заминавате си...
25
6
 
20
 
! Отговори
ПАРАШУТИСТКАТА ЯНА преди 11 години
Тази угоена МУТРЕСА за пример ли я дават?Ами подслушаните разговори с Танов.Братя БЪЛГАРИ ДА ЗАГРОБИМ ГЕРБ И ОСВОБОДИМ НАРОДА СИ ОТ ПРОДАЖНОТО МУТРЕНСКОУПРАВЛЕНИЕ.
24
1
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
Той си има, *** му *** всеки ден :))))
23
7
 
9
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Комунистите печелеха избори чрез *** гласове.Тарторите на *** получаваха всичко ,което пожелаят,а в същото време бяха и агенти на бившата милиция.Неграмотните и гладни *** изпълняваха безропотно каквото кажат тарторите.При успешен вот партията се отблагодаряваше чрез пари,терен,затваряне на очите при бизнес, на ръба на закона.Това е публична тайна.
22
5
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Дай му червения си ***,на Бойко не му трябват ***.
21
7
 
4
 
! Отговори
do 16 преди 11 години
няма разумен човек който би гласувал за БСП. И забележете че не казвам нищо в защита на герп, те също са ми противни.просто говоря за така наречената халтернатива, за която рушвета е начин на живот.
20
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ГЕРБ спечелят изборите, никой не може да ме убеди че това е станало честно
19
6
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
В деня след изборите видяхме как Цвъко цял чувал бюлетини подмени, но какво от това?
18
10
 
6
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
То се видя в СЛИВЕН как червените купуват и подменят вота ,*** е серГЕЯ
17
8
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Абе, ***, ние изнасяме ел.енергия...ти изобщо в час ли си? Вземи и прочети нещичко. Но щом си привърженик на Бойко ми е ясно, колко четещ, колкото него. Една книга за 50 години.
16
3
 
11
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
А ти от какво си доволен? от цените на ел.енергията, горивата, храните, пенсионата възраст още да изброявам ли...престъпността. Ти си ***!
15
5
 
23
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Разбира се, че ще му го дам само да не е Тиквата Борисов и цялата му гнусна ***. Като Цвъко и Фидосова-толкова са противни...гнус ме е като ги видя.
14
13
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
такива като теб са ми ясни, дето уж не обичат станишев , но понеже нямало по-добър гласуват за него. За всеки суперинтелигентен човек не е необходимо някой да му казва какво представлява едно правителство, той сам може да прецени, но явно работата на Станишев е да отваря очите на такива като теб и ти за благодарност ще му дариш вота си.
13
2
 
6
 
! Отговори
plamen преди 11 години
Taq smotanata li e debela gnusna krava ,shto ne se zarovi v nqkoq ko4ina ,samo da mi q dadede i kolko zimnina ot neq shte napravq ,shte nahranq gladniq narod ,shtoto dogodina hi4 nqma da q ima ,ama vidi li 4e i za mediyna zvezda ne stava,a za *** zvezda izobshto q ne biva ,taka 4e ostava da q razstrelqt pred parlamenta ,smart na taq krava ,smart *** i
12
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Палячовци, вие сами вярвате ли си на глупостите? ГЕРБ били пътници... Ами гледайте след изборите какво ще става. Май-май само Бойко и Кунева ще имат по повече от 30 човека в парламента. Останалите сумарно няма да имат 50%. Ама комунистическата глава е дебела и не възприема факти. Само каквото ѝ казват от БьеКаПьету.
11
4
 
16
 
! Отговори
Сънчо преди 11 години
Чумата ГЕРБ си отива, спете спокойно, деца.
10
14
 
20
 
! Отговори
най-точното преди 11 години
Най-точното определение за тези даде Станишев- смешници. И само да кажа, че никак не харесвам БСП и Станишев, но той излезе пророк. Бойко -Тиквата направи страната ни и нас самите за смях
9
7
 
3
 
! Отговори
гебаджия преди 11 години
Вижте сега хора, спомнете си колко пъти са ви правили услуга или сте правили услуга, в смисъл заобикаляне на някое правило, глобичка, законче, уреждане за държавна работа/Ще признаете че това никак не ви е чуждо. Ако бяхте на наше място в парламента какво става? Така че не ревете толкоз и бъдете по снизходителни, защото ние сме вашето отражение.