Казах на Цветанов: Арестувай, пощада за никого няма!

Размазват от критика предишното правителство в доклада, измъкна се Борисов
18 юли 2012 17:10,
484
Казах на Цветанов: Арестувай, пощада за никого няма!
Бойко Борисов Снимка: архив, БТА

„Предупреждавам ви, че много внимателно наблюдавам, само да чуя някъде, че се говори, така че си дръжте хората изкъсо, много бъдете дисциплинирани и стриктни, защото пощада за никого няма“.

С тези думи се обръща премиерът Бойко Борисов към министрите си на днешното правителствено заседание часове преди представянето на доклада на ЕК за България за последните 5 години. Това става ясно от публикуваната на страницата на Министерския съвет стенограма.

Борисов разкрива подробности по ударните арести, които се състояха ден преди Брюксел да разкритикува страната ни в сферата на правосъдието, борбата с организираната престъпност и корупцията – на депутата от управляващите Димитър Аврамов и на двама служители на ГДБОП.

„От доста време работихме по един наш депутат от ГЕРБ, който много хитро се опитваше да си използва положението и да изкарва пари на гърба на партията. Много добре го прихванаха ДАНС и БОП, с ръководната роля на Софийската градска прокуратура, в смисъл като наблюдаване на процеса. Бяха белязани 50 хиляди лева, жена му ги прибра и го арестувахме с парите“, разказва Борисов.

Още по темата

По думите на Борисов Аврамов е „отворен, предприемчив, но предприемчив и да открадне пари“. „И между другото, той ни е създал и с една германска фирма проблеми преди време, сега научих, като се вторачих в него“, допълва премиерът.

„С БОП беше също голям проблем, правят се на данъчни и отиват и прибират пари. Но седнахме с ръководството на БОП, когато получихме тези сигнали, безкомпромисно и ги... Знаете ли колко е трудно да се дебнат „колеги”, защото знаят мероприятията, знаят как действат службите, ослушват се, защото знаят че са гузни. И примерно това е сто пъти по-трудно да хванеш такива хора, отколкото обикновен престъпник. А и малко да ви развеселя, те самите си правят външно наблюдение на себе си, за да се пазят от колегите. Работихме доста активно, но тогава и на Цветанов му казах – хората ще разберат, арестувайте, за да знаят, че пощада за никой няма. Това трябва да се знае“, отсича Борисов. Премиерът съветва министрите си да поканят и представители на БСП при отчитането на доклада, тъй като той е за 5-годишен период и засяга и предишното управление.

„Чух, че Станишев се изказвал нещо за вот на недоверие, просто това е цинизъм. Докладът е за пет години, при него спряха всички еврофондове, при него направиха всичките тези поразии, а сега вот за нас“, възмущава се Борисов.

Според него негативизмът към Висшия съдебен съвет е изцяло към предишното правителство, защото „предишният парламент избра този Висш съдебен съвет, който направи всичките тези бели“.

„Така че нека да дойдат, да кажат – ние избрахме тогава този Висш съдебен съвет, с гласовете на нашите партии в парламента, но се провалихме с него. Видно е, че в докладите ги размазват от критика. Приемаме тази своя вина и пожелаваме да се избере Висш съдебен съвет, който да не понесе тези критики, които му причинихме сега от Брюксел. Нали, това очакваме да кажат от БСП, да отчетат това, което е направено в МВР и в правосъдието, да си посипят главата с пепел за това, че не подкрепиха Закона за конфискация в парламента, а тук това в доклада е показано като политическа воля“, посочва Борисов.

Иначе още преди официалното му представяне, премиерът определя доклада  като „правдив и балансиран“ и смята, че документъто отчита всички проблеми, които има и „ние си ги знаем, разбира се“. В техническата част пък се подчертавала силната политическа воля, Закона за конфискацията и реформите, които са трайни.

Той отбелязва, че следващият доклад за България ще излезе през декември 2013 г. - „сиреч дават ни година и половина да работим по тези препоръки, които между другото са абсолютно изпълними“.

„Те са в нашата програма, защото ние прекрасно си знаем, че трябва да си направим да бъде избран от Парламента по най-прозрачния начин, с най-добрите хора новия Висш съдебен съвет, прекрасно знаем, че той трябва да избере най-добрия възможен по прозрачен начин главен прокурор, да изберат за новия шеф на комисията по конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин и те нещата ще си дойдат от само себе си“, разсъждава Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
32
 
! Отговори
Минчо Празников преди 12 години
Я слънцето изгря, беше се позагубило 2 - 3 дни ?
24
1
 
37
 
! Отговори
Svilen75 преди 12 години
Боко чете евродоклада както дявола - евангелието ...
23
2
 
27
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
В момента слушам "отличника"!Наглост и безочие! Искам протести!Приемам оферти от всички, стига да покриват причините за тях! Искам протести против тези, които си живеят в своя свят и не ги интересува нищо, вечните оправдания! Провокация - каква провокация със съдия Тодорова, като "провокациите" продължават със смяната на състава на ВАС и други. Нямам нерви вече!
22
2
 
35
 
! Отговори
Оп-са преди 12 години
Луд е....друго обяснение нямам.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ami po4vai te ot vas ,vie ste za nqkade
20
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Борисов си знае няколко реплики за миналите и това си е! Като си много честен поне един път попита ли пресно осъдения ти министър на вътрешните работи какви толкоз консултаций е правил и на кого за да си закупи не един а 6 апартамента??? Защото неговото престъпление е доста по голямо в финансово изражение от на тоя ***-бушон депутат! За Мишо няма да те питаме!
19
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОСТАВКА.....МУТРИ И НЕКАДЪРНИЦИ-ВЪН!!!!!!!!!!
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слабо ме интересува корупцията си е корупция един хванали двайсе не хванали понеже депутатите им са много внимателни се наблюдават сами.
17
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това природно недоразумение ББ, че е *** и *** е едно на ръка, но ние сме три пъти по-*** и прости, че го търпим.
16
30
 
10
 
! Отговори
Ben преди 12 години
Герберите може да са всякакви, но това е единственото правителство, което реално е правило нещо срещу бандитизма и мафията. Видяхме ги другите *** какво могат.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една птичка пролет не прави. А и още не сме видели дали ще стои в кафеза въобще.Държавата е пропищяла от лобизма на герб.Конрол над медиите. От шуробаджанащината в кадруването и търговията с влияние. И това на всички нива - отгоре до долу.Та какво ще ми каже тоя диктатор!?
14
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв си ти,че да казваш кой да се арестува в тази държава и кой да не се арестува!Всеки гражданин не спазваш законите на тази държава трябва да се наказва та дори това да си и ТИ!!!
13
10
 
48
 
! Отговори
Libra преди 12 години
"Размазват от критика предишното правителство в доклада, измъкна се Борисов"XAXAXAXAXXAX Не! Не! Няма такава наглост!!!!
12
8
 
43
 
! Отговори
! преди 12 години
Кои ли ти вярва вече?
11
37
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво Бойко, майчкай изметта и да не ти дреме за червените позитанковци.
10
4
 
30
 
! Отговори
Стоянов преди 12 години
"Премиерът съветва министрите си да поканят и представители на БСП при отчитането на доклада, тъй като той е за 5-годишен период и засяга и предишното управление."Не е малко нагъл тоя!Ми нали от 3 години управлявате вие бе, защо не поправихте предишните 2 години, хората отчитат че и през последните 3 години нищо не се е оправило. И не намекват че държавата се управлява от МАФИЯ, за предишните а имат в предвид точно ТЕБ!Нагъл до няма и къде!
9
2
 
24
 
! Отговори
Oleee преди 12 години
Тъй ли - няма шпщада за никой? Че ела в СТЗ да ти кажа какви ги вършат твоите любимци тогава.
8
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мазна лисица си ти Бойко.Мазнааа.
7
3
 
44
 
! Отговори
/m преди 12 години
АААА разбрах. Досега всички са знаели за Аврамов, но са го оставили да си взема рушвети, докато тиквата не даде разрешение да го арестуват. Ама защо в EU доклада пише, че няма желание за справяне с корупцията?
6
5
 
13
 
! Отговори
neizvestno преди 12 години
I ot tozi mi pisna.Nikoleta Lozanova,Valeri Bojinov i tozi -omrazna mi ot tqh.