Борисов спира преговорите за „Белене“, мечтае за е-референдум

Допитването трябвало да се проведе максимално бързо
1 окт 2012 16:01,
480
Борисов спира преговорите за „Белене“, мечтае за е-референдум
Премиерът откри реновирания площад "Цар Асен" пред крепостта „Царевец" във Велико Търново. Снимка: БТА

Преговорите с частния инвеститор, който проявява интерес за реализация на проекта „Белене", трябва веднага да бъдат спрени до провеждането на референдума. Това обяви във Велико Търново самият министър председател, след като по-рано днес президентът Росен Плевнелиев изрази същата позиция.

Премиерът се отказа от мнението си, че референдумът трябва да се проведе заедно с парламентарните избори.

Днес заяви, че той трябва да се проведе максимално бързо и да не съвпада с вота през следващата година.

Борисов дори предложи, за да бъде по-икономично, референдумът да се проведе по електронен път, което ще е и тест за гласуването по този начин.
"Защо и сега да не го тестваме? Впоследствие ще ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават. Това е една пряка демокрация”, заяви премиерът.

Още по темата
Според него независимо от начина, по който от БСП са събрали над 500 000 подписа, референдум трябва да има.

 „Сега, те как са ги събрали, за всички стана ясно. Както си плащат за избори Станишевите хора, така си плащат и за референдум. Имат много пари – плащат”, коментира Борисов.

 По думите му при дебатите за референдума трябва да бъдат ясно разписани въпросите – откъде ще се вземат 22 млрд. лева, колко след това ще струва токът, кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво.

„Ще обременим хората с много експертни въпроси. Ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа „за” или „против”, добави Борисов.

Премиерът обърна внимание и на думите на лидера на БСП Сергей Станишев от вчера, който   заяви, че когато е трябвало да подпише за АЕЦ „Белене", не го е направил, за да запази интересите на България.

„Защо той не ги е подписал тогава и чии интереси е защитил? Да приемем, че е искал да защити българските интереси и не го е подписал. Защо – било е скъпо, било е неизгодно, било е в интерес на друга държава. Крайно време е вече да си говорим с истинските имена”, отсече премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


480
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Ще тествате системата за електронно гласуване за да видите как работи с измамата на гласовете -- -за да може после на изборите да се окаже че пак вие сте на властт--това е нещо като Тотото--който държи ключа към "машината" той печели )
116
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди да се питат хората за нещо трябва да се премахнат всякакви ограничения за достъп до информация за АЕЦ Белене. Не е тайна, че засекретените договори са дело на Станишев дето сега го играе голям демократ в ПЕС.
115
2
 
4
 
! Отговори
до Станишев и Р.ОвчЪ преди 11 години
Другари ,ще провалим референдума ,....*** немогат де се справАт ---С ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ !
114
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко прави поредната грешка. Не трябва да избързва нито с референдума, нито с каквото и да е решение относно АЕЦ Белене.Както и да го предизвикват, не трябва да се поддава!До изборите, не трябва да се предприема нищо!
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от една страна искам да има АЕЦ понеже България ще го закъса енергийно след 10г, но от друга страна струва ли си да се ползва толкова скъп ток. :|:|:|
112
15
 
6
 
! Отговори
Rosst преди 11 години
Само Бойко ще оправи тази ***!Навремето и Тодор Живков плюехте но сега го търситеще дойде време и Борисов ще го търсите.
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако референдума ЗА АЕЦ Белене пропадне подобно на референдума в Румъния това ще означава, че АЕЦ Белене е тотално отсвирена.
110
5
 
6
 
! Отговори
дото преди 11 години
Важното е Р.Овчаров,да е на топло,заедно с хидроинджинера Доган и ,неговата рязана бургия Ментата.Нали така,е?????Капиш???????
109
1
 
12
 
! Отговори
до IQ146 преди 11 години
Айде стига платени коментари. Хората отдавна не са толкова ***...По-голям *** от Бат ти Боко няма, колкото и да не можеш да го признаеш тук. АЕЦ Белене трябва да се завърши за вече установената цена 3,9 млрд евро, а всички спекулации с цената на проекта, е необходимо да се разгледат от прокуратурата.
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
toq sme6nik bega po ta4a.i posle dim da go nqma .tova ako e maj
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до142,другарю, прочети за добрите практики в Естония, има презентации в интернет пространството и ще ти просветне кое как става
106
4
 
5
 
! Отговори
TooN- преди 11 години
Не гласувайте на референдума! Евтин политически трик преди изборите, за да се види приблизително колко за кого ще гласуват! Нали сте наясно, че тук битката е БСП-ГЕРБ, а не за и анти-Белене?!
105
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО НЕ СТЕ ВИЖДАЛИ ОГОЕН ЧЕРВЕЙ ТЕЖАЩ 150 КИЛОГРАМА В ДИВАТА ПРИРОДА...... НА СНИМКАТА ИМА ЕДИН!
104
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Режи Бойко, режи ленти. Ти друго не умееш ,но режи Бойко ,режи ленти...
103
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубавото на референдум е, че ако пропадне това означава НЕ за гьола БелеНЕ.
102
1
 
7
 
! Отговори
до 141 преди 11 години
Кое решение Боково е изкарвало повече?
101
3
 
12
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
При провеждане на референдум и гласуване по Електронен път, няма гаранция за анонимност на вота, гарантиран по конституция! Премиера само за нарушаването на конституционите ни права трябва да се замисли!
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този инвеститор беше само за три дни.
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Н. Пр. Марси Рийс: При мащабна инвестиция като АЕЦ "Белене", е добре да се направи проучване на съответния инвеститорОпааааааа! Ето кой му дръпна ръчната на боко страхливото мишле :)))))))
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали говорим за 51 % държавно участие в проекта, тогава даже и да е 22 млрд. лева цената, от държавата ще трябват около 11 млрд. лева.Какъв е проблема да се вземат като кредит, който да се изплаща с постъпленията? Нали за това се платиха луди пари на консултатнти, да направят разчети и да кажат колко ще струва централата, тока и кредита кога ще се изплати? Айде стига глепости е говорил тоя как тия 22млрд. трябвало да се вземат от пенсиите.А месечната сметка за ток като стане една средна пенсия?