Борисов спира преговорите за „Белене“, мечтае за е-референдум

Допитването трябвало да се проведе максимално бързо
1 окт 2012 16:01,
480
Борисов спира преговорите за „Белене“, мечтае за е-референдум
Премиерът откри реновирания площад "Цар Асен" пред крепостта „Царевец" във Велико Търново. Снимка: БТА

Преговорите с частния инвеститор, който проявява интерес за реализация на проекта „Белене", трябва веднага да бъдат спрени до провеждането на референдума. Това обяви във Велико Търново самият министър председател, след като по-рано днес президентът Росен Плевнелиев изрази същата позиция.

Премиерът се отказа от мнението си, че референдумът трябва да се проведе заедно с парламентарните избори.

Днес заяви, че той трябва да се проведе максимално бързо и да не съвпада с вота през следващата година.

Борисов дори предложи, за да бъде по-икономично, референдумът да се проведе по електронен път, което ще е и тест за гласуването по този начин.
"Защо и сега да не го тестваме? Впоследствие ще ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават. Това е една пряка демокрация”, заяви премиерът.

Още по темата
Според него независимо от начина, по който от БСП са събрали над 500 000 подписа, референдум трябва да има.

 „Сега, те как са ги събрали, за всички стана ясно. Както си плащат за избори Станишевите хора, така си плащат и за референдум. Имат много пари – плащат”, коментира Борисов.

 По думите му при дебатите за референдума трябва да бъдат ясно разписани въпросите – откъде ще се вземат 22 млрд. лева, колко след това ще струва токът, кой ще прави електропреносната мрежа, къде ще се носи ядреното гориво.

„Ще обременим хората с много експертни въпроси. Ще е важно тогава българинът много внимателно да си направи сметката, когато си дава гласа „за” или „против”, добави Борисов.

Премиерът обърна внимание и на думите на лидера на БСП Сергей Станишев от вчера, който   заяви, че когато е трябвало да подпише за АЕЦ „Белене", не го е направил, за да запази интересите на България.

„Защо той не ги е подписал тогава и чии интереси е защитил? Да приемем, че е искал да защити българските интереси и не го е подписал. Защо – било е скъпо, било е неизгодно, било е в интерес на друга държава. Крайно време е вече да си говорим с истинските имена”, отсече премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


480
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
4
 
! Отговори
Енергетиците преди 11 години
По повод партийното Енерго.---------------------------------------------Като искате да сте енергийно независими, тогава си купете малко борова гора, земя, фотоволтаични панели на покрива, ветрогенератор и си изкопайте кладенец с филтрираща помпа. За кокошкарниците, свинарниците и подобни екстри няма нужда да коментираме.
136
2
 
10
 
! Отговори
българче преди 11 години
До ....?182-Да бе режат ленти на 2км път,който след 6месеца е за ремонт
135
2
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 11 години
Още едва дошла и новата американска посланичка веднага нареди да се спре с този пореден идиотизъм за АЕЦ Белене . Докато тя е в България този проект няма как да стане , за това специално точно нея пратиха . Бойко сега извъртя нещата уж за референдум , ама такъв или няма да има или ще е след изборите , евентуално. Нова АЕЦ може , но само ако руснаците нямат нищо общо , това е посланието !!!
134
1
 
3
 
! Отговори
ALOOO ANTUNDETO преди 11 години
DA TI IMAM ALTERNATIVATA, VIDIA SE TVOIATA ALTERNATIVA BOKO, PLIUEM ZA6TOTO IMA ZA KAKVO ZA RAZLIKA OT TEB MAR60 TAKAVANIKOI NE OBI4A I NE HARESVA TVOIAT ZIGANIN KOSTOV I BOKO OT BANKIAELA HVANI NA KOMUNDETATA MA---------------------TATA :)))
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко Борисов ако искаше референдум щеше да го направи първият месец от премиерският си мандат и сега щеше да знае мнението на хората и да се води по него . а не 1 преди избори хитър Номер но няма да мине преди три години що не пита хората искат ли или не искат АЕЦ БЕЛЕНЕ ? преди да го спре 4 милиярда лева погреба . с ЕДНО НЕ
132
0
 
1
 
! Отговори
Имам въпрос преди 11 години
Имам въпрос:Кой ще изкупува евентуално тока на Белене?
131
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не разбира какво е е-референдум, но по стар бг.обичай се изказва неподготвен.
130
12
 
5
 
! Отговори
....? преди 11 години
Защо Бойко реже ленти ,.....защото предишните не рязаха ,крадяха ,и нямаше за какво да режат!
129
1
 
1
 
! Отговори
до 195,194 преди 11 години
Доган се е появил и неговата *** ментата и ръсят простотии
128
2
 
5
 
! Отговори
До IQ14,6 преди 11 години
IQ14,6 Я ти като пеено момче можеш ли да кажеш колко комисиони е пребарал ББ от строежа на Белени и колко договора е подписал.И запетайката след 14 не е случайна.Като гледам с каква честота пишеш и колко често пеистваш явно се на платена работа към ГЕРБ.
127
2
 
5
 
! Отговори
дото преди 11 години
А ЕНЕРГОТО Е на Р.овчаров,доган-миризмата,сОфиянски -лъжата и знайните и не знайни другари и техните деца.Това е Енергото.
126
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страхотна политическа интуиция, много малко политици го умеят това. Мутра, немутра, оня *** вашия още щеше да се плюнчи, ако беше в ситуацията на Борисов, щеше да праща по телевизиите си свои хора да мрънкат, обясняват и лигавят.
125
2
 
5
 
! Отговори
До Do 167 преди 11 години
Не на ГЕРБ,всичко отива в касите на партиното ЕНЕРГО.В България ,монопола е ЕНЕРГОТО.До като то не стане в действителност частно,ще е така.***.
124
0
 
2
 
! Отговори
бай пенчо преди 11 години
До *** и простТова е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА и ДЕМОКРАЦИЯ ноооооо само за определени хора.Ние стеб не сме от тях.
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да по електронен път не само ще е най-икономично, но и най-лесно за манипулация :)
122
9
 
9
 
! Отговори
е-референдум преди 11 години
хайде да направим един бърз вот за ориентир на тук дискутиращитекойто е за АЕЦ Белене да натисне + който е против -
121
4
 
2
 
! Отговори
До тъп и прост-169 преди 11 години
Питай,Овчаров,Софиянски и Доган,те ще ти кажат.Комунисти са???????22
120
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ Белене е коварния капан, който БСП са заложили на Бойко!Ако избърза с каквото и да е решение, за него ще е пълна катастрофа!Това не е борба само между БСП и ГЕРБ, това е нещо много по-машабно, от което измъкване няма и ако не внимава, Бойко ще опере пешкира за всичко.
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е-референдум у нас ще се проведе когато 90% от данъчните декларации се подават дистанционно.
118
0
 
8
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Привет вам , понеже съм много *** и *** и нищо не разбирам от енергетика, ОБЯСНЕТЕ МИ ЗАЩО - токат ми е 24 лева - реално консумираният,всичко друго до 60 лева е доставка,зелена енергия,пренос и не знам си какво още !!!!!!!!!!!!!!!!!!МАМКА МУ - КВИ СА ТИЯ РАБОТИ !!!!!