До референдума "Белене" замръзва, потвърдиха от ГЕРБ

С транзитните такси ще плащаме "Южен поток", уточни Делян Добрев
Обновена: 1 окт 2012 19:13 | 1 окт 2012 19:05,
110
До референдума "Белене" замръзва, потвърдиха от ГЕРБ
Снимка: БТА

Парламентарната група на ГЕРБ ще оттегли предложението за даване на мандат на правителството за водене на преговори за АЕЦ "Белене" като частен проект. Това обяви на извънредна пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заедно с депутатите от управляващото мнозинство Димитър Главчев и Доброслав Димитров.

Като основен мотив бяха посочени новите обстоятелства във връзка с искането за референдум, а именно наличието на 540 хиляди легитимни подписа за провеждането му.

„Имаме по-висшестояща власт - хората, които трябва да вземат решение "за" или "против"АЕЦ "Белене" и в този смисъл предложението за мандат на правителството е редно да бъде изтеглено, каза министър Делян Добрев.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че преговорите с появилия се инвеститор за АЕЦ „Белене“ се замразяват до провеждането на референдума. Същата позиция изрази и президентът Росен Плевнелиев.

Министър Добрев акцентира върху това, че е много важна формулировката на въпроса за референдума. По негови думи хората трябва да бъдат изчерпателно информирани и да вземат решение на базата на реалностите, при ясни правила и прозрачност. „Как точно ще бъде формулиран въпросът е работа на Народното събрание“, каза министърът.

Още по темата
Той обяви, че предстои широка разяснителна кампания за проекта „Белене“, така че хората да могат да вземат информирано решение. Добрев обаче не можа да обясни как точно ще бъдат представени всички данни, при положение че част от документите, подписани досега, са засекретени.

Енергийният министър коментира и идеята на премиера референдумът за бъдещето на проекта „Белене“ да бъде извършено по електронен път с думите „Защо не?“.

Според него имаме добър опит с преброяването на населението през февруари 2011 година, извършено от Националния статистически институт. Тогава голяма част от хората се „преброиха“ по електронен път.

Делян Добрев категорично отрече информацията, че правителството се е договорило с Русия да не получава в продължение на първите 15 години от действието на газопровода „Южен поток“ транзитни такси, като в замяна на това не участва с пари в изграждането му.

"Не е вярно, че България няма да получава транзитни такси от „Южен поток“ в първите 15 години", коментира икономическият министър. Той поясни, че още от първия ден за всеки кубик газ по тръбата страната ни ще получи транзитна такса.

Проектът ще бъде изграден съгласно подписаното още през 2008 година междуправителствено споразумение, в което е записано, че „Южен поток“ трябва да бъде построен с 30% собствен капитал и 70% чуждо финансиране. В случая собствените средства, които страната ни трябва да инвестира в газопровода, са в размер на 1 млрд. лева.

Добрев поясни, че тази инвестиция ще бъде покрита от очакваните транзитни такси, откъдето всъщност идва и объркването, че няма да получаваме такси в първите 15 години. „В противен случай Българският енергиен холдинг трябва да тегли кредит, или да търси други начини за финансиране на проекта“, аргументира се още министърът.

По-рано днес от Демократи за силна България (ДСБ) заявиха на пресконференция, че Москва се опитва да изнудва България, тъй като усеща края на руската доминация на европейския газов пазар.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"никой не може да ги пита къде и колко продават, от къде вземат и къде складират отработеното гориво, дали и на каква цена биха продавали на НЕК."Кой ти каза, че не може? Да не би да мислиш, че след като в нормалните страни повечето АЕЦ са частни, то никой не ги проверява за тези неща, щом касаят сигурността и живота на гражданите им!
35
0
 
3
 
! Отговори
akud преди 11 години
tazi amrikanska firma fantom, maj 6e izlezne na putin
34
1
 
8
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
б.б ще стане председател на ЕНП когато видиш небето през крив макарон Европа не дава мутра да ги команди това да не му е България .
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писна ми ту Станишев, ту Борисов да ме баламосват с този референдум! Ако АЕЦ се строи от руснаците и те отстъпят 51% на държавата, на следващата година което и да е правителство спокойно може да продаде дела си някой инвеститор.Ако АЕЦ се строи от американците без никакво участие на държавата - пак същото.И в двата случая имаме една АЕЦ на наша територия и щото е частна, никой не може да ги пита къде и колко продават, от къде вземат и къде складират отработеното гориво, дали и на каква цена биха продавали на НЕК.
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съгласен съм да се строи, но при следните условия:1 Със 100% частен капитал и никакъв ангажимент от страна на държавата да изкупува тока.2. Да се осигури възможност за непрекъснати проверки от контролни органи по отношение на безопасността на реакторите.3. Собственикът за своя сметка да осиури безопасното извеждане на отработеното гориво извън пределите на България.4. Собственикът да осигури определен брой работни места за българи от региона на Белене.
31
9
 
3
 
! Отговори
ХИТЪР ХОД.... преди 11 години
....БОЙКО Е ПРАВ----*** ,САМ СЕ НАБУТВА В ИНФЛАЦИЯЯТА И МИЗЕРИЯТА!ЗАЩО ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ТЪПАНАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ----НЕКА СИ ТРОШАТ ГЛАВИТЕ!КОЙТО СЕ Е ВОЗИЛ НА "КОМУНИСТИЧЕСКА КОЛИЧКА" ...ВИНАГИ Е КАТАСТРОФИРАЛ...!ЗА 20-г.ДЕМОКРАЦИЯ ----*** 3-ПЪТИ ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА!!!!!НЕКА ГО НАПРАВЯТ ПАК-------ТА ДА СЕ У**РАТ ,КАТО ЗА СВЕТОВНО.....ХА,ХА,ХАААААААА...!ТЪКМО ЩЕ СЕ ВИДИ ОТ ЦЕЛА ЕВРОПА...ТА ДА НИ СЕ РАДВАТ "ПЕС"-овете!
30
1
 
3
 
! Отговори
damata преди 11 години
До до 44 - Ами ти кво искаш? - от простака *** отговор!
29
3
 
13
 
! Отговори
дамата преди 11 години
Айде, сега да ви видим софиянци колко струвате? Гледайте по света какво става когато нещо не им е угодно и са вън на площадите и пред Парламентите, а вие се криете в миши дупки! По десет кожи ще ви одере вашият бойко, но го търпите ли търпите и само драскате и нямате куража нищо да направите и така ще ви унищожат!
28
1
 
13
 
! Отговори
така казаха преди 11 години
*** от герб
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 44 Бойко и интелигентност ,това виц ли е .
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Според Добрев въпросът, на който е трябвало да отговарят хората за референдум, не дава възможност за вземане на информирано решение, съобщава БНР."-28.07.2012 год.,"Имаме по-висшестояща власт - хората, които трябва да вземат решение "за" или "против"АЕЦ "Белене" и в този смисъл предложението за мандат на правителството е редно да бъде изтеглено, каза министър Делян Добрев."01.10.2012год.--кога говори истината ? Тези винаги са свикнали да се крият зад чужд гръб , все някой друг до им е виновен.
25
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както винаги Бойко постъпва интелигентно. Защо да се главоболи с тоя гьол и простотиите от партията на Станишев. Напреви си референдум, ако народа иска Белене, нека има Белене. После като глътне 30-40 милиарда, и като се окаже, че произвеждаме ток за цяла Европа, а няма кой да ни го купува на рентабилна цена щото всички си имат достатъчно собствен ток и никой няма да се остави зависим от вън, давай тогава секирата - режи заплати, здравеопазване, образовани, всичко да отиде да се изплаща Белене - глас народен, глас божи.
24
1
 
18
 
! Отговори
факт преди 11 години
И този е калинка,завършил е колеж по изкуства.Гарантирано от ГЕРБ !
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като има потенциален частен инвеститор, защо е нужен референдум? Целта е да се види на къде духа вятъра за парламентарните избори. Нито едно правителство не е играло ганкиното: една напред, две назад. Мен лично ме е срам че имаме такива управляващи, но народа заслужава управниците си.
22
0
 
17
 
! Отговори
Филия с мас преди 11 години
Селянче типична ГЕРБерастка калинка.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ББ каза утре намерете инвеститор и го пускам. Смешници. Килари се накара по тИлифона или......... как ще ги изтрая още 8 месеца тия К**ТЕНИ
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей хора започна се. В Тбилиси опозицията празнува победа.Грузинците като всички кавказки народи са свободолюбиви и освен това са православани християни и не искат САЩ да им оределя кой ще им бъде приятел и кой враг. .Саакшвили ще изяде цял гардероб вратовръзки, а може и в раиран костюм. Докога ще търпим една мутра(дори и такъв не е, защото босовете на СИК му даваха само да им пази колите), който е хванат яко за топките от ЦРУ с компромати, да определя кое е добро и кое не е за българския народ?
19
3
 
7
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
БОКО Е БАШ-ПОБЕДИТЕЛ..."- ЕДИН Е БОКО И НЯМА ДРУГ БОКО, ОСВЕН БОКО...!!!"- КАКЪВ Е ТОЗИ ПИГМЕЙ... Станишеф...ДОГОДИНА, КАТО СТАНЕ ШЕФ НА ЕНП-то, ША ВИДИ "...ДЗВЕЗДИ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН...", ТОЯ ДРЕБОСЪК...
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Делянчо, мамин, съвсем за посмешище те направи и тебе Тиквата. Срам нямате ли?
17
0
 
7
 
! Отговори
Охо Бохо преди 11 години
"Свободен полет на мисълта" казват индианците .След това пак ще разчистваме останките от катастрофата.