RWE се отказали от "Белене", защото нямало финансиране

По заръка на Борисов Добрев звънял на компанията, но имали празник
Обновена: 3 окт 2012 18:42 | 3 окт 2012 18:06,
159
RWE се отказали от "Белене", защото нямало финансиране
Добрев изпълнява заръките на Борисов. Снимка: архив Булфото

Германската компания RWE се е оттеглила от проекта АЕЦ „Белене“, тъй като не е имало финансиране и не е подписан договор за проектиране, доставка и изграждане на централата. Документът трябваше да се подпише между българската и руската страна, обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

По време на специална пресконференция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) беше показано официалното уведомление на германската компания, с което тя се оттегля от проекта.

Днес на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов възложи на енергийния министър Делян Добрев да се свърже с RWE и да попита защо не са инвестирали в България. Причина за искането на Борисов станаха изказвания на левицата за работата на правителството. "Обади се в RWE и попитай дали ГЕРБ ги е изгонил", заръча Борисов на Добрев.

На пресконференцията днес енергийният министър обясни, че не могъл да се свърже с компанията, защото “днес те имат празник“.

По тази причина министър Добрев е поканил Михаил Андонов да покаже пред медиите официалното уведомление на RWE за оттеглянето им от проекта.

Още по темата
RWE беше избрана от НЕК за стратегически инвеститор при реализацията на проекта на 19 декември 2008 година. Между двете страни беше сключено стратегическо споразумение. В продължение на 16 месеца обаче не е намерено решение на два основни въпроса – за начина и подхода при финансиране на проекта и липсата на подпис върху договор за строителство с „Атомстройекспорт“, разказа днес Андонов.

Документът с руската страна не е подписан заради липсата на споразумение относно инфлационния индекс при изчисляване на стойността на проекта, както и дяловото участие на страните в проекта.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев посочи, че по време на преговорите германската компания не е правила оценка дали проектът е добър или не, а единствените коментари са били свързани с финансирането.

По договор RWE трябваше да осигури средства, за да финансира 49% от собствеността в централата. Компанията не е успяла да направи това, нито е внесла и бонус от 500 хил. евро, каквито са били изискванията в подписаните документи.

В крайна сметка RWE се оттегли от проекта на 27 октомври 2009 година.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
12
 
3
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Абе глупави, праволинеини комунисти, вие в напъна си да плюеете по-позитановска заръка, без дори да четете новините. Разбрахте ли всъщност защо са се отказли германците или въобще си карате по заръка плюи и бегай? 16 месеца преговоро с вашия шут лидер Станишиев и няма подписан ДОГОВОР с Руснаците, няма решение за финансирането. Кажете бе безочливи, кой ги води тези преговори 16 месеца и кой ???
106
0
 
17
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Питам се защо е необходимо телефонно обаждане? Оттеглянето на компанията е станало през октомври 2009 година. То не е ли съпроводено с писмено уведомение, в което се посочват решението и мотивите за оттеглянето. Да не би да е било чрез телефонно обаждане? Къде е сега този документ?Да не говоря колко несериозно звучи провеждането на телефонен разговор по тази тема. В бизнеса всичко се договаря или отхвърля в писмен вид, особено пък щом се касае за значими обекти, изпълнявани от фирми с реноме.
105
1
 
10
 
! Отговори
НН преди 11 години
Кой му вярва на Д. Добрев?
104
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Празник са имали хората, празнували са празноглавието на Боце и измислените му министри! И на кого звънна, малкия? Дребни, лъжливи душици сте!
103
0
 
13
 
! Отговори
Инсайд преди 11 години
Тези в БЕХ вече се подиграват с Бойко. Въртят си игрички зад гърба му и се хилят колко лесно могат да го манипулират.
102
0
 
9
 
! Отговори
Мюнхаузен преди 11 години
Днес РВЕ официално празнува оттеглянето си от проекта Белене. В провинция Северен Рейн Вестафалия празненствата ще продължат цели три дни.
101
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 11 години
до 113 и подобни:Националният празник на страната е Деня на германското единство - на 3 октомври 1990 г. по волята на германския народ и със съгласието на страните победителки във войната се провъзгласява обединена Германия - Федерална република Германия и Германска демократична република стават една държава.RWE: Въпросът с АЕЦ "Белене" е приключен03 октомври 2012 | 22:03 | Агенция "Фокус"Начало / ЕнергетикаСофия. Телевизия "България он ер потърси за коментар германската компания RWE във връзка с оттеглянето й от проекта "Белене" преди три години. Пред енергийния репортер Кремена Кръстева, от концерна заявиха, че за тях въпросът е приключен. От RWE обясниха, че са се отказали от проекта "Белене" след дълги преговори с българската страна, защото не е бил изяснен въпросът с финансирането в условията на финансова и икономическа криза.
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Диляншо, с този намазан клоун до теб що ли не ти вярваме. Сигурно имате общи хобита ама не ни ги натрапвайте и на нас. Ако знаеше Бойко какви те съветват и ден нямаше да си там. Ама на него такива ще му изядат главата.
99
0
 
9
 
! Отговори
Васо преди 11 години
Никога не се казва цялата истина, особено когато приказват политиците. RWE се отказаха и защото в Германия са много силни зелените и те попитаха как, като в Германия има забрана да се стоят атомни централи парите спечелени от германските данъкоплатци ще се влагат в такъв строеж. В Германия в политиката има морал. Там политиците не си въртят *** като труженички на околовръстното. Пък тука Костов ли ще си признае, че ни набута в загробваща инвестиция, или ББ, че се оплете като петел в калчища.
98
0
 
0
 
! Отговори
333 преди 11 години
facebook/photo.php?fbid=3583606879821&set=p.3583606879821&type=1&theater
97
0
 
18
 
! Отговори
666 преди 11 години
А ЗАЩО СЕ ОТКАЗХТЕ ОТ РУСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ СПОРЕД КОЕТО НИ СЕ ПРЕДОСТАВЯ БЕЗВЪЗМЕЗДНО 51% ОТ СОБСТВЕНОСТТА НА ЦЕНТРАЛАТА ?Защо тези 51% сега ще стават собственост на някаква офшорка??Защо Самуел ще се договаря с руснаците ?? Защо това не го направихте вие майкопродавци?Сега ме питате кое е по добро - да подарим 51% от централата на тариката Самуел, или да платим неустойката от 1 млрд. евро на руснацитеЗащо при печеливш вариант ми предлагате да гласувам за губещи
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
RWE се оттеглиха защото видяха, че в тая страна няма последователна и приемствена политика.И нека кажат какъв точно празник им е на RWE днес.
95
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 11 години
до 50,точно там е загадката ,звъннал е на един, няма значение на кой портиер,нали делянчо е дал положителен отговор на тиквата,да се радва.
94
3
 
20
 
! Отговори
напушен преди 11 години
Ако дадат на правителството на ГЕРБ да управлява търговията с хероин, те и нея ще изкарат на загуба - толкоз са ***!!
93
3
 
21
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
ГЕРБ е в паника.
92
0
 
9
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
102-ри,- СЪГЛАСЕН САМ С ТЕБ, ЧЕ ВСИЧКИ КРАДЪТ ОТ АЕЦ-КОЗЛОДУЙ...- ЩЕ ПОВТАРЯ - ТОВА НЕ ДОКАЗВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЧЕ ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА КРАДЦИ...- НО И ТОВА ОТДАВНА НЕ Е ТАЙНА...ПРОЧЕТИ ДОКЛАНА НА АНГЛИЧАНИТЕ ИЛИ ПРОСТО МИ ПОВЯРВАЙ...СЕБЕСТОЙНОСТ САМО 2,42 ст. (така пише в доклада на англичаните стр.11 долу в ляво), - Общ размер на ПЕЧАЛБАТА ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА Е 405,45 МИЛИОНА ЕВРО, а за 60 години, с инфлацията: - 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! ТОВА Е И ПРОБЛЕМА - КАЙ ЩЕ ГИ ОТКРАДНЕ
91
1
 
11
 
! Отговори
до 100 преди 11 години
Ще е ниска, я, на кого продаваме евтино ток с договори, а? И кой ги подписа, а? Източването на едно предприятие на входа и изхода продължава да се практикува спрямо златната кокошка Козлодуй! Ако е частна, изведнъж ще започне да печели... този цирк сме го гледали вече 23 години!!! Тенденциозно лошо финансово управление на държавната собственост, източване, сключване на неизгодни договори и сделки... без осъдени, без наказания, без последствия!
90
1
 
2
 
! Отговори
до 97 преди 11 години
Ако няма какво да кажеш, спри да плюеш по българския народ, че от такива коментари ми писна! И без злобния ти коментар имаме доста работа за вършене, или казвай нещо по същество, или недей да спамиш.
89
1
 
22
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
100-ний,- Ако герб заповяда Козлодуй може да заработи и на загуба... КОЕТО НЕ ДОКАЗВА НИЩО...!!!ОТ СТРАНИЦАТА НА НЕК ПИШЕ, ЧЕ СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ТОКА МУ Е 1,169 СТОТИНКИ, НО САМО 23% СЕ ПРОДАВАТ НА НЕК И ТО ПО ИЗКУСТВЕНО ЗАНИЖЕНИ ЦЕНИ, ЗА ДА СЕ КОМПЕНСИРА ЦЕНАТА НА "ЗЕЛЕНИЯ" ТОК ИЗКУПУВАН ЗА 75 СТОТИНКИ...ЕТО И ОЩЕ ПРЕДЛАГАМГЛАСУВАНЕТО В РЕФЕРЕНДУМА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА ДА НАПРАВИМ ТАКАВСЕКИ ПОДПИСВА ДОГОВОР ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА ТОК ОТ КОНКРЕТЕН ЕНЕРГОИЗТОЧНИК и броим договорите!!!- Тези дето са против Белене да плащат ел енергията си по цените на на зелена енерги- Кюмурджийте - по цените на тецовете - американските- Глупаците да плащат ел енергията си по цените на аец козлодуй ЕТО И ЛИСТАТА ЗА ГЛАСУВАНЕ:ДЪРЖАВНИ:- АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час (1,168 стотинки) - ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час ЧАСТНИ:- ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час - Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час - ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час - ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час- ТЕЦ ИВАН КОСТОВ 175,00 лв/мегават час (американския)2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават час5. Цена от газова Ел. станция 1250,00 лв/мегават час
88
2
 
18
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Red,ЕТА КАКВО КАЗВАТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ:- ТОКА ОТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е СЪС СЕБЕСТОЙНОСТ САМО 2,42 ст. (така пише в доклада на англичаните стр.11 долу в ляво), - Общ размер на ПЕЧАЛБАТА ЗА ПЪРВАТА ГОДИНА Е 405,45 МИЛИОНА ЕВРО, а за 60 години, с инфлацията: - 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! - АМА... ГЕРБ ОКРАДОХА ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА И РЕЗЕРВА И СЕГА РЕВАТ КАТО РАЗГОНЕНИ МАГАРЕТА ЗА МАГАРИЦА...:- "БЕЛЕНЕ НЕ НИ ТРЯБВА... СКЪПО НИ БИЛО (ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО)..."- ГА ОКРАДОХА ФИНАНСОВИЯ РЕЗЕРВ И ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НЕ ИМ БЕШЕ СКЪПОДА БЯХА ЧЕЛИ ОСВЕН КНИЖКАТА ЗА ВИНЕТУ И НЕЩО ДРУГО...