RWE се отказали от "Белене", защото нямало финансиране

По заръка на Борисов Добрев звънял на компанията, но имали празник
Обновена: 3 окт 2012 18:42 | 3 окт 2012 18:06,
159
RWE се отказали от "Белене", защото нямало финансиране
Добрев изпълнява заръките на Борисов. Снимка: архив Булфото

Германската компания RWE се е оттеглила от проекта АЕЦ „Белене“, тъй като не е имало финансиране и не е подписан договор за проектиране, доставка и изграждане на централата. Документът трябваше да се подпише между българската и руската страна, обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

По време на специална пресконференция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) беше показано официалното уведомление на германската компания, с което тя се оттегля от проекта.

Днес на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов възложи на енергийния министър Делян Добрев да се свърже с RWE и да попита защо не са инвестирали в България. Причина за искането на Борисов станаха изказвания на левицата за работата на правителството. "Обади се в RWE и попитай дали ГЕРБ ги е изгонил", заръча Борисов на Добрев.

На пресконференцията днес енергийният министър обясни, че не могъл да се свърже с компанията, защото “днес те имат празник“.

По тази причина министър Добрев е поканил Михаил Андонов да покаже пред медиите официалното уведомление на RWE за оттеглянето им от проекта.

Още по темата
RWE беше избрана от НЕК за стратегически инвеститор при реализацията на проекта на 19 декември 2008 година. Между двете страни беше сключено стратегическо споразумение. В продължение на 16 месеца обаче не е намерено решение на два основни въпроса – за начина и подхода при финансиране на проекта и липсата на подпис върху договор за строителство с „Атомстройекспорт“, разказа днес Андонов.

Документът с руската страна не е подписан заради липсата на споразумение относно инфлационния индекс при изчисляване на стойността на проекта, както и дяловото участие на страните в проекта.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев посочи, че по време на преговорите германската компания не е правила оценка дали проектът е добър или не, а единствените коментари са били свързани с финансирането.

По договор RWE трябваше да осигури средства, за да финансира 49% от собствеността в централата. Компанията не е успяла да направи това, нито е внесла и бонус от 500 хил. евро, каквито са били изискванията в подписаните документи.

В крайна сметка RWE се оттегли от проекта на 27 октомври 2009 година.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето това е бугаристанеца. Няма единно мнение за нищо и променя мнението постоянно. Да не се намерят толкова няколко кратуни-спецове и да кажат кое е по-добро. Нещастна работа.
86
5
 
2
 
! Отговори
Rad преди 11 години
Интересно е, какво разбират подписалите се за референдум от ядрена енергетика. Много сигурно и основно образование нямат. Казуса е от компетенцията на тесни специалисти и трябва да се реши от експерти, независимо от цвят и партии в интерес на страната, а не от баба Кунка, която е сложила подписа си. Ето затова бай *** ще е винаги последната дупка на кавала в ЕС и ще гледа Европа през крив макарон.
85
1
 
18
 
! Отговори
портиер преди 11 години
Добре, че Делян не е попаднал по телефона на RWE на някой портиер-сърбин. Тогава щеше да чуе нещо по-цветисто!
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
koi tarsite dneskA w germania be, dnes e odidenenieto na germania )))))))))))))
83
1
 
22
 
! Отговори
AcOrP преди 11 години
Ако го има белене няма да има нужда от 80% от ТЕЦ-овете. Марица изток 1 и 3 на американците няма как да си продават на 85 лв..... Господарите на Бойко го привикаха на масичката да му кажат да спре проекта. Веднага му скалъпиха и оценка по поръчка,че проекта е лош... Като цените за които се говори са направо ниски.. Газ-та поскъпва,бензина и дизела също. Ако има евтина електроенергия тендеция ще е все повече електричество да се ползва.
82
0
 
25
 
! Отговори
феодал преди 11 години
Гледах по телевизията, как пожарникаря провежда заседание на министерския съвет. По същият начин, както на времето се правеха партийните събрания. Пожарникаря е деградирал всички министри и ги е направил на послушковци-статисти. Юрка ги като някой феодал!
81
0
 
9
 
! Отговори
дреновица преди 11 години
Всичко крало и лапало вместо да работи за доброто на България да плаща вреди до девето коляно - за това рефирендум! Не другарски и герберски циркове да си сгкрият осраните ***!
80
0
 
8
 
! Отговори
арбайт йок, биля преди 11 години
август не бачкат, днес празнуват. Ами утре какво ще правят германците? Сигурно ще реанимират от днешния празник, а в петък - подготвят се за уикенда. Нема как да сеобадят и да кажат, че Станишев ги е изгонил. Не е Дянков, не е Борисов ....Абе кога работят тия шваби, бе? Аман от тех! Срамота! Да звъннат по мобито поне!!!
79
13
 
5
 
! Отговори
АНАЛизатор преди 11 години
И каква излезе истината накрая.Станишев и Овчаров не подписали ни един договор за Белене,ама иначе поръчали реактора и оборудването с народна пара и ни омайват,че аха само че не тръгнала централата.Нали с комисионните си финансираха предизборната кампания.Който сложи минус е съгласен,че БСП продължават да лъжат хората за истината за Белене.
78
3
 
24
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
И като стана въпрос за референдума прави са БСП, че същината му коренно се изменя. Аз съм се подписал за това да дам мнението си дали да се строи Белене, а не дали да се правят нови реактори в Козлодуй. Плюс това не смятам, че за Козлодуй ще ни излезе по-евтино, след като ще се започва тепърва с проучвания, консултации, едно точене на милиони и т.н. при положение, че за Белене са минати първите етапи и си имат документи и от ЕК и от консултантски фирми на този етап. Така,че подкрепям БСП за това
77
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко, Бойко, Бойко - ПРЕСТАНИ ДА СЕ ИЗКАЗВАШ НЕПОДГОТВЕН.Имаш си ,,консултанти ,, бе пич !!! - Г-н Ахмед Доган.Само срещу един милион той консултира ,,Цанков камък,, - и го направиха хората, без никой да ги чуе и види.Ако го беше го извикал, до сега ,,Белене,, да е заработила . Тц, Тц Тц ...
76
1
 
25
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ГЕРБ обогати науката с нова мерна единицаЗА НАГЛОСТ!!!Цитирам ги ОТ СТАТИЯТА ГОРЕ: - Германската компания RWE се е оттеглила от проекта АЕЦ Белене, тъй като не е имало финансиранеКОЕТО ТРЯБВАШЕ НА ОСИГУРИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ! и не е подписан договор за проектиране, доставка и изграждане на централата. Документът трябваше да се подпише между българската и руската странаПАК ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ!! И ОЩЕ: министър обясни, че не могъл да се свърже с компанията, защото днес те имат празник- ГОРКИТЕ ГЕРМАНЦИ, ОЩЕ НЯМАТ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ!!!И ОЩЕ И ОЩЕ:с руската страна не е подписан заради липсата на споразумение относно инфлационния индекс при изчисляване на стойността на проекта, - В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената в евро съгласно EUROSTAT.- НАГЛОСТ, НАГЛОСТ!!! И ПРОДЪЛЖАВАТкакто и дяловото участие на страните в проектНО ПО-ДОЛЕ САМИ СИ ПРИЗНАВАТ:По договор RWE трябваше да осигури средства, за да финансира 49% от собствеността в централата.НАПРАВО ГЕНИИ В ОБЛАСТТА НА НАГЛОСТТА!!! ЗАСЛУЖАВАТ НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА УТОЧНЯВАНЕ РАЗМЕРА НА МЕРНАТА ЕДИНИЦА ЗА НОГЛОСТЕДИН ГЕРБ НАГЛОСТ
75
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шеврончета много лъжете!
74
0
 
14
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
кой ще ги покани тия файтонджии на нац празник на немците бе,ти добре ли си?е то и при катареца отидоха кога беше на джамия,и ся като празнуват-па гербавите,начело с бибита не знаят на кой свет са,ти искаш нещо да свършат...
73
0
 
17
 
! Отговори
спас преди 11 години
Единия татко му не искал евтин ток,другия иска в референдума да му кажем откъде да вземе пари за АЕЦ абе тия хора вече ни взеха за мезе бе хора.Като не знаеш дай си оставката и ще дойдат хора дето знаят.
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Некадърни лъжци,долу лапите от България
71
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добрев с неговата диплома по изобразително изкуство,тръгнал да решава въпроси за енергетиката на страната.Е ,няма как да стане!Пък и за 23 години само се краде,нищо не се строи.От 9 кладенеца вода ще докарат ,само и само да докажат ,колко неудачно е страната ни да си има собствен източник на енергия.Една страна изгуби ли си икономическите лостове,това вече не е държава.Казаха им от къде ще се намерят пари,да развалят договора с канадската фирма за добив на злато.
70
1
 
4
 
! Отговори
alex преди 11 години
работя в немска компания и искам да ви кажа, че хората там наистина почиват много по-добре от тук...нито един емайл не съм получил от хората, а са супер големи работохолици... Явно знаят как се почива
69
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей ,пак гербаджийска математика-споразумението е подписано декември 2008-германците се оттеглят октомври 2009 след като четири месеца преди това Дянков каза ,че това правителство няма да даде и една стотинка за проекта.Аме верно не са ги изгонили те ,само им казаха ние няма да дадем пари за нашите 51%
68
3
 
31
 
! Отговори
Не ме интересува преди 11 години
Не ме интересува, дали ще го има Белене, или няма да го има. Но герб не трябва повече да го има!