RWE се отказали от "Белене", защото нямало финансиране

По заръка на Борисов Добрев звънял на компанията, но имали празник
Обновена: 3 окт 2012 18:42 | 3 окт 2012 18:06,
159
RWE се отказали от "Белене", защото нямало финансиране
Добрев изпълнява заръките на Борисов. Снимка: архив Булфото

Германската компания RWE се е оттеглила от проекта АЕЦ „Белене“, тъй като не е имало финансиране и не е подписан договор за проектиране, доставка и изграждане на централата. Документът трябваше да се подпише между българската и руската страна, обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

По време на специална пресконференция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) беше показано официалното уведомление на германската компания, с което тя се оттегля от проекта.

Днес на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов възложи на енергийния министър Делян Добрев да се свърже с RWE и да попита защо не са инвестирали в България. Причина за искането на Борисов станаха изказвания на левицата за работата на правителството. "Обади се в RWE и попитай дали ГЕРБ ги е изгонил", заръча Борисов на Добрев.

На пресконференцията днес енергийният министър обясни, че не могъл да се свърже с компанията, защото “днес те имат празник“.

По тази причина министър Добрев е поканил Михаил Андонов да покаже пред медиите официалното уведомление на RWE за оттеглянето им от проекта.

Още по темата
RWE беше избрана от НЕК за стратегически инвеститор при реализацията на проекта на 19 декември 2008 година. Между двете страни беше сключено стратегическо споразумение. В продължение на 16 месеца обаче не е намерено решение на два основни въпроса – за начина и подхода при финансиране на проекта и липсата на подпис върху договор за строителство с „Атомстройекспорт“, разказа днес Андонов.

Документът с руската страна не е подписан заради липсата на споразумение относно инфлационния индекс при изчисляване на стойността на проекта, както и дяловото участие на страните в проекта.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев посочи, че по време на преговорите германската компания не е правила оценка дали проектът е добър или не, а единствените коментари са били свързани с финансирането.

По договор RWE трябваше да осигури средства, за да финансира 49% от собствеността в централата. Компанията не е успяла да направи това, нито е внесла и бонус от 500 хил. евро, каквито са били изискванията в подписаните документи.

В крайна сметка RWE се оттегли от проекта на 27 октомври 2009 година.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
19
 
! Отговори
112 преди 11 години
Г-н министър явно сте мазохист като татко си дето не искал евтин ток.Г-н министър колко шамара си биете сутрин за да тръгнете за работа?
66
2
 
13
 
! Отговори
драго преди 11 години
До възмутен да това бе голяма глупост но за герберите това е ежедневие.Нямаше да и нямаше не . Ако желаеш се подписваш а ако баща му е НЕ просто не си дава данните.Другия тъпан пък ръсеше акъли че плащали за подписи.Абе тези хора на които поверихме управлението за 4 години наистина ли са толкова прости или малко се и правят?
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако пак го изберат Бойко, вече ще ги назначава направо от някое спортно училище или направо от детската градина - така ще се чувства по-умен и най-вече силен.
64
0
 
12
 
! Отговори
poluks преди 11 години
"Документът с руската страна не е подписан заради липсата на споразумение относно инфлационния индекс при изчисляване на стойността на проекта, както и дяловото участие на страните в проекта"Ami kato nqma podpis na dogovora kak 6te ni sadiat za 1 000 000 000 ???????
63
5
 
9
 
! Отговори
дядо иван преди 11 години
Този хаирсъзин пък откъде го изкопа бочко?
62
4
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
Стига с тази радиация. Япония която най-много е пострадала от радиация вчера е подновила строежа на АЕЦ Ома. А някакви си тук твърдяха че се отказват
61
5
 
22
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Този т.н. уж министър му четох глупостите и как БСП карали хората да се подписват за евтин ток! Пълна лъжа - на мен също ми предложиха да подкрепя подписката за референдум за проекта Белене. Не е вярно, че има графи да и не, а само си пишеш трите имена и се подписваш! Тези така нагло лъжат и искат да оправдаят некадърността и бездействието си, че чак вече ми се драйфа от тях!
60
5
 
21
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Този сега го слушах по новините - толкова са *** управляващите, че с всяка тяхна приказка става все по-ясно, че бездействието на това управление доведе и до отказването на този инвеститор, и до евентуалната неустойка от милиард на руската страна и т.н. и т.н. Били пратили септември месец 2009 г. уведомление за отношенията с българската страна, пък октомври същата година и отказа им! ГЕРБ били взели властта юли, ама пък до края на август нямали правителство дрън, дрън, дрън... Пълна боза стеГЕРБ
59
5
 
11
 
! Отговори
има хора, които рабо преди 11 години
Ти сигурно не работиш през цялата година! Щом си от Банкя!А в Германия работят и през Август. Сигурно част от екипа е била на почивка, а друга част е била на работа. На теб изглежда ти е чудно, че има хора, които работят! А гербавите си измислят само гнили оправдания. Сигурно Делян ще каже, че времето е било лошо и затова не са преговаряли! Герб не мога да носят отговорност, те само си измислят оправдания!
58
0
 
8
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
До БългаринГермания днес чества деня на обединението си и наистина е почивен ден.
57
0
 
1
 
! Отговори
psy преди 11 години
oppa gangnam style
56
1
 
4
 
! Отговори
do 42 преди 11 години
До Анонимен Ами фактите навеждат на една мисъл- някой в правителството играе двойна игра. Кой обаче?
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българската преса е много странна!Днес без да искат изтърваха истинска новина бомба ,а тя е ,че няма никакъв подписан договор за централата ,нито договор ,който да възлага поръчката за готовия реактор.Което питам аз какво означава ,че или руснаците са ненормални ,или нашите комунисти са най големите при преговори .Тоест не само българският народ работи без пари на олигархията ,ами и москва работи на сляпо за същата българска олигархия!хахахахахаха
54
1
 
7
 
! Отговори
умен гербер преди 11 години
германците не са били на нивото на герберите. Изведнъж са го разбрали и са се отказали. Ясно.
53
0
 
21
 
! Отговори
А? преди 11 години
Няма по- чиста енергия от атомната. Няма дим, няма въгледвуокиси, азотни окиси, цианиди. Единственият аргумент против е - радиацията, но тя е концентрирана от природната радиация.И не ми говорете за опасности- в историята от войни досега са избити 4 000 000 000 души.А колко са от радиация?
52
1
 
13
 
! Отговори
До 53 преди 11 години
Може да са отишли на почивка, ама преди това шефа им се изцепи култово, че Белене било гьол, само и само да се заяде със Станишев. А такава "реклама", говори красноречиво за както за намеренията така и за отношението на ГЕРБ към евентуалните инвеститори.В крайна сметка - това е резултата!И всичко това за да може години напред да повтаря като папагал "Станишев е виновен"
51
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев излъга за инвеститора на Белене и този път го хванаха в крачка.Ха ха ха.На тоя сурикат може да му се вярва колкото на ***.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
герберите да кажат какво са искали от германците, та те са избегали - дим да ги нема.
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ-ерчета , оплетахте се , като пиле в калчища!*** и необразовани , алчни за власт!
48
16
 
2
 
! Отговори
малоумен преди 11 години
не знам защо, но вярвам на Борисов и ГЕРБ. ПЕС ще яде бой. Целио.RWE не работят през август, това го знае всяко дете о Банкя.