Борисов помолил Марковска да се оттегли, ако ЕК не я приема

„Ако има нещо, което да петни името й, трябва да се оттегли“
Обновена: 5 ное 2012 19:26 | 5 ное 2012 16:47,
446
Борисов помолил Марковска да се оттегли, ако ЕК не я приема
Борисов чака информация от ЕК за Марковска. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов помолил избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли, ако има от какво да се срамува и ако ЕК сметне, че изборът й е опорочен.

„Помолих Венета Марковска да се оттегли, ако има капка истина в това, което се твърди“, заяви министър-председателят по повод разразилия се скандал след избирането й за конституционен съдия от парламента и заплахата от Брюксел за междинен мониторингов доклад.

Според премиера, ако има нещо, от което тя би се срамувала, нещо, което да петни името й, трябва да се
оттегли.

Още по темата
„Тя е избрана с най-много гласове, гласували са всички партии за нея. Надявам се до петък да има отговор от ЕК и ако те смятат, че това е опорочен избор или проблематичен, аз разчитам на нея да не залага проблеми в съдебната система в следващата година“, заяви Борисов.

Той днес разговарял с Марковска, която по думите на премиера е много разстроена, зле е със здравето, но го е разбрала.

Според премиера за първи път имало абсолютно прозрачна процедура за избор на съдии. По думите му процедурите са спазени и в момента, когато са искали да опровергае наречения от нея донос, не е имало такава възможност.

„Въпреки всичко аз я помолих да следи внимателно това, което казват в Брюксел. Тя е от 38 години в системата и не бива да се омаскарява човек, ако не е виновен“, смята Борисов.

„Ако е донос, много е грозно и обиждащо и може всеки човек да бъде злепоставен“, коментира още Борисов.

По-рано днес премиерът коментира пред „Стандарт“, че очаква официална информация от ЕК в какво точно обвинява Марковска.

ЕК пък потвърди, че изявленията на говорителя й Оливие Баи от миналата седмица за възможен допълнителен доклад за България представляват официална позиция.

На 31 октомври говорителят на Еврокомисията Оливие Баи съобщи, че е възможно Европейската комисия да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка преди документа, чието публикуване бе насрочено за края на следващата година. Баи прочете изявление в отговор на въпрос, свързан с избора на нови членове на Конституционния съд /КС/.

„Имаше сериозни твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу единия от двамата избрани днес от Народното събрание членове на съда“, отбеляза говорителят. „ЕК заяви многократно, че съдиите в КС трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност“, каза Баи.

Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси.

Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия  и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

След това пък шефката на правната комисия Искра Фидосова писа писмо на президента на ЕК Жозе Барозу, в което се опита да го убеди в „безукорната репутация“ на Марковска като магистрат. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 666! СУПЕР...Купили му нови панталони,ама му ги обули на изцапаното задниче !
264
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко моли,Боко много обича да се моли и да се прави на убаф-особено,когато е пред някой по-силен и когато го изхващат по бели ***-страстоубийки ! Иначе пред бабите на село,пред журналисти,пред камери и обикновенни хорица е Велик,много Велик - направо ще се пръсне от Величие ! Типично по мутренски !
263
0
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НА ЯНЕ МУ КУПИЛИ НОВИ ПАНТАЛОНКИ...!
262
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...МОДЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ПОДИУМ...НЕЕ МОДНО ВЕЧЕ ДА СЕ НАПАДА ТИКВАТА...!
261
5
 
2
 
! Отговори
до 307 Спонги преди 11 години
След като са били против,посочиха ли причини те за това.Показаха ли факти и доказателства пред обществото,че тя не е достойна?Не не го направиха.Направиха така,че Европа да изпада в шах какво пак се случва тук.Правилно ли е това от страна на "десните"?Дори и да има компрометираща информация за нея,трябваше да изложат доказателствата си в парламента,а не да очернят името на България пред Европа.Замисли се дали заслужаваме за пореден път да ни посочват с пръст от там където разчитаме на подкрепа.
260
1
 
14
 
! Отговори
мат"рял преди 11 години
ако не друго поне си имаме мнооого *** премиер.........дано на изборите се УБЕДИ в Българската поговорка.......по дрехите посрещаме - по АКЪЛА изпращаме........мнооого е *** тоз боко....признавам си и Аз гласувах за него-казвах си мутра-мутра ама като премиер ще Мисли за Българина.....ще развие ИКОНОМИКАТА-ще СТИМУЛИРА потреблението....ЩЕ даде "рамо" на малкия и среден Българин........а той човека мнооого ***....излезна.....на изборите пак ще ГЛАСУВАМ ама не за "зеленчук"....
259
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
....БАЦЕ ДРАГИ МОИ РАЗЧИСТИМЕ ТУКА ЗА ТЕБЕ...ЗАПОВЯДАИ НА ЕДНО КОФИ...КАФЕ ДА КАЖЕМЕ...!....КОФИ КОФИ КЕКЕС...?....ВИКНИ И МАРКОВСКА СЕ ЗАПОЗНАЕМЕ...ХААААХАХАХА / Т ЖИВКОВ СЕ СМЕЕ / ....!
258
0
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До РодолюбецНе са я подкрепили всички партии. Автентичната десница беше против избирането и.
257
6
 
1
 
! Отговори
Родолюбец преди 11 години
За пореден път се убеждавам какви невежи и *** ежедневно изливат злобата си в този сайт без дори да си направят труда да прочетат за какво иде реч,още повече да се интересуват от политика.Тия същите природно осакатени и емоционално нестабилни ***,никога няма да си зададат въпроса:защо след като кандидатурата на Марковска е подкрепена от всички партии,само Борисов взима отношение.Къде са другите лидери като Станишев и Доган,защо не я защитават пред Европа след като и те гласуваха с ДА
256
1
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
ИЗДИРВА СЕ съдия Венета Марковска...!
255
0
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Протестът на АНОНИМНИТЕ събра 15оо души в София.Полицаите обаче успяха да им преградят пътя и недоволните млади хора останаха между БАН и НС, където скандираха: Долу ГЕРБ", Мафия" и Свобода или смърт".Браво младежи. Другият път ще отида и аз.
254
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
КОКО...ЗЕМИ СИ ИЗПЪРЖИ ЕНИ ЯИЦА ЗА ВЕЧЕРА...!
253
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....НЕ ПРАИТЕ ОТ СЕКУНДИТЕ ЕПОХИ ОТ ДУМИТЕ МЕЧОВЕ...!...ШО ШЕ ФАНЕМ КАЛАШНИКА...!...ИЗРАЗЯВАИТЕ СЕ ПО КРАСИВО...!
252
0
 
4
 
! Отговори
плод и зеленчук преди 11 години
и пак ... управлява ни някаква репа.
251
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
298...У ЗАСАДА СИ...!
250
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
ЛАМБО МНОО СИ ХАРД...!
249
1
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
294...УСПОКОИХ СЕ...!...ШЕ ПИНЕМ ЕДНО КАМПАРИ...!
248
2
 
11
 
! Отговори
крали марко преди 11 години
ех боко-боко.....видя ли какви "капацитети" ЛАНСИРАШ......лошото е, че нямаш достатъчно "умствен капацитет" да ОСЪЗНАЕШ как с твоите ПРОСТОТИИ съсипваш България....такъв "капацитет" е и момчето с очилата който ти даде "акъл" да "замразиш" доходите - затова сега България и икономика няма и Българина е НАЙ-БЕДЕН не само в Европа..."замразени доходи"=свито потребление=СМАЧКАН малък и среден бизнес.......ТОТАЛНО ОБЕДНЯЛ Български "мат"рял" ЧАКАШ ИЗБОРИ ЗА ДА НАРИТА ЗДРАВО боко+герб...
247
0
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До 666! СУПЕР...281НЕма другарю снимка в СДС. Обаче е съвсем сигурно, че има в БКП. Само Синята коалиция не я поиска за Конституционен Съдия. Всички останали кукли на ДС я пожелаха.
246
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БАЦЕ ИМА ЗА РАЗМИСЪЛ 0003 СЕКУНДЕН И НАНАСЯ СТРАХОТНИ УДАРИ...!... ЛЕЛЕ НА МИРО КВА ФАТКА МУ НАПРАИ ПРЕД ЕДНИ ЧУЖДЕНЦИ...МИРО СЕ ИЗПОТИ ПОЧЕРВЕНЕ ЗАЛИТНА ШЕ ПАДА... БАЦЕ ГО ФАНА И МУ ВИКА....СПОКОИНО...!