Боянова за строежа край Несебър: Подписвам, защото ми се носи

Върху нея не е оказван натиск за това
Обновена: 2 яну 2013 17:10 | 2 яну 2013 16:10, Веселина Йорданова
179
Боянова за строежа край Несебър: Подписвам, защото ми се носи
Светлана Боянова и Румен Порожанов. Снимка: МЗХ

Нямам специално отношение към тази преписка, подписвам много преписки, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която е подписала документите за спорния строеж край Несебър.

В края на миналата година по разпореждане на премиера Бойко Борисов органите на Дирекция "Национален строителен контрол" - ДНСК спряха строителни дейности по обекта,  след като еколози аларамираха, че е върху дюни между Равда и Несебър. Според природозащитника Тома Белев държавата е загубила поне 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка за продажбата на 29 дка пясъчни дюни,  които са продадени от земеделското министерство. Ден по-късно теренът е препродаден на няколко пъти по-висока цена.

Тодор Бояджиев, който преди две години е прехвърлил на вътрешния министър Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени, се оказа съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп", придобила 29 декара пясъчни дюни, съобщи сайтът „Биволъ“.

По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.

Сделката за дюните е изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв.

Общата фирма на Тодор Бояджиев с управителите на "СЛЕ груп" се казва "БИЙЧ ХОЛИДЕЙ" ООД  и е учредена едва преди три месеца в Несебър, на 04.09.2012 с капитал от 100 лв. показват данните от Търговския регистър.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов даде извънредна пресконференция в последния ден на 2012 г., на която обяви, че цялата процедура за продажбата на терена ще бъде проверена от междуведомствена комисия. Найденов заяви още, че ако някъде има допуснати нарушения от длъжностни лица, те ще понесат своите наказания. Той обаче отрече да става дума за защитени територии.

Още по темата

Боянова заяви днес, че е подписала преписката като заместваща министъра и че върху нея не е оказван натиск за това.

„Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис“, каза тя и допълни, че не изследва всички преписки, защото има експерти, които са ги подготвили, освен това горският ресор не е от нейните компетенции.

Заместник-министърът каза още, че по процедура няма никакви нарушения и че всичко ще се проверява наново от междуведомствената комисия. Боянова напомни, че има заповед за изключването на терена от горски фонд още 2008 година.

Утре междуведомствената комисия с участието на представители на земеделското и на регионалното министерство ще се срещне с екоорганизации. На срещата ще бъде и земеделският министър Мирослав Найденов.

На брифинга днес изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов съобщи, че по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ не са усвоени 51 млн. евро.

Средствата са от бюджета за 2010 година и по регламент се изплащат две години след определянето му, тоест 2012 година. Така с 51 млн. евро ще бъде намален бюджетът на програмата за следващия програмен период.

Основните причини за непълното усвояване са близо 2-годишното закъснение на програмата и недостатъчният брой бенефициенти по ос 2, в която влизат агроекологичните и горските мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: Светлана БояноваДФЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на тая тогава да й се занесе , да разпише че си тръгва по собствено желание
84
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
"Когато идва при мен документация, тя е с всичките си приложения.Има експерти, които подготвят всички преписки. Тази преписка е била окомплектована и по процедура няма никакви нарушения", заяви зам.министър Боянова. Абе маце, не разбираш ли , че ти накрая с подписа си казваш "да бъде или да не бъде!" Иначе за какво си зам.министър и кой ти повери правото да заместваш министъра?! Ами ако бяха ти донесли предложение да бъдеш уволнена поради некадърност, окомплектовано с всичките му приложения, пак ли щеше да подпишеш? Леле ама проста зам.министърка!!!
83
0
 
0
 
! Отговори
Андрешко преди 11 години
Защо не съм кумец Цветанов, че и на мен да ми припишат една дюна!
82
0
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
"...Подписвам, защото ми се носи "- Е, този безапелационен тон, ако предварително е уточнено да подпише,говори за липса освен на професионализъм, но и на чувство за приличие. Означава ли това, че всеки може да е зам. министър, щом има експерти.? А и описаните препродажби, навяват мнооого мисли от уж "оричаното" минало. Струва ми се че, Премиера не трябва да забравя-най-бързо "предават/преминават на изчакващ коловоз" "най-близките и обгрижваните". Интересно е все пак..
81
0
 
1
 
! Отговори
евлоги преди 11 години
това е поредната провокация на сергей станишев.тези от герб не правят такива работи,далавери ,корупция измами в герб никога.за това са виновни другите но не и герб
80
0
 
3
 
! Отговори
! преди 11 години
Ще напиша един чек за 10 милиона и ще го занеса и той ще е само за подпис... Как може такива *** да са ни зам. министри? Да ходи 30 години в затвора да я видя после как ще се разписва ....
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чисти ги, Бойко, чисти, докато е време! Много станаха!
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пфуууу , пак се разсмърдя ...................
77
1
 
3
 
! Отговори
123456788 преди 11 години
Поредния гаф на Герб!
76
0
 
3
 
! Отговори
Да беше само тя! преди 11 години
Боянова, значи можеш да подпишеш ВСИЧКО, което ти поднесат, без да се замисляш? И държавата ти плаща за това?
75
0
 
4
 
! Отговори
Сметката показва: преди 11 години
29 дка, са харизани за 1 141 149 лв. Минус: 1) Такса за изваждане от горски фонд; 2) Стойност на компенсирано залесяване; 3) Хонорар за (не)зависим оценител. Както каза Миро ***. Цената пада на около 30 лв. м/кв. В момента тази земя струва окло 150 евро м./кв. По най-непретенциозни сметки далаверата е за над 7 000 000 левченца.И после били прости, подведени, калинки, не чули, не видели, не знаели и пр...Отлично знаят какво правят и никога няма да си признаят доброволно.
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Свекървата на Цвъ Цвъ е щастлив собственик на 29 декара пясъчни дюни!!!
73
0
 
7
 
! Отговори
Made in Bg преди 11 години
Подписвам щото ми се носи и го лапам щото ми го подават.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаех си че не трябваше да влизам в тоя гнусен сайт, знаех си @
71
0
 
7
 
! Отговори
краси преди 11 години
Светла Боянова казва:"подписвам, защото ми се носи за подпис"Тая на *** ли се прави или е ***?Ако и занесът за подпис ,че дължи един милион лева на лицето "х"ще подпише ли?Н али преди да подпише чете какво подписва?Но ,тази перачка не е виновна, а този ,който я е назначил!!!
70
0
 
9
 
! Отговори
На ГУУуууведоту преди 11 години
ГЕРБ - На ГУУуууведуту говедата. Крадат както никой друг не е крал. Тая -утка, колко ли мангизи тури у джоба. А дела на шеффффа? Колко ли е чопнал той? Ауууу, крадът къту на умряло.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подписваш защото тъй искаш ако не искаш да подписваш, ставаш и си заминаваш.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бееее,ами нали Чочката си е наше момче-схемаджийче.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ami to po tazi logika taka mojesh da podpishesh smartnata prisada na nqkoi seshtash li se gadno fusto ne gledala ami za kakvo si ma *** tam slojena to4no da gledash
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аааааа,ква била работата.А хората се чудят "От къде тези пари на селтака Чочо(Чавдар Александров)?" с които си е купил яхтичката и щъка по сен тропе........а той бил човек на Цецко 100-те апартамента.Ами БРАВО!