Боянова за строежа край Несебър: Подписвам, защото ми се носи

Върху нея не е оказван натиск за това
Обновена: 2 яну 2013 17:10 | 2 яну 2013 16:10, Веселина Йорданова
179
Боянова за строежа край Несебър: Подписвам, защото ми се носи
Светлана Боянова и Румен Порожанов. Снимка: МЗХ

Нямам специално отношение към тази преписка, подписвам много преписки, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която е подписала документите за спорния строеж край Несебър.

В края на миналата година по разпореждане на премиера Бойко Борисов органите на Дирекция "Национален строителен контрол" - ДНСК спряха строителни дейности по обекта,  след като еколози аларамираха, че е върху дюни между Равда и Несебър. Според природозащитника Тома Белев държавата е загубила поне 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка за продажбата на 29 дка пясъчни дюни,  които са продадени от земеделското министерство. Ден по-късно теренът е препродаден на няколко пъти по-висока цена.

Тодор Бояджиев, който преди две години е прехвърлил на вътрешния министър Цветан Цветанов два от шестте му апартамента на занижени цени, се оказа съдружник с управителите на фирма "СЛЕ груп", придобила 29 декара пясъчни дюни, съобщи сайтът „Биволъ“.

По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.

Сделката за дюните е изповядана на 28.11.2012, а само ден по-рано същият терен е продаден от Министерството на земеделието на пловдивчанина Димитър Петров за 581 000 лв.

Общата фирма на Тодор Бояджиев с управителите на "СЛЕ груп" се казва "БИЙЧ ХОЛИДЕЙ" ООД  и е учредена едва преди три месеца в Несебър, на 04.09.2012 с капитал от 100 лв. показват данните от Търговския регистър.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов даде извънредна пресконференция в последния ден на 2012 г., на която обяви, че цялата процедура за продажбата на терена ще бъде проверена от междуведомствена комисия. Найденов заяви още, че ако някъде има допуснати нарушения от длъжностни лица, те ще понесат своите наказания. Той обаче отрече да става дума за защитени територии.

Още по темата

Боянова заяви днес, че е подписала преписката като заместваща министъра и че върху нея не е оказван натиск за това.

„Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис“, каза тя и допълни, че не изследва всички преписки, защото има експерти, които са ги подготвили, освен това горският ресор не е от нейните компетенции.

Заместник-министърът каза още, че по процедура няма никакви нарушения и че всичко ще се проверява наново от междуведомствената комисия. Боянова напомни, че има заповед за изключването на терена от горски фонд още 2008 година.

Утре междуведомствената комисия с участието на представители на земеделското и на регионалното министерство ще се срещне с екоорганизации. На срещата ще бъде и земеделският министър Мирослав Найденов.

На брифинга днес изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов съобщи, че по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ не са усвоени 51 млн. евро.

Средствата са от бюджета за 2010 година и по регламент се изплащат две години след определянето му, тоест 2012 година. Така с 51 млн. евро ще бъде намален бюджетът на програмата за следващия програмен период.

Основните причини за непълното усвояване са близо 2-годишното закъснение на програмата и недостатъчният брой бенефициенти по ос 2, в която влизат агроекологичните и горските мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: Светлана БояноваДФЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заспиваш,като НАЧАЛНИ,а се събуждаш,като МИЛИОНЕР.
104
0
 
0
 
! Отговори
паисий преди 11 години
ЮНАК ДО ЮНАКА,МИЛА МОЯ МАЙНО ЛЬО,БАНДИТ ДО БАНДИТА!!!А ЗА НАРОДА - БАЙРАЦИ,МНОГО БАЙРАЦИ,АМА САМО БАЙРАЦИ.
103
0
 
0
 
! Отговори
Математик преди 11 години
ГЕРБ само това могат да измислят.Да продават, продават...А 51 млн. ще ги загубиме...Каква е разликата межди 500 000 и 4 000 000?
102
0
 
0
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Калинката казва...:" - Подписвам, защото на мен ми се носи за подпис, каза тя..."- АМИ ТОГАВА ПОДНЕСЕТЕ И ДА СИ ПОДПИШЕ ОСТАВКАТА... И АКО А ЗАБЕЛЕЖИ...- ПРОСТО Е... ЗНАЧИ ЗНАЕ КАКВО ПОДПИСВА...!- БОКО, ДАЙТЕ Я НА ПРОКУРОРА ЗА КОРУПЦИЯ... И ПОСЛЕ СЕ ЗА ИЗБОРИТЕ СЕ ХВАЛЕТЕ...(Като в "ТОМ СОЙЕР" номера с оградата..., ама това го няма в книжката за "ВИНЕТУ"...)-
101
0
 
0
 
! Отговори
Тато преди 11 години
Тази ни взема за *** като вожда ББ,има ли някой толкова глупав че да и повярва.Това си е чиста далавера ,прави се в последния момент в суматохата, за заблуда на балъците,поне да си каже колко е взела ,ама тия от ДАНС спят, те своите не разследват.В тази далавера са всички от ББ през ЦЦ ,МН и тази зам .министърка иначе не се получава.Другото е за заблуда на народа.
100
0
 
0
 
! Отговори
Дюнигейт преди 11 години
По признанията на самия Цветанов, направени в разгара на скандала с многобройните му апартаменти, Тодор Бояджиев му е дългогодишен приятел и кумец.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доста Калинки са накацали около Борисов
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи тази работа може да се изпълнява и от сляп. Поставят ти ръката където трябва подпис, праскаш подписа, печата и мир-на-България !
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Утре ще подпишеш,че продаваш държавата...ами тогава?
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да беше си подписала и смъртната присъда !
95
0
 
0
 
! Отговори
хотели преди 11 години
бая хотели за премахване има на българското черноморие, 80% от тях са излишни!!!
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как може да каже че подписва всичко което и донесат за подпис. Не само тя а всички които слагат подписи преди нея трябва да си отидат от работа, защото това което вършат е работа а ние плащаме заплати на мързеливи некадърници,Не разбирам от кол и въже ли е скалъпено това правмтелство ? Мафиотите ни управляват, *** с големи заплати се подписват докато през това време 12 годишни *** раждат и правят бизнес с държавни закони.ДА СВАЛИМ ЗАКОНА И ЦЯЛАТА БОРИСОВА НЕКАДЪРНА ***!
93
0
 
0
 
! Отговори
Незнае за дюните ? преди 11 години
Нагло и цинично изказване , в стила на министър председателя .Стигнаха и до подялба на дюните .От векове това място се пази ... И се намериха тези управляващи мошеници и престъпници ..да ги развалят ...
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
калинке,КАЛИНКЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз знам да се подписвам. Защо не ме избрахте за министър ?
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако тая стои само за един подпис, и то да го полага върху всичко, което й се даде, за какъв *** въобще трябва да е там като зам.министър? То дето се казва подпис може и чистачката Мара да го слага върху всеки докумет, който й дадат. Голяма смешка, айде още 1-2 % надолу.Онази беше Калинка, тази е Светулка, ама пък все в същото Министерство, а? Мирко, Миркооо, много смърди около тебе, Мирко?
89
0
 
0
 
! Отговори
? преди 11 години
Тия са за бесило !Подаряват си и дюните в Несебър ...Да грабаме като за последно .Цели министерства работят за себе си !Никой не мисли за безработицата , заплати , детски , пенсии ..
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Божее колко КАЛИНКИ има по този свят божее
87
0
 
0
 
! Отговори
Несебър преди 11 години
Ами подписва , точно такива подписи си знаят за какво са !Подпиче и апартамерче в Несебър , а другите ще ги получат от тъщите си .
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата сделка е за прокурор,без значение кои са замесени - кмет,главен архитект,зам.министър,ведомства,служители,бизнесмени.Отново откровена кражба от нашите пари....продажната цена е реалната,макар че на дребно 150е/кв. не ,но около 100е/кв. може да се продаде.