Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та

Разликите, които дразнят хората, ще излязат в ценообразуването!
Обновена: 12 фев 2013 18:05 | 12 фев 2013 18:05, Веселина Йорданова
610
Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Не бих отнел лицензите на електроразпределителните дружества на този етап, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на протестите срещу високите сметки за ток. Премиерът присъства на срещата в образователното министерство за Фонд "Научни изследвания", която прерасна в пресконференция по актуални въпроси. Вероятно заради това, че темата за сметките е най-горещата от последните дни, на нея беше и енергийният министър Делян Добрев.

Борисов очаква след назначените проверки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране точно „в ценообразуването да излязат разликите, които дразнят хората“.

Премиерът обаче не пропусна да посочи виновниците за настоящото положение.

„Кой продаде ЕРП-тата в монополно състояние?! По времето на кое правителство, понеже днес Лютви Местан се изказа. По времето на НДСВ и ДПС, Шулева продаде ЕРП-тата. Когато разделиш страната, образно казано на три, на практика правиш три монопола. Най-малкото по тази тема може да говори ДПС за монополите, заяви той.

По думите на Борисов Движението за права и свободи е участвало през целия преход в  създаването на всички монополи, но с „цялото си безсрамие“ Лютви Местан говори по темата днес.

Още по темата
„Въобще не се интересувам вече от тях, те са обезумели от ярост, защото усещат, че наближават изборите и ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че пак ще ги победим“, каза Борисов.

Според него опозицията е в парламента не за да дебатира, а "за да излизат и говорят за всяко нещо против нас“.  Няма да се учудя, ако и за заменките почне Станишев да говори, където му е светнало всичко, заяви премиерът.

Борисов беше категоричен, че вина за високите цени на тока имат бившите премиери Иван Костов и Сергей Станишев и изобщо тройната коалиция. Затова според него в сметките трябва "да впишат" Костов "заради скъпата енергия на двете Марици", както и "Станишев и ДПС пак заедно и НДСВ, тройната коалиция за закона за зелените енергии".

Борисов допълни, че управляващите са продали миноритарните дялове на държавата в трите дружества, защото с този дял те били на практика “безконтролни“.

Премиерът изтъкна, че е сменил шефа на регулатора Ангел Семерджиев, защото „ценообразуването е една от основните грешки“ и в това отношение той „не се е справил изобщо“.

„Затова утре ще назнача нов човек“, съобщи Борисов, според когото шеф на регулатора трябва да се избира от парламента. Оттам обаче отказали с аргумента „Нека това да си е ваша отговорност“.

„10 години няма никаква промяна в начина, по който се ценообразува. Електроцентралите, когато от различните типове, му предоставят фактура, той я одобрява. 100 милиона – 100 милиона. Дали са похарчили 100 милиона, какво има в тези 100 милиона, ДКЕВР не проверява“, коментира той.

Енергийният министър Делян Добрев уточни, че след проверки на електроразпределителните дружества в края на 2009 година са им наложени глоби за повече от 3 млн. лева. Добрев смята, че проверките са изпълнили своето предназначение.

Премиерът обясни предприетото от управляващите така: „Да пуснем по мрежите, и дано по договор това е възможно, електроразпределителните мрежи и дружества да допуснат и други продавачи на електричен ток“.

Добрев внесе пояснение, че либерализацията на пазара на електроенергия за битовите абонати съществува на хартия. Първите стъпки са направени 2007 година, а последните в средата на миналата година.

Проблемът бил, че няма търговци, които да предлагат тази енергия на битовите потребители. Една от пречките е, че електромерите са от стария вид, който се отчита с инкасатори. С решение на ДКЕВР дружествата ще бъдат задължени, когато подменят електромери, да ги подменят с т.нар "умни" електромери, които са с дистанционно отчитане и памет за потребената енергия и за напрежението, което се подава дори два-три месеца назад.

Министърът отново се обяви за кардинална промяна на начина на ценообразуване в ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
1
 
14
 
! Отговори
Ограбен БЪЛГАРИН преди 11 години
ИЗБИРАЙТЕ НАРОДЕ ИЛИ БУДА И НЕГОВИТЕ БУДА-*** МИНИСТРИ,ИЛИ ВЪН ЕРП_тата И СВОБОДА ОТ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ СЕГА Е МОМЕНТА ДА ИЗРИТАМЕ БУДИСТИТЕ В ТИБЕТ,ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ И 100 ДЕПУТАТА КОИТО РЕДОВНО ДА ХОДЯТ НА РАБОТА ПРИ 20 НЕИЗВИНЕНИ ДА ГИ ОТЗОВАВАМЕ И ДА ИЗБИРАМЕ НОВ,ПРЕМАХВАНЕ НА ВСИЧКИ ОБЛАГИ И САМО 1КОЛА ЗА ПРЕСД.НА НС ВСИЧКОТО ИЗЛИШЪК АДМИНИСТРАЦИЯ ДА ПРАТИМ НА БОРСАТА,ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ НАС НИЕ СМЕ ИМ ШЕФА.НА БУНТ БЪЛГАРИНО!!!
305
0
 
6
 
! Отговори
Петър Георгиев преди 11 години
До outsiderДа ама Герб ги лансира вече 4 години .. като се има на предвид че в самото начало на мандата гЕРБ ОСЪДИ ОСТРО ЕРП-ТАТА И ИЗВЕДНАШ НИЩО ...?! СЕГА КАТО СЕ ВДИГНА НАРОДА СЕ СЕТИХМЕ ПАК ЧЕ ИМА ВИНОВНИ В СТАТИТЕ УПРАВЛЕНИЯ АМА 4 ГОДИНИ ГИ ЛАНСИРАМЕ НАЛИ.. СМАРДИ НА ЧЕРНА КАСА !!!!!
304
0
 
13
 
! Отговори
с отличие преди 11 години
Браво, Буда! Продължавай да плещиш глупости! Така ти с отличие ще изпълниш поръчението на Станишев, БСП да спечели изборите!
303
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Боко ли си Буда ли си не те знам , *** смотан....стига си се оправдавал бе ....ти защо 4 години нищо не промени бе некадърник ...ама като има прости *** да те избират така ще е
302
1
 
8
 
! Отговори
в същия дух преди 11 години
БСП благодари на ЕТгерб: Будисти, продължавайте в същия дух! Без вас няма да можем да спечелим изборите!
301
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ искат втори мандат след изборите, за да вдигнат още цената на тока.
300
1
 
8
 
! Отговори
буда преди 11 години
Агент "Буда"Сред народа голяма възбуда-разкриха досието на агент "Буда".Бойко разкритията отрича,но да брани престъпници обича.Колеги са му,какво да прави.Гледа той тях да оправи.Тъй индийският принц "мъдрец"оказа се мафиот и крадец!
299
1
 
12
 
! Отговори
СТРАХЛИВЕЦА преди 11 години
БОРИСОВ прати младока да го бият със снежни топки, вместо лично да обясни на хората кой е виновен. Е, не той де! Ама риска да не му повярват е много голям...
298
1
 
9
 
! Отговори
до ГЕРБерите преди 11 години
Хората се събудиха, хората се осъзнаха и всякакви оди за Буда из форумите са си чиста загуба на ресурс, пазете си го, защото ще ви трябва за мерките за неотклонение - под гаранция!
297
0
 
11
 
! Отговори
не е демократ преди 11 години
Агент Буда не е демократ. Агент Буда е фашист. И само иска да остане на власт!
296
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още 2 мандата за ГЕРБ и всичко ще си дойде на мястото...
295
1
 
15
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
Когато мутра започне да разбира от енергетика,а любовницата му от банки и зелена енергия става страшно.
294
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a.be ,nemashe li neshto obshto zelenata energia s tebe i cvetelina,vuv,BULGARO-AMERIKANSKA banka?!!!zashto si mislya ,she i dyankoff,e s tebe tam
293
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак ли оправдания бе мекотело такова? Абсолютно безгръбначно същество, което само циври.лъже и се *** с повод и без повод! Типичен комунист!
292
1
 
11
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 11 години
щото не може да играе карти, редовно губи от В.ЗЛАТЕВ и цената на бензина е висока. С тока работата е по-сложна, тия не са му приятели, ама редовно се отчитат на Пърдянков
291
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ си отиват.
290
0
 
6
 
! Отговори
d_tkip преди 11 години
Утре 14 февруари в Повдив от 17:00 часа ще се проведе поредният протест. Ще тръгнем както днес от централата на EVN и ще преминем по главната.
289
6
 
10
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Бойко Борисов е прав, че ЕРП-тата не са продадени от правителството на ГРЕБ, а от юпитата ба Симеон Сакскобургготски. Но така или иначе отговорността за настоящото състояние на енергийния отрасъл и за завишените сметките на потребители е на правителството на ГЕРБ. Стига са се оправдавали с предишните правителства - вече четвърта година си развяват байряка.
288
1
 
14
 
! Отговори
десет пъти лъже! преди 11 години
Обичам другаря агент Буда! Защото той, още докато говори, най-малко пет пъти се отмята, шест пъти си сменя мнението, седем пъти извърта, осем пъти усуква, девет пъти заблуждава, десет пъти лъже!
287
2
 
12
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 11 години
Прав е Борисов да пита, кой продаде ЕРП? Такива договори са направили, че развалянето им да доизпразни хазната. Ако има хора дето им е мила България не трябва да дават нито един глас за тези дето разбиха всичко последните 23 години. Ако пак гласуват за 5-те партии - да им е честита мизерията за още 4 години. Въпроса е защо Премиера не прави нищо срущу грабителските монополи? Май остава само Волен колкото и да му се присмиват дето е с правилна позиция и е на страната на норода.