Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та

Разликите, които дразнят хората, ще излязат в ценообразуването!
Обновена: 12 фев 2013 18:05 | 12 фев 2013 18:05, Веселина Йорданова
610
Борисов няма да отнема лицензи на ЕРП-та
Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Не бих отнел лицензите на електроразпределителните дружества на този етап, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на протестите срещу високите сметки за ток. Премиерът присъства на срещата в образователното министерство за Фонд "Научни изследвания", която прерасна в пресконференция по актуални въпроси. Вероятно заради това, че темата за сметките е най-горещата от последните дни, на нея беше и енергийният министър Делян Добрев.

Борисов очаква след назначените проверки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране точно „в ценообразуването да излязат разликите, които дразнят хората“.

Премиерът обаче не пропусна да посочи виновниците за настоящото положение.

„Кой продаде ЕРП-тата в монополно състояние?! По времето на кое правителство, понеже днес Лютви Местан се изказа. По времето на НДСВ и ДПС, Шулева продаде ЕРП-тата. Когато разделиш страната, образно казано на три, на практика правиш три монопола. Най-малкото по тази тема може да говори ДПС за монополите, заяви той.

По думите на Борисов Движението за права и свободи е участвало през целия преход в  създаването на всички монополи, но с „цялото си безсрамие“ Лютви Местан говори по темата днес.

Още по темата
„Въобще не се интересувам вече от тях, те са обезумели от ярост, защото усещат, че наближават изборите и ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че пак ще ги победим“, каза Борисов.

Според него опозицията е в парламента не за да дебатира, а "за да излизат и говорят за всяко нещо против нас“.  Няма да се учудя, ако и за заменките почне Станишев да говори, където му е светнало всичко, заяви премиерът.

Борисов беше категоричен, че вина за високите цени на тока имат бившите премиери Иван Костов и Сергей Станишев и изобщо тройната коалиция. Затова според него в сметките трябва "да впишат" Костов "заради скъпата енергия на двете Марици", както и "Станишев и ДПС пак заедно и НДСВ, тройната коалиция за закона за зелените енергии".

Борисов допълни, че управляващите са продали миноритарните дялове на държавата в трите дружества, защото с този дял те били на практика “безконтролни“.

Премиерът изтъкна, че е сменил шефа на регулатора Ангел Семерджиев, защото „ценообразуването е една от основните грешки“ и в това отношение той „не се е справил изобщо“.

„Затова утре ще назнача нов човек“, съобщи Борисов, според когото шеф на регулатора трябва да се избира от парламента. Оттам обаче отказали с аргумента „Нека това да си е ваша отговорност“.

„10 години няма никаква промяна в начина, по който се ценообразува. Електроцентралите, когато от различните типове, му предоставят фактура, той я одобрява. 100 милиона – 100 милиона. Дали са похарчили 100 милиона, какво има в тези 100 милиона, ДКЕВР не проверява“, коментира той.

Енергийният министър Делян Добрев уточни, че след проверки на електроразпределителните дружества в края на 2009 година са им наложени глоби за повече от 3 млн. лева. Добрев смята, че проверките са изпълнили своето предназначение.

Премиерът обясни предприетото от управляващите така: „Да пуснем по мрежите, и дано по договор това е възможно, електроразпределителните мрежи и дружества да допуснат и други продавачи на електричен ток“.

Добрев внесе пояснение, че либерализацията на пазара на електроенергия за битовите абонати съществува на хартия. Първите стъпки са направени 2007 година, а последните в средата на миналата година.

Проблемът бил, че няма търговци, които да предлагат тази енергия на битовите потребители. Една от пречките е, че електромерите са от стария вид, който се отчита с инкасатори. С решение на ДКЕВР дружествата ще бъдат задължени, когато подменят електромери, да ги подменят с т.нар "умни" електромери, които са с дистанционно отчитане и памет за потребената енергия и за напрежението, което се подава дори два-три месеца назад.

Министърът отново се обяви за кардинална промяна на начина на ценообразуване в ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


610
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
446
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 11 години
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
445
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Делян Добрев е масон!Забрана на масонските ложи!
444
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАБРАНА НА ПАРТИИТЕ!ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО И РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВСИЧКО И ВСИЧКИ ОТ 1944Г. ДО ДНЕС!
443
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИЗГЛЕЖДА НЯКОЙ НАБИРА КАПИТАЛ ЗА ИЗБОРИТЕ - НЕВЕРОЯТНО ДОБРЕ ЗАМАСКИРАНО ИЛИ ПРОСТА ИЛЮЗИЯ - ВСЕКИ ДА РЕШИ САМ
442
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ! НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ! НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!ЛУСТРАЦИЯ И СЪД ЗА МАЙКОПРОДАВЦИТЕ!
441
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАКА СЪЗДАДЕНИЯ ХАОС Е ЗЛАТНА МИНА ЗА ТЕЗИ КОИТО СЕ ОБЯВЯВАТ ЗА НАРОДНИ ЗАЩИТНИЦИ. МАСКАРАДА ИМ ПРЕМИНАВА ГРАНИЦИТЕ НА НАРОДНО ТЪРПЕНИЕ И ДОКАТО МИНАТ ИЗБОРИТЕ ВСЕ ЩЕ Е ТАКА. ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ И МИЛИОНИ В СМЕТКИТЕ........
440
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не им отнемай лиценза,на теб ще ти отнемем свободата!
439
1
 
5
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
Е как ще им отнеме лиценза нали дават отчисления за партията му!
438
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MRASNIQ *** BORISOV PRASHTA POLICAI DA BIQT NARODA KOITO IZLEZNA NA PROTEST .TOVA LI E BALGAQRIQ ?????????BOKLUCI OSHTE MALKO VI OSTANA
437
3
 
6
 
! Отговори
БИЗНЕСА ДА СЕ ВКЛЮЧИ преди 11 години
ВРЕМЕ Е И БИЗНЕСА ДА ПОДКРЕПИ НАРОДА - ГОСПОДА, ТОВА ВИ КАСАЕ И ПРЯКО И КОСВЕНО - ПРОДУКЦИЯТА ВИ ЩЕ СТАНЕ НЕПРОДАВАЕМА И ЩЕ ФАЛИРАТЕ - ВИЕ И БЕЗ ТОВА ФАЛИРАТЕ ОТ КИТАЙСКИ И ТУРСКИ СТОКИ И ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ - СЕГА И ТОВА КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАТЕ - ДАЛИ ЩЕ Е ДЮНЕРИ ИЛИ ЛАМБИНИ ШИШЕТА ЩЕ СТАНЕ НЕПРОДАВАЕМОПОДКРЕПЕТЕ НАРОДА СИ - СВАЛЕТЕ РЕЖИМА И НАЦИОНАЛИЗИРАЙТЕ ДРУЖЕСТВАТА ЗА ДА ИМАТЕ ЕВТИН ТОК И ДА ВИ ИЗЛИЗА ИСАПАЗАЩОТО УТРЕ ЩЕ СТЕ ФАЛИРАЛИ БЕЗРАБОТНИ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ,КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ ТОКА
436
1
 
10
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
"Сега всички се обединяват, защото ги е страх, че пак ще ги победим, каза Борисов.Този го е тресъл тока, май?Продаде дела на Държавата в ЕРП-тата, което си бе блокираща квота сега се прави на ощипан!Ама нали Дянков фалира та му трябваха пари за асфалта го продадоха на безценица спрямо дивидента от печалбата.По интелект след Бойко се нареждат единствено табуретките в кабинета му, не можем да имаме Премиер на който телефона му е по-умен от него!
435
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne borisov shte kaje A NIE SLED KATO NQMA DA RAZTROGNE DOGOVORITE NIE PAK SHTE MU BIEM SHUTA NA IZBORITE MN E LESNO.AKO REFERENDUMA BESHE EDIN MESEC PO KASNO TOQ I KOMPANIQ SHTQHA DA GO QDAT SUPER GOLQM
434
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Енергийният министър Делян Добрев уточни, че след проверки на електроразпределителните дружества в края на 2009 година са им наложени глоби за повече от 3 млн. леваТАКА ЗНЧИ ТЕ НА ГОДИНА ИЗНАСЯТ ПЕЧАЛБА ОТ ПОРЯДЪКА НА 3-4 МИЛИАРДА А НАРКОМАНЧЕТО СЕ ХВАЛИ С ГЛОБА ОТ З МИЛИОНА.ЗАЩО КАТО Е ТОЛКОВА ЛОШО ДА ГИ ИЗГОНИТЕ СЪРБИЯ И АЛБАНИЯ ГИ ИЗГОНИХА ЗА СЪЩИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ А БОКО НИ ОБЯСНЯВА ЧЕ НЕМОЖЕЛО--ДА АМА АКО ГИ ИЗГОНИШ БОКО ЩЕ ТРЯБВА ДА ВЪРНЕШ 300МЛН ЕВРО КОИТО ТРАЙЧО КАЗА ЧЕ СИ ВЗЕЛ ОТ ТЯШ
433
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Бивш член на БСПГЛУПАЦИ ГЕЙБАРСКИ АМА ВАШИЯТ ШЕФ БОКО КОМУНИСТА УЧАСТВА В ФИРМИ СВЪРЗАНИ СПРЕСТЪПЛЕНИЯТА В ТОЗИ СЕКТОР ЗАЩО СЕ ПРАВИТЕ НА *** ИЛИ ВИ Е ДАЛ ОТ НЕГОВАТА СТОКА ..........- ФИЛИЯ С МАС
432
1
 
13
 
! Отговори
АНТИОЛИГАРХ преди 11 години
До енергетикДО ДЕЖУРНИЯ ГЕРБЕРЮРГЕНПРОЦЕНТИТЕ СА ПРАВИЛНИ 90% САМО, ЧЕ ТОВА СА ПРОЦЕНТИТЕ НА ХОРАТА НА КОИТО ИМ Е ПИСНАЛО ОТ МРЪСНАТА ви ФАШОЦИОНИСТКА ЛЪЖЛИВА ПАРТИЯ НАДПИСАНИ СА ~60% ОТ СМЕТКИТЕ И ТО ОТ МАНИПУЛИРАНИ ОТ ИНКАСАТОРИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИСЕГА ИСКАТ ДА ПРОБУТАТ ДИСТАНЦИОНИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИ ЗА ДА МОГАТ ДА ГИ МАНИПУЛИРАТ ОТ РАЗСТОЯНИЕ - ДА НЕ ГИ ХВАЩАМЕКОМУНИСТИ,ЦИОНИСТИ,ФАШИСТИ В ЕДИНЕН СТРОЙ ......................
431
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ МОЖЕ ДОБАВКИТЕ КЪМ СУМАТА НА ИЗХАРЧЕНИЯ ТОК ДА СА ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НЕЯ--------------- Това не са добавки към сумата на изхарчения ток.
430
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, че си заминаваш е ясно, но поне го направи с достойнство, ако го имаш !!! Вън тиквите от властта !!!
429
1
 
12
 
! Отговори
АНТИОЛИГАРХ преди 11 години
ТОВА НЕ Е ЦЕНООБРАЗУВАНЕ А КРАЖБООБРАЗУВАНЕНЕ МОЖЕ ДОБАВКИТЕ КЪМ СУМАТА НА ИЗХАРЧЕНИЯ ТОК ДА СА ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ НЕЯТОВА Е ПЛАДНЕШКИ ОБИР И НАРУШАВАНЕ НА ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ ДОГОВАРИ КОИТО ИМАМЕ С ЕНЕРГОТО, НО НЕ И С "ДОСТАВЧИЦИТЕ"КОМУНИСТИ,ЦИОНИСТИ,ФАШИСТИ ..................
428
4
 
6
 
! Отговори
истината преди 11 години
Драги другари!!? Днес си направих труда да погледна от кога ЧЕЗ е получил лиценз за енергоразпределение - и оооо изненада от 2006 година, а кой беше министър-председател -ДА той е Станишко! Договора изтича през 2039 година - няма да съм жив да им вида гърба!!! Но ще се радвам този да го видя, а и цялата им енергийна мафия в затвора! Сигнализирахте за неуместен коментар
427
0
 
16
 
! Отговори
?!?!?!?!?!?! преди 11 години
Гледам сметката и се питам какво влиза в графата загуби по електро-преносната мрежа? Не мога да не се сетя за малцинствата, които от години не плащат електрически и направо се свързват към мрежата.Излязоха най умни от всички, защото ние им плащаме сметките и всичко останало :(Е нема такава държава....