"Опорни (леви) точки" - 3,5 млн. българи пушат!

БСП и ДПС гласуват по съвест, от ГЕРБ искат да остане забраната
Обновена: 4 окт 2013 10:23 | 4 окт 2013 10:19,
49
"Опорни (леви) точки" - 3,5 млн. българи пушат!
Снимка: Impact Press Group

В Коалиция за България никой не прави нищо самосиндикално – решението дали да бъде внесен законопроект за либерализация на забраната за пушене ще бъде взето на заседание на парламентарната група, като депутатите ще гласуват по съвест, обяви левият депутат Спас Панчев.

По думите му обаче внасянето на законопроекта не е сигурна стъпка, макар вчера от партийния пресцентър на "Позитано" 20 разпространиха "опорни точки" за защита на връщането на тютюнопушенето на закрито.

Още по темата
Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова обаче контрира Пенчев в студиото на bTV.

"Вие и за избора на Делян Пеевски бяхте на различни позиции, пък гласувахте еднакво!. Изборът на 14 юни беше направен с гласовете на депутатите от БСП, въпреки споделените от много от тях резерви към подобен ход", каза тя.

Пушачите и представителството

"Депутатите представляват народа, голяма част от българите - 3,5 млн. души, пушат. Голяма част от пушачите и ресторантьорите искат либерализация на режима", аргументира лявата теза Панчев, като настоя, че цитира данни от социологически проучвания по поръчка на бизнеса.

Десислава Атанасова обаче му опонира с друга статистика – на социологически агенции от март 2013 г., когато забраната за пушене се е радвала на 62% одобрение, при това след като е била в сила и през няколко зимни месеци.

Пенчев обаче настоя, че след въвеждането на забраната за пушене през лятото на 2012 г. между 15 000 и 20 000 души са загубили работата си, след което припомни "първия ангажимент на това правителство – да се фокусира върху някои социални мерки".

Според депутата от левицата, който е непушач, заради забраната "много бизнеси са затворили врати".

Кой как ще гласува, ако се стигне дотам

"От БСП ще гласуваме по съвест", декларира Спас Панчев.

"Абсолютно и безспорно, позицията на ГЕРБ остава непроменена", посочи Десислава Атанасова.

ДПС вече обяви, че групата им няма политическо решение по този въпрос - половината депутати са "за", другата половина – "против".

Парламентарната група на "Атака" все още не е излъчила единна позиция по евентуалния бъдещ законопроект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
6
 
! Отговори
:) преди 10 години
"Пенчев обаче настоя, че след въвеждането на забраната за пушене през лятото на 2012 г. между 15 000 и 20 000 души са загубили работата си"------------------------------------------------------------------------------Долна лъжа! На калпавите заведения/ресторанти забраната за пушене им пречи. Отпадането на забраната е крачка назад. Всъщност с подобни предложения на управлаващите си личи и управленския им багаж като цяло. Тази забрана изобщо не би следвала да подлежи на обсъждане.
21
3
 
20
 
! Отговори
1_българин преди 10 години
Въпроса с пушенето е цивилизационен. Накъде вървим в мисленето си. Какъв пример даваме на децата. Да правим пак заведенията лисичарници това е ..........простотия.
20
1
 
12
 
! Отговори
Might преди 10 години
Народе с писане по сайтчетата нищо няма да направим.Дай те да се надигнем и видях ме че с добро не става ,то веднъж да е с лошо, да ни види цял свят че тази наглост няма край !!!!
19
15
 
5
 
! Отговори
Резон преди 10 години
Категорично съм "ЗА" отпадането на забраната, ние непушачите често сме толерантни към пушачите и излезаме с тях навън. По - комфортно е да има някакво помещение с вентилация и там да се пуши. Забраната да остане за всички заведения в които се сервира храна, да се обособят барове за пушене и толкоз. Без това сега навсякъде се пуши, поне да е регламентирано!
18
5
 
26
 
! Отговори
работните места преди 10 години
След отмяната на забраната за тютюнопушенето БСП със сигурност ще създаде много нови работни места... за погребални агенти. За лекари в онко диспансерите няма да имат чак такъв успех. Те там и в момента страшно не достигат.
17
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ще го определя с една дума "малоумщина".
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, имах си аз някакви подозрения, че *** не разбират от математика, но теза са абсолютни ***
15
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те и едните и другите са ***, но ако върнат пушилката в заведенията на следващите избори ще съм герберче.
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отпадането на закона за пълна забрана на тютюнопушенето,ще бъде поредната гавра със здравета на народа! Да живеят интересите на мафията!
13
0
 
30
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Това не е "Коалиция за България", а "Коалиция да ликвидираме и последния българин"
12
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Изпратили сме ви в парламента да работите за ВСИЧКИ харя в България.Не мисля
11
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво ??? Герб въвели ДЕМОКРАТИЧНАТА забрана за пушене, а в 90% от заведенията продължава да се пуши, в пластмасови чашки с вода, плаща се на инспекторите и .......... ТЪЙ ЧЕ, КВО МИ РЕВЕТЕ !!!! ВСЕ ТАЯ ДАЛИ ЩЕ Я ИМА ИЛИ НЯМА ТАЯ ЗАБРАНА!!!
10
6
 
23
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
ако отпадне забраната за пушенето, нека всеки НЕпушач да бойкотира заведенията...нека се види, че в българия има и цивилизовани хоа....а до тоя huge - ти като имаш право да пушиш, аз що да нямам право да не ти дишам димът?
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Група в FACEBOOK - Щом цигари могат да се пушат значи и МАРИХУАНАТА трябва да я разрешът.Аз Съм За Легализирането На МАРИХУАНАТА
8
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Какво се ядосвате толкова, защо никой не пита ОСНОВНОТО - ЗАЩО СЕ ПРОДАВАТ ЦИГАРИ, на такива цени, в такива количества и кой печели от това
7
5
 
31
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Абе, аз ли нещо живея в измислен свят или политиците. След като по данни близо половината население пуши, трябва да се вземат спешни мерки за ограничаването на тютюнопушенето. Това са 3,5 млн души в рисковата група на бъдещи болни от рак на белия дроб. Трябва превенция, не улеснение... Ясно е, че "много бизнеси са затворили врати", но някои неща трябва да бъдат направени. Точка по въпроса.
6
3
 
33
 
! Отговори
бaт Здрaвко преди 10 години
Искaме избори, ВЕДНAГA!
5
3
 
55
 
! Отговори
сами м преди 10 години
Поредното доказателство, че ни управляват ДИВАЦИ!!!
4
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МАФИЯ! ОСТАВКА!
3
4
 
45
 
! Отговори
СМЯХХL преди 10 години
Комунисти убийци !