Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ

Политолози очакват мръсна компроматна война по време на кампанията
338
Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ
Снимка: архив, Reuters

Предстои остра и мръсна компроматна война по време на кампанията за избори за евродепутати, която няма да има нищо общо с Брюксел, а ще доминира изцяло и само националният контекст. Политическото напрежение, което се регистрира през януари, само ще се покачва. Този анализ направи политологът Димитър Ганев по време на дискусия за политическата обстановка в първия месец на годината, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Според него евроизборите ще са ключовото събитие за годината, защото ще дадат отговор на въпроса в крайна сметка има ли настоящата власт легитимността да управлява.

Ако БСП има мнозинството на тези избори, това ще отслаби натиска върху нея, но в същото време заявката на АБВ да има своя листа намалява шансовете на Столетницита.

За ГЕРБ пък вотът за ЕП през май е важен, защото победата им би усилила натиска върху управляващите и ще даде възможност на лидера на партията Бойко Борисов да каже, че е бил БСП за кой ли път, смята политологът.

В същото време и за малките формации изборите са от съществено значение. Ако се представят добре, Реформаторският блок и партията на Николай Бареков „България без цензура” ще докажат, че наистина имат доверие на част от гласоподавателите.

Според политолога Първан Симеонов състезанието ще е на живот и смърт между БСП и ГЕРБ, а сега изглежда, че силите им са почти изравнени.

Другото състезание ще е между Реформаторите, „България без цензура”, НФСБ и АБВ. Всички те трябва да се радват и на един евродепутат, коментира той. Според него обаче, ако АБВ няма евродепутат, това ще е краят на политическата кариера на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.

Политолозите са убедени, че ДПС ще е политическата сила, която ще покаже устойчивост в резултатите и на предстоящия вот.

Според Първан Симеонов Реформаторският блок трябва да се подготви за маратонско бягане, защото изборите са скоро, а пред тях има препятствия.

Заявката им за общи действия с ГЕРБ разделя симпатизантите им. Другият им проблем е отношението на членовете на отделните партии към обединението, защото и тук са разединени, уточни той.

Първан Симеонов предупреди, че е възможно „Атака” да няма нито един евродепутат и дори и в следващия национален парламент, защото губи доверие.

В същото време ВМРО пък може да се окаже фактор за минаване на бариерата за влизане в парламента на „България без цензура”, посочи политологът.

България е в криза, но през януари се вижда още по-ясно - има криза вляво, вдясно, в центъра, обобщи проф. Петър-Емил Митев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
6
 
8
 
! Отговори
милена преди 10 години
До БогданГЕРБ С БОРИСОВ,но без Кунева
197
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е дал 12 000 лв. на групата на Бисер Миланов - Петното.Това казва в интервю за в. Галерия Йордан Бонев.С Бисер Миланов му бяхме на гости близо 3 часа на 26 декември миналата година в неговата къща в Банкя, казва Бонев.Те осъществили контакт в Бойко Борисов чрез Фейсбук. Той пък ги посрещнал в дома си с думите: Вие свалихте правителството на ГЕРБ. Елате сега, седнете тук.Експремиерът им предлага следното:ако успеят да радикализират протестите срещу правителството на Пламен Орешарски и ако ударят по Николай Бареков, ще получат 500 000 лев
196
3
 
1
 
! Отговори
Vizov преди 10 години
referendum za chlenstvo na bg v eu.rejem tzentralnata bg administratzia i bg (tr) partii ot budjeta na bg narod.mestna silna bg administratzia pri majoritarni izbori.tova e barza reforma s barsi tempove za ikonomicheski rastej v bg.bg narod nyama polza ot partii i bg tzentralna administratzia - zaradi tyah falira bg ikonomika. tova e vse edno da si slaga bg narod parite v edno more i da iska rekolta da bere. no chance.
195
6
 
13
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До българкаЕй, българке, Костов подари заводите на България! Познай /от три пъти/ на кого? Все пак ще ти дам жокер-на едни червени ***
194
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До българкаПолитическият *** го създаде Иван Костов като унищожи синята идея!!! Той прикри доносниците и не прие закон за досиетата. Трябваше БСП да дойде на власт та да приеме някакъв свенлив закон. Проведе приватизация на безценица - продаде всичко за 1/30 от реалната цена и то при условие на НЕ разкрити досиета - т.е. наличие на Тайна, с военна дисциплина, обучена как се краде организация която имаше и скритите пари. Той замени Синята Коалиция СДС с малка дясна партия!
193
8
 
14
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
Целта на *** е да въведат ГЕРБ в компроматна война!Ако това се случи ,тежко му на ГЕРБ!
192
1
 
11
 
! Отговори
yf преди 10 години
борба за 20 хиляди евро заплата.алчни гадове.оправете ситуацията в БГ помислете си за народа който ви избира.
191
5
 
15
 
! Отговори
ЪХЪ преди 10 години
До българкаТака е,Костов е бог на кражбите,мошеническата приватизация,на разпад на държавността
190
14
 
19
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
ГЕРБ с БОРИСОВ +
189
26
 
6
 
! Отговори
българка преди 10 години
На фона на този нароил се *** на политическата сцена , Иван Костов е бог . Направиха всичко възможно да прогонят единствения свестен политик у нас . Печалните резултати от това са на лице , за съжаление !
188
15
 
21
 
! Отговори
шишо преди 10 години
Пълен бойкот на европейските избори колеги драскачи. ЕС ни направи роби на запада. Членството ни единствено оправи олигарсите, партийните лидери, които до един са наследници на БКП. Затова борбата между тях толкова зловеща, кървава, овълчена... Те са болни от вируса на парите, което се развива като верижна атомна реакция. Реформаторският блок пък като че ли не си доял политическият десерт. Нареждат се повторно на опашка за благото на властта. Никога Б-я не е била така заробана иунищожавана.
187
11
 
3
 
! Отговори
крико преди 10 години
абе пет пари не давам за политика ама да споделя : имам работа дадена за три дена да свърша щот съм на работа нали .. много миса работи ама чакам да ми мине ..... та затова драскам във форума . А вий за кои х-й го дървите тука ....
186
5
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 10 години
КОЙ? КОЙ!? КОЙ им плаща на тази *** "политологът" Димитър Ганев и на Института за социални ценности и структури Иван Хаджийски за миризливите партенки?? . КОЙ!!!
185
2
 
3
 
! Отговори
Haralambov преди 10 години
na 25 mai bg narod ste pravi krastonosen masov pohod do Rim, Berlin, Paris - po pokana za obratna visita.:-))))))
184
2
 
17
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Говори се, че Маджо се е срещнал тайно със старците от кръга ' монтерей ' Л. Гоцев и В. Вълков ...Сестра Галева защо са пропуснали да я поканят ? Все пак тя си е тяхно 'мъжко' момиче ...
183
8
 
9
 
! Отговори
ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ преди 10 години
Какво става????????Уж все комунисти, пък Бойко Борисов и Сергей Станишев се редуват да *** простосмъртния българин.Ба ти БСП-то!Ба ти ГЕРБ-о!То и БКП-о ни онождаше преди, ама можехме да мучим. Тез, сегашните директно у сливиците: НИ гък НИ мък.
182
5
 
19
 
! Отговори
Александър преди 10 години
Ако на някой още не му е ясно, то е време да го разбере - БСП и АБВ са едно и също. Не раздор, а един перфектен план за мобилизация в център-лявото пространство. Важното е не кой колко гласа е събрал на евроизборите, а сборът им! Ако е достатъчен - излизат на предсрочни парламентарни избори и заедно с ДПС правят най-желязната тройна коалиция!Погледнете как се вживява Мая Манолова в ролята си на обидена.... Оскар и за изпълненията й! *** и той има своята роля, вероятно и на него са обещали...
181
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евровотът - битка на живот и смърт за сьсела и тиквата
180
5
 
17
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Мен ме кефи че партията се цепи.
179
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАЩО НЕ ПУСНАХТЕ ВСИЧКОТ ПИСАНО ЗА СТАМБОЛВОВ И ДРУГИТЕ',А НАКОАЯ ГО ОТРЯЗЕЪАХТЕ.НАПИСАЛ СЪМ ГО С ОБМЧ КЪМ БЪЛГАРИЯ,АМАН ОТ ЦЕНЗУРА,В КОЙ ВЕК ЖИВЕЕТЕ Г-ДА ИЛИ ДРУГАРИ.