Водим с една обиколка за евровота, радва се Първанов

Той е убеден, че листата на АБВ ще е по-силна от тази на БСП
Обновена: 4 фев 2014 16:06 | 4 фев 2014 15:18, Анисия Иванова
80
Водим с една обиколка за евровота, радва се Първанов
Лидерът на АБВ Георги Първанов. Снимка, архив: Буфото

Не се чувствам по-различно, отколкото съм бил преди няколко дни, по-важно е, че някои други имат снето политическо доверие от гражданите, и това ще се разбере на изборите, каза пред журналисти Георги Първанов, президент на Република България (2002 – 2012), който участва в дискусия на тема „4 февруари 1997 г. Барикади, съгласие и разум (исторически анализ – 17 години по-късно)“ по покана на Младежка историческа общност.

В края на миналата седмица БСП свали политическото си доверие от Първанов и привържениците му от АБВ заради намеренията им да излязат с паралелна листа за евроизборите.

Попитан дали 17 години по-късно се намира отново на кръстопът, той отговори, че изборът винаги стои и той не е свързан с определена дата или с изборите в тесния смисъл на думата, но по-лошото е, че държавата е изправена пред избор. "Никога не съм си представял, че може да дойде момент, години след приемането ни в Европейския съюз, нещата да се върнат назад. Отново да сме изправени пред ръба на едно тежко противопоставяне, пред една политическа конфронтация, която беше позабравена, на ниво партийни ръководители в икономическа ситуация, в която се задъхваме, трудно излизаме от кризата. И демокрацията не е необратим процес и затова трябва да се борим всеки ден за нея”, заяви Първанов.

Относно формирането на евролистата на БСП Първанов заяви, че няма да се меси в суверенното право на „Позитано” да номинира и подреди своята листа, но е убеден, че "нашата ще бъде по-силна, първата заявка е направена вече. Така че ние водим с една обиколка”. Листата на АБВ ще се появи в рамките на законния срок, но не преди другите да обявяват своите представители, съобщи той и уточни: „Не искаме да концентрираме целия огън върху себе си”.

Още по темата
Според него е много лошо, че политиката ни и държавата стават заложници на лични конфликти между определени ръководители, предава "Фокус".

"Това е друг голям дефект, от който не знам как ще се измъкнем, тоест знам, но ще си говорим за това след евроизборите”, заяви Първанов. Той смята, че имаме много добра Конституция и трябва да се изхожда от този факт, дори когато се правят или обсъждат предложения за промяна или за нова Конституция.

„Тази Конституция ни помогна да излезем от много сериозни ситуации и нека ценното бъде съхранено, но ако трябва нещо да се преосмисли, трябва да седнем да го дебатираме, да постигнем консенсус”, добави Първанов.

Неговото мнение е, че и лявото, и дясното са остарели, защото изцяло се променя визията за лява и дясна политика в европейското, а и в световното идейно политическо пространство.

"Да на активната политика към пенсионерите, да на политиката на социалните помощи, но много по-важна е онази политика, която инвестира в производството и чрез него произвежда заетост и в крайна сметка, прави социална политика. Тук изостава българската политика и от ляво, и от дясно. За съжаление, националното почти не присъства в политиката на сегашните партии, като изключим националистическите, където е силно деформирано, където се търси врагът. Когато търсиш врага в различния, етнически, религиозно, в съседа, това е риск, опасност, само това ни трябва в тази криза, да насложим и религиозни и етнически елемент, а такива опити има”, заяви Първанов.

Според него демографската криза е проблем, наследен от социализма.

"Свеждаме нещата до това да гледаме раждаемостта и смъртността, засичаме тези два параметъра и край. Но има много други въпроси, които стоят пред нас, свързани с качеството на човешкия капитал, не е въпросът дали едно семейство ще има 3, 4 или 6 деца, а в отговорното родителство. Вероятно една от първите разработки, която ще представим в АБВ, ще бъде по демографската политика, ако някой ни изпревари и покаже нещо по-добро - чудесно, нека в тази конкуренция на идеи се роди най-доброто за България", обясни той.

"Слушам един нов политик, който непрекъснато подмята, че някой му краде идеите, аз съм от 25 години в политиката, не мога да кажа, че някой ми краде идеите. Тези идеи идват от древността, не сме ние, които откриваме велосипеда, малко по-скромно…”, призова Първанов.

Той отново направи сравнение с 1997 г. и каза, че за разлика оттогава, когато нямаше правителство, сега има и ако то успее да се оттласне от дъното, да управлява добре, то ще оцелее.

"Спасението на правителството е в собствените му ръце, ако успее да се еманципира от партийните централи. Ако някой създава проблеми в управлението в момента, това са повече партийните централи и някои кръгове около тях", смята още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гоце-е какви обиколки правиш ве?
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя е уникално кух. Не му ли омръзна да се излага ?! *** с *** е сиромашкия....
67
2
 
2
 
! Отговори
Мар...Попова преди 10 години
Гоше,бременна съм...)))
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако Гоце Седефа, след изтичане на президентския мандат, бе станал управител на ловно стопанство, всичко щеше да си е на място. Той е признавал многократно, че авджилъка му е насърце, така че можше да сe захване с пълнене на хранилките за сърнички, а после да ги отстрелва. И вълците тоже. Приятелите му щяха да го навестяват, да се веселят на воля, спомняйки си времето на неговото царуване.
65
3
 
2
 
! Отговори
Неформална преди 10 години
Е, няма търпение да видя листата на Гоце. Щом води с цяла една обиколка сигурно някой миропомазан от ЕС ще участва.
64
6
 
8
 
! Отговори
Първан Георгиев преди 10 години
Много съм радостен за Гоце! Не понасям всякакви видове комунисти, но дано този път да се задави от собствената си партия! Такава наглост не съм виждал! Десет години си драпа онази работа и се прави на краля-слънце, сега пристига на бял кон и разпръсква светлина! Ужасен, мазен, подъл и зъл, истински КОМУНИСТ! Ама тя неговата партия, хубаво ще го подреди! Те са показали, рано или късно ще се разправят с такива герои на капиталистическия труд!
63
8
 
11
 
! Отговори
Станислав преди 10 години
По тази сутрин го гледах и му правя евала, за това че назовава с истинските им имена нещата. Няма страх да посочи Пеевски като над-партийния лидер на БСП....
62
12
 
0
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 10 години
Не се радвайте ***, ще ви изчистя всичките!
61
5
 
6
 
! Отговори
берия преди 10 години
този ,БЕЗЛИЧЕН ЧОВЕК ,ТАЗИ БЕЗИЗРАЗНА ЛАТЕРНА ,ТОВА ПАРТИЙНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ ДА СИ ОПРАВИ ПИСТАТА ,НЕБИВАЛИЦИТЕ ,ЧЕ ВОДИ С ЕДНА ОБИКОЛКА ,ГОВОРЯТ ЗА ИНТЕЛЕКТА МУ.СРАМУВАМ СЕ ,ЧЕ ТОВА ЛИЦЕ МИ Е БИЛО ПРЕЗИДЕНТ 2 МАНДАТА.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
той е.
59
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Общуването между Боце и Гоце се е отразило много зле на последният. Първанов е сведен до положението да дрънка пълни глупости. Колкото и да се пъне няма да вкара отново калфата си в европарламента.
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да вярвам на формация с лица като Румен Петков (който отдавна трябваше да е забравен за политиката и клиент на следствие и прокуратура), че е нещо по-различно от другите? Или Надежда Нейнски (преди Михайлова)? Само със *** и запалки напред не се върви.
57
7
 
13
 
! Отговори
Гошо Първенеца преди 10 години
Който се смее последен.... Маратонското бягане, скъпи Гоце, е за издръжливост. Историята помни много случай на препънати точно на финала. Не се радвай предварително.
56
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО ГЛУПОСТТА ИМАШЕ КРИЛЦА - ГОЦЕ ЩЕШЕ ДА ХВРЪКНЕ КАТО ГЪЛЪБИЦА!
55
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първанов е един мършав, грозен и крайно беден селянин от село Сирищник, повръща ми се от него, как можаха ДС ченгетата да поставят такова нищожество начело на държавата
54
1
 
3
 
! Отговори
ВИКТОР преди 10 години
а БЕ ПИЧОВЕ ТИЯ ОТ каста маста ли бяха къде потънаха. При Гоце ли легнаха, при Волен ли или при Кунева?
53
2
 
3
 
! Отговори
M.Ataturk преди 10 години
Хора пред прага сме на "Последното време"..Дедйвид Рокфелер:"Ние сме владетелите на Новият световен ред".Проучете и осведомеде приятелите си.
52
11
 
14
 
! Отговори
otvraten преди 10 години
Станишев ми е един от най-противните политици. Но Гоце бие Станишев, Бойко,Доган и Сидеров взети заедно. Тоя да вземе се завре в миша дупка, където си мишкуваше и досега.
51
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Най после ще имаме регистър и преброяване на доносниците .
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБВ - партия трудовога крестьяне-рабочего кагебисткого народа! Да здравствует таваришч Гоце, неутомимий борец комунистического авангарда КГБ за просперитета и счастья Советской-Руской Болхарии! Да здравствует мир во всем мире!