НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова

"Мотивите са семпли и изсмукани от пръстите"
Обновена: 4 мар 2014 10:12 | 4 мар 2014 10:12, Анисия Иванова
154
НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова
Мая Манолова Архив: Булфото

Мотивите, подготвени от екипа на държавния глава по критиката на Изборния кодекс, са повече от семпли. Те са определено безпомощни. Това каза пред ТВ 7 зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Миналата седмица държавният глава върна за ново обсъждане Изборния кодекс. Мотивите са, че не са взети предвид исканията на хората за електронно гласуване. Критики има и за начина за сформиране на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Днес парламентът ще заседава извънредно върху ветото на президента, а по-рано през деня извънредно ще заседава и Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.

Още по темата
Манолова прогнозира, че ветото на държавния глава ще бъде отхвърлено от депутатите и това може да стане още днес. Според Манолова мотивите изглеждат изсмукани от пръстите. „Това е вето заради самото вето”, отсече тя.

Изборният кодекс не е идеален, призна тя, но добави, че по мнение на Венецианската комисия, и на всички граждански организации, и по мнение на самия президент, това е сериозна крачка напред спрямо съществуващите изборни правила. Зам.-председателят на НС смята, че кодексът е много по-добър от гледна точка на покриване на демократичните стандарти.

Манолова подчерта, че това е първият парламент, който приема толкова нисък праг на преференцията за предстоящия евровот през май. Според нея, ако избирателите пожелаят, те могат реално да пренаредят избирателната листа на всяка партия, ако повече от 5% гласуват за един от кандидатите в нея.

На въпрос защо няма мажоритарен вот, Манолова заяви, че той може да бъде разписан в текстовете по различен начин. Тя обясни, че е имало широка дискусия по темата, Изборният кодекс е съставен с широко гражданско участие и в процеса на дискусиите гражданските организации са осъзнали, че ако бъде приет, мажоритарният вот ще възпроизведе двуполюсния модел и само три партии ще влязат в следващия парламент – БСП, ГЕРБ и ДПС. Мажоритарността присъства по смел начин - с това че на предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, допълни депутатката.

„Това ли искат българските граждани? На предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, което не е направило друго правителство”, посочи още Манолова. По думите й всеки народен представител, който днес ще гласува ветото на президента, трябва да си даде сметка за това иска ли евроизборите да се проведат по кодекса на ГЕРБ или иска нови изборни правила.

Относно референдума Манолова заяви, че когато подписката влезе в НС с необходимия брой подписи, „ние ще  уважим това, което са поискали българските граждани“. За това, че проф. Георги Близнашки е един от инициаторите за подписката в подкрепа на референдума, Манолова допълни, че е очаквала той да прояви повече организационни умения при събиране на тези подписи. „ГЕРБ събира подписката на инициативния комитет“, убедена е тя.

Червената депутатка заяви още, че предложението за референдум относно задължителното гласуване е против конституционното право на гражданите и дори да бъде приет задължителният вот, може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

Тя не изключва възможността да подкрепи законопроекта "Чисти ръце", подготвен от "България без цензура", който независимите депутати ще внесат в НС, "ако ще осигури публичност, прозрачност и отговори на очакванията на хората".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
9
 
4
 
! Отговори
mimi преди 10 години
Няма да мине ветото, президента се опитва да събере червени точки пред народа но няма как да стане след всички гафове, които направи.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TOQ NAROD OSKOTQ OT BEDNOST I MIZERIQ I E GOTOV SAMO ZA EDNO VMIRISANO KEBAP4E DA PRODADE GLASA SI.DOLU BSP MAFIQTA
53
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая Манолова (Галева) е втора братовчедка на Братя Галеви в Кюстендил и е съдружник в повечето от фирмите им.Такива хора ни управляват в момента. ---Нека да не забравяме, че вносителка на закона Ванко1.Освен това е активна участничка в манипулацията на вота през май'2013 с костинбродските бюлетини.Завършила история в Москва преди 1989г, и сега се прави на юрист, след като е взела задочно няколко изпита по право в УНСС.
52
1
 
21
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Толкова долна и противна жена не съм виждал в българската политика. Това изчадие го съдиха с Корнелия Нинова за корупция и сега е зам. председател на НС. Боже господи докъде го докарахме.
51
13
 
2
 
! Отговори
дечо преди 10 години
Всяко вето на сегашния президент трябва да се претупва, оти оно е от инат. Чехлю иска да се покаже, че и той е мъж сред мъжете и се натяга да слага безразборно вето, на всеки законопроект.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а като си дойдат Галевите, къде ще ти го бутнат?
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо бе манолова не го направи както иска народа ???
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тролчетата на бсп упорито работят :)
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте само,каква чапла е водеща фигура на ***.Вместо дебат за доказване на правотата се отива веднага на предрешен отговор.
46
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България без цензура с 240 депутати, всички други извън парламента.
45
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая защо не е в затвора за Костинбродската измама за НАБЕЖДАВАНЕ и ПРЕСТЪПНО ПОВЛИЯВАНЕ НА ВОТА НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ В ДЕНЯ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ? Хората никога няма да забравят! Да се надяваме, че рано или късно ще си го получи заслуженото!
44
0
 
11
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
Браво, вече се подредиха няколко овци (овни) , готови да заблеят за кюфте и вкисната биралка, мухахаха!
43
1
 
17
 
! Отговори
Харалампито преди 10 години
Не така! Не с този тон към президентската институция! След като самите управляващи не уважават държавните институции, в които няма послушни "техни хора", то ние, обикновените хора как очакват да го правим... Не може само сегашната тройна коалиция да са светци и всички останали да сме ***, платени саботьори и т.н.
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая Манолова (Галева) е втора братовчедка на Братя Галеви в Кюстендил и е съдружник в повечето от фирмите им. Такива хора ни управляват в момента.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
45 GODINI IMAXME DIKTATURA NA PROLETARIATA A OT 25 GODINI SI IMAME DIKTATURA NA BSP OLIGARXIQTA .ZATRIXA BYLGARIQ DIKTATURATA NA BSP =BEDNOST,MIZERIQ,GLAD,BOLESTI,SMYRT ZA NARODA.NE POMRYDNAXME OT POSLEDNOTO MQSTO B ES PO VSI4KI POKAZATELI DAJE PROPADAME O6TE PO NADOLU.PREDATELI OSTAVKA
40
22
 
2
 
! Отговори
владо преди 10 години
Подкрепям напълно усилията на М.Манолова за по-честен избирателен кодекс. Не подкрепям насилственото замъкване на електората до урните. Ние не сме стадо овце, г-н президент! Който се чувства овца, нека подкрепи *** Ви начинания! Но първо обяснете онази работа с офшорките на разбираем български език!
39
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая не е манекенка , но в сравнение с Фидосова , Павлова и Цачева си е направо супер.Ветото на *** няма да мине , както няма да минат и номерата на Белия генерал , който си е *** пожарникар.Времето на милиционерите отмина.Всички герберасти отиват на *** , там откъдето дойдоха преди 4години.
38
21
 
3
 
! Отговори
ха ха ха преди 10 години
Заедно с ветото да си отива и помака-президент.Този хленчещ плъх е срам за нацията.А някой знае ли къде е шефа му , Боку Тиквата?От два дни липсват новини за банкянския чалгар.Да не го е срещнал Дамбовеца?
37
4
 
26
 
! Отговори
психолог преди 10 години
Толкова долна и противна жена не съм виждал в българската политика. Това изчадие го съдиха с Корнелия Нинова за корупция и сега е зам. председател на НС. Боже господи докъде го докарахме.
36
1
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 10 години
Прибави и 500 години Турско робство и картинката ще ти се изясни!!!