Не сме президентска република, а на Плевнелиев му се иска

Манолова: Служебното правителство не може да изпълнява поръчки
Обновена: 6 авг 2014 10:07 | 6 авг 2014 10:06, Камелия Цветанова
87
Не сме президентска република, а на Плевнелиев му се иска
Мая Манолова. Снимка: БТА, архив

Като доста агресивна и като опит за търсене на реваншизъм определи вчерашната реч на президента Росен Плевнелиев при представянето на служебния кабинет Мая Манолова от БСП.

Още по темата
„Макар на Плевнелиев много да му се иска, все още не сме президентска република и желанието му да бъде значим фактор няма своята конституционна основа и той няма правомощия да възлага задачи на никое правителството включително и на служебното. Това беше една доста агресивна реч“, коментира тя по bTV, след като държавният глава обяви, че временното правителство ще направи проверки и ще разкрие фактите за ситуацията, в която се намира страната.

Манолова отсече, че няма да коментира личността на служебния премиер Георги Близнашки, макар самият той през 2011 г. да се обяви са „опасен комунист“.

„Съчувствам на професора по конституционно право Близнашки за това, което е принуден да изтърпява политикът Близнашки, защото вчерашното изказване на Плевнелиев беше неуместно и неподходящо“, коментира тя и добави, че със сигурност служебният премиер знае, че неговото правителство не може да изпълнява политическа програма и задачи, каквито се опита да му възложи държавният глава.

Според нея речта на Плевнелиев е била по-подходяща за старта на предизборна кампания или за начало на негова кампания за втори мандат на „Дондуков“ 2.

„Служебното правителството трябва да е политически неутрално, то не може да се занимава с ревизия, да изпълнява поръчки. В речта на президента пролича неподправен опит за реванш и опит да е значителен фактор в политиката, но според мен сред служебните министри има много авторитетни имена, които не гледат на участието си в служебното правителство като форма на временна заетост и които не биха плюли върху репутацията си, за да бъдат употребени за политически поръчки“, смята Мая Манолова.

Тя удари последния звънец в пленарна зала, с което сложи край на работата на 42-ото Народно събрание в понеделник, а днес призна, че парламентът остана в съзнанието на хората с шегите и закачките, анимационните филмчета и шаржовете, а не със законите.

Според нея обаче въпреки краткия си живот парламентът е свършил много работа.

„Работата в парламента е отговорност, това не са представителни функции и неглижирането на работата на парламента отива на Бойко Борисов, такъв беше и в управление, и в опозиция - уронване на имиджа на парламента, игрички с кворума, влизане, излизане, но това не работи за стабилността на институциите“, отговори тя на упреците на лидера на ГЕРБ, че БСП са се вкопчили във властта, за да се качат на парламентарната трибуна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
2
 
! Отговори
Вени преди 9 години
Президента явно е решил да ни покаже, че не е мило и послушно котенце на ГЕРБ за каквото го мислехме, а че е вярно лаещо кученце на ГЕРБ. Това в неговите очи сигурно си е израстване
65
2
 
2
 
! Отговори
Ясен преди 9 години
Президента Росен Плевнелиев вчера доказа, че бавно, но славно възприема всички нагли приоми на началника си Борисов - включително вече е усвоил и безкрайното политическо лицемерие на Тиквата
64
1
 
2
 
! Отговори
Галя преди 9 години
Аз не разбирам как професор Близнашки е допуснал да стане част от едно правителство назначено от президент, който не е станал такъв по волята на народа, а по волята на фалшивите бюлетини на ГЕРБ?
63
1
 
2
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Като типичен представител на ГЕРБ Плевнелиев ни доказа с вчерашното си изказване, че не знае дори какви правомощия има и се изложи класически ( още може да му казваме - " се изложи по герберски "
62
2
 
2
 
! Отговори
Камен преди 9 години
Манолова за пореден път много точно очерта грешките на псевдопрезидента и ни кара да достигнем до заключението, че той е зверски неподходящ за поста си
61
1
 
3
 
! Отговори
дамн преди 9 години
"Тя удари последния звънец в пленарна зала, с което сложи край на работата на 42-ото Народно събрание...."милата ми тя, дано това е и последния и звънец изобщо в обществения живот на България.
60
5
 
3
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Какъвто президента, такова и правителството! Дългосрочна инвестиция в защита на трансконтинентални интереси...
59
3
 
2
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Какъвто президента, такова и правителството! Дългосрочна инвестиция в защита на трансконтинентални интереси...
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала, Майче!Току-що ми изтриха предишното слово. Няма как, вземе ли ГЕРБ властта и започва контролираната свобода на словото....
57
4
 
5
 
! Отговори
Духовников преди 9 години
Перфектно слово на Манолова!Срам за псевдопрезидента !
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се насе.ат комунистите от яд, че имаме свестен президент!
55
3
 
12
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Вече над 10 години неграмотни и необразовани хора от ДПС т.н. Български турци стопанисват язовири за да гледат риба. Тези *** нищо не ги интересува, само гледат печалбата, ако ще и цяла България да се удави. Накрая нека кажем на по младите , че БСП и Луканов създадоха противоконституционната партия ДПС , а и сега БСП и ДПС управляват т.е. крадат заедно.
54
3
 
10
 
! Отговори
666 преди 9 години
ТО И НА ПЪРВАНОВ МУ СЕ ИСКА-САМО НА МАЯ И КОМПАНИЯ НЕ.БЛАГОДАРЕНИЕ НА БОТЕВГРАДСКАТА АФЕРА МАЙЧЕТО БЕШЕ ДЕПУТАТКА.ГАДЧЕТО И ОТ БЛАГОДАРНОСТ ДАЖЕ МИНИСТЪР ГО НАПРАВИХА.СЛЕД 5 ОКТОМВРИ МАЙ ЩЕ РАЗХОЖДА ТОАЛЕТИ В КЮСТЕНДИЛ И БОБОВ ДОЛ.
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
офф - какъв хубав *** порн сценария е следния: попрезрялата напориста кокошка ублажава де що може партиен лидер на всякаква мебел и на полянка /алюзия за бузлуджа/ и стимулация за кампания, след съкрушителна загуба ги утешава и им готви само по престилка ...
52
5
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Руските партии - БСП и Атака, просто загубиха година и половина на България. Парите и заемите някак си ще се върнат, но това не може да се върне.
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** развратна чалгаджийка комунистическа к..ва, да се задавиш с нарко и газо рублите
50
3
 
15
 
! Отговори
De Georgio преди 9 години
По-наглонещо от комунист=на фашист човечеството още не е измислило. То бива празнодумие, ама тяхното край няма. Всеки път като идват на власт / обикновено с измама / разсипват тотално държавата, на всичкото отгоре мечтаят да ни вкарат в Евразия, при техните господари-путиновци , където са на хранилка. Само , че няма да я бъде! Не че са изчезнали слепите им поклонници, но тяхната свърши. В Европа сме Мая и какво ще правите като ви секнаха парите от Цв. Василев, нова банка ли ще фалирате. Срамота!
49
5
 
19
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Грозно, малоумно и крякащо, що е то ? Отговор: Мая Манолова / Сергей Станишев
48
3
 
17
 
! Отговори
дидо преди 9 години
КОКОШКА ***.
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"нека поне 1 път пък да има реваншизъм и да видим дали ще се оправим"Имало е такова явление в българската история. Преди много време в далечната 44 година на XX век червените като са дошли на власт са клали, клали, недоклали виновни и невинни в такива големи количества, че никое правителство не може да ги стигне.