Радан и Местан: 100% мажоритарен вот - лош вариант

И РБ с искане в референдума за задължтелна преференция
Обновена: 19 юни 2015 14:08 | 19 юни 2015 12:26,
32
Радан и Местан: 100% мажоритарен вот - лош вариант
Снимка: Булфото

Лидерите на ДПС и на ДСБ Лютви Местан и Радан Кънев обявиха, че 100 процента преференциален вот не е добър вариант за България. Това стана след среща между двамата в парламента. Местан започна серия консултации за вида на избирателната система.

Въпреки че в сряда предложи всички депутати в парламента да са мажоритарно избрани, лидерът на ДПС обяви, че пропорционалната система е най-добрият вариант за страната. Местан показа конкретен пример - ако ГЕРБ вземе 40% при пропорционална система, ще вкара около 90 депутата. При варианта, предложен от президента - смесена система, ГЕРБ биха имали 134 депутати при същия процент. "Те ще могат да формират така еднопартийно управление", каза лидерът на ДПС. 

Той попита президента, дали иска партия, която не е спечелила повече от половината гласове, да формира самостоятелно управление. "Ние искаме запазване на мажоритарната система, но това не означава, че предложението ни е блъф. Ако се върви към смесена система, ще настояваме за 100% за мажоритарен избор, за да изпият последователите на тази идея горчивата чаша на популизма до дъно", каза Местан. 

И лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че 100% мажоритарен вот не е приемлив, защото би изкривил напълно политическата система в България. "Предложението има и други недостатъци - ние си представяме мажоритарен вот в два тура, а ДПС с оглед на интереса си - в един", каза Кънев. 

Позицията на Реформаторите е за засилване на мажоритарния избор чрез задължителна преференция без праг. Кънев обяви, че депутатите му ще направят редакция в искането на президента за референдум в тази посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами лош е - нали такива като Бат Сали с 2% в Кюстендил или Пеевски няма и да видят парламент. А за туристистическа и платена агитка на Раданчо ще е краят - я вкарат 1-2 депутата, я не. Не е най-добрият вариант, но единственият да се изчистим от такива като тях. Поне част от тях.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лош вариант за 2-те етнически партии - ДПС и РБ.
22
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Ами как да са за 100% мажоритарен вот като предатели като тях няма да помиришат Народното събрание. От мажоритарен вот има полза само България а не Американските храненици наречени партии и мафиите като ГЕРБ.
21
0
 
6
 
! Отговори
Ники Марков преди 9 години
100% мажоритарен вот в два тура без право на един и същи човек да се кандидатира в повече от един едномандатен район е единственият шанс на България! При пропорционална, смесена или преференциална система се осигурява управлението на мафията и корумпираните политици и страната ни ще си остане в батака завинаги.
20
0
 
0
 
! Отговори
пламен преди 9 години
***, аз знам какво са мажоритарни избори, защото два пъти съм избиран мажоритарно за .....................!!!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Койчев преди 9 години
Преди всичко - НЕ НИ ТРЯБВАТ 240 депутати !!! Стигат ни и 120 изедника! Не е важно и какво иска Местан.По-важно е какво искат хората,избирателите,а те искат МАЖОРИТАРНИ избори! Но както винаги никой от политиците ни не се интересува какво искат избирателите - за тЯх ЕДИНСТВЕНОТО ВАЖНО НЕЩО Е ТЕ ДА БЪДАТ ПАК ВЪВ ВЛАСТТА! То хубаво,ама май търпението на избирателите се поизчерпа вече ...Ако е мажоритарен изборът много полити-ци няма да се видят вече като такива и ще гледат НС от...вън !!!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, нали само преди 24 часа Местан се кълнеше, че иска мажоритарен вот 100%. Фурнаджийска лопата.
17
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 9 години
Пламенчо да не лъже че мажоритарни избори не се правят за депутати по света. Всъщост проспериращите нации с утвърдена демокрация правят само мажоритарни избори за депутати и през ум не им минава да се отказват. ЛИДЕРСКИ ПАРТИИ И ПРОПОРЦИОНАЛНИ ИЗБОРИ е пълно отсъствие на демокрация.
16
0
 
3
 
! Отговори
а така преди 9 години
Виж ти каква стана.Местанчо,Раданчо все едни и същи комсомолци.
15
0
 
2
 
! Отговори
край преди 9 години
Пламенчо при мажоритарните избори партиите нямат голямо значение - Гелб, ДПС, БСП, Реформатори, Барековци и пр. /мафиотски групировки с клиентелисти зат тях/ ще се прочистят и ще станат истински партии. Партиите имат значение където има идеологии, членове които си плащат членски внос и полагат усилия да правят нещо за страната си /а не само да службогонстват/ - така беше началото на 90те г.
14
0
 
5
 
! Отговори
край преди 9 години
Против мажоритарни избори са хора които знаят че при мажоритарен избор даже и за домоуправител на входа няма да ги изберат.
13
0
 
7
 
! Отговори
край преди 9 години
Истинските избори са само МАЖОРИТАРНИ в два тура - те обаче са ви забранени - за да не се промени нищо. Можете да гласувате но не и да избирате - ТЕ избират вместо вас.
12
0
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Няма смисъл да откриваме топлата вода, демокрацията е измислила отдавна на какви избори как се гласува. За парламент и общински съветници - пропорционална система за да може и малката партия да има представителство! За кметове и президент - мажоритарна система в два тура! Така е най - справедливо и крайно време е да се спре с тази демагогия за промяна в Изборния кодекс. На Слави Трифонов ще му кажа, че при 100 % мажоритарен вот, България може да произведе 230 депутата на Герб и 10 на ДПС.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 15Че сега кой решава чии интереси защитава депутата ? сега не са ли пак на общински принцип просто от всяка община влиза не по един ами по не знам си колко депутата пропорционално на населението или нещо такова. модела е много подобен просто да не са толкова много депутати защото са неуправляеми и си размиват отговорността и другото много важно е да може да се отзовава депутат а не както е сега избираш го веднъж и хубав лош той е!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а не може ли просто всяка община да си гласува кой да и е депутата, да има толкова депутати колкото общини, и ако хората гласували за своя депутат от общината сметнат че не застъпва техните интереси да могат да го отзовът и да си изберът само от тази община нов депутат ??
9
0
 
6
 
! Отговори
Страх голям преди 9 години
Рева на партиите срещу мажоритарната система да започне...сега!
8
1
 
2
 
! Отговори
Божидар преди 9 години
Те ще могат да формират така еднопартийно управление", каза лидерът на ДПС.-Гадно нали? Няма да можете да извивате ръце, и да налагате "коалиции", с които да си разпределяте "баницата".120 мажоритарни депутата ще гарантират стабилно управление, а 120 пропорционални БЕЗ МИНИМАЛНИ ПРАГОВЕ за влизане в парламента ще допълват парламента с малки партии от по 5-6 депутата, които да прекарват вътре интересите на избирателите си, но без да могат да изнудват спечелилата изборите партия.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ясно, че това е лош вариант. Всеки поне малко запознат с право е против 100% мажоритарен вот при избор на Парламент. Заглавието е подвеждащо, дори бих казал манипулативно - не знам дали с цел рейтинг или друго. Все едно да напишем "Радан и Местан са против употребата на алкохол преди шофиране". И отдолу пак някакви да пишат - ето, от един отбор са. Радан очевидно мъти водата на старите играчи, по много медии се опитват да го очернят.
6
1
 
1
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 9 години
До STOPПлюс това, или не са рабрали какво е казал Павел, или нарочно му изопачават думите. Той провокира със 100% маьоритарен вот, защото играе ва банк. Иска да изплаши хората и по този начин да постигне обратен ефект - мажоритарен вот да няма. Нали те са първите, които ще изгорят от него, с техните неграмотни гласоподаватели. Съвсем ще ги объркат, да не говорим, че тази система е замислено точно провтив контролирания вот, който е единствения носещ гласове на тази турска партия.
5
2
 
4
 
! Отговори
а такаа преди 9 години
ами ако са мажоритарни, Кънев няма да влезне като депутат и ако му съберат всички гласували за него от цяла България. Той ама никак няма излъчване на лидер...грехота от човек...