НАП и митниците събрали с 1 млрд. лева повече

С 12.2% се увеличили приходите от осигурителни вноски
22 юни 2015 18:29, Надежда Бочева
43
НАП и митниците събрали с 1 млрд. лева повече
Владислав Горанов. Снимка: архив, БулФото

Предприетите мерки срещу сивия сектор са довели до 10,8% номинално повече приходи от данъчните и Агенция „Митници“ към 18 юни 2015 г., в сравнение със същия период на миналата година. Това отчете финансовият министър  Владислав Горанов на форум за неформалната икономика, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Така по думите му приходите в бюджета са се увеличили с 1,109 млрд. лв.

Още по темата
За същия период номиналното увеличение на приходите от осигурителни вноски е 12,2%, или с 319,9 млн. лева. Най-голямо е увеличението при здравното осигуряване – с 13,5%.

За първите пет месеца на тази година отчитаме подобрение на баланса с над 2 млрд. лева, или 2,5% от БВП, като тенденцията се запазва, заяви Горанов. „Съпротивата е голяма, защото разходите за един са приход за друг“, коментира той.

Горанов припомни, че при първия мандат на кабинета „Борисов“ беше публикувана наредба за фискалния контрол при търговията с горива, а в момента съществуващата система за монтиране на измервателни уреди се надгражда. Докато всички търговци на горива изпълнят изискванията, е засилен контролът на място.

Той допълни, че системата за обмен на данни между НАП и митниците работи добре.

Финансовият министър отчете, че за първите пет месеца на годината са задържани 70 хил. л спирт, 11,8 млн. къса контрабандни цигари, 3 т нарязан тютюн и 85 хил. л горива извън режима, регламентиран от законодателството.

Той посочи още, че с промени в наредба са ограничени продажбите на билети за услуги, които били дребни, но в голям обем. „За увеселителен парк вече не може да ви дават билет за баня, а документ, издаден от фискално устройство“, обясни той.

Горанов каза още, че въведеното обратно начисляване на ДДС при търговията със зърно е довело до 207 млн. лв. повече приходи в бюджета през 2014 г., а ефектът продължава и през 2015 г. България се е присъединила през май към искане на Чехия, Австрия и Словакия обратното начисляване да бъде въведено за всички облагаеми доставки на стойност над 10 000 евро, но се чака разрешение на Брюксел.

На ГКПП „Капитан Андреево“ само за две седмици приходите от пътни такси са увеличени 17 пъти, след като на пункта всички плащания са само по картов път, допълни той.

Като друга мярка срещу сивия сектор Горанов посочи групите с експерти от различни служби, които се занимават с контрабандата на горива, захар, месо и други стоки с висок фискален риск.

Финансовото министерство разработва информационна система, която ще следи системите на НАП и митниците за вноса и транзита на стоки, с цел да се намалят ДДС измамите, съобщи още Владислав Горанов.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Э преди 9 години
ДО 34 - САМО С ДРЯМКА НЕ СТАВА.
26
0
 
0
 
! Отговори
чуденка преди 9 години
До ИкономистХехехе-*** ! В това полуизречение "...осигурителни прагове, които ги събира НОЙ, не НАП!" си допуснал няколко грешки! Първо никой не събира осигурителни прагове - събират се осигурителни вноски, второ не се пише НОЙ, а НОИ..или може би си искал да напишеш КОЙ ?И трето - отдавна вече - от 2006 г. осигурителните, както и здравните вноски се събира от НАП. НОИ е само консуматор. Няма лошо, че не знаеш, лошото е че раздаваш оценки и дефиниции, които са далееееч от истината !
25
0
 
0
 
! Отговори
той преди 9 години
Всички знаят, че Танов действа чрез заместника си и още двама. Златков за София и Мирков за Капитан Андреево. Първият отговаря за акцизните складове, а другите двама - за контрабандата на цигари
24
0
 
0
 
! Отговори
з преди 9 години
И ако вдигнете заплатите на митничари и данъчни и ще стане още по -добре.
23
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 9 години
Прекрасно ,а кога ще се актуализират заплатите на служителите в НАП ,които са малко над минималните доходи ?Става въпрос за редовите служители ,които са отговорни за събиране на осигуровки и ДДС ,както и да се намали броя на различните измислени ръководни постове .
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12 На КОИ комунисти ? На тези , от ГЕРБ ли ? Че то и Кукувицата е комунист и Тиквата и Гоце , и Патерицата и Цецка и Цецко
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А мизерията и безработицата расте със всеки ден.Самоубииствата са всекидневие и вече поне по двама на ден. И защо,тогава , онези *** от Световната Банка, направо с брадвата по Тиквата . Явно някой лъже .Или Световната анка Б или хапльото. А, познаите от първият път ,КОЙ лъже ? КОЙ...???
20
3
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 9 години
Тука некомпетентните коментари продължават. Първо, не говорете за клонове на банки, защото такива в Бг почти няма. У нас има самостоятелни банки, изградени с чужди капитали. Второ, кой ви каза, че банките са кредитори на държавата? Да, част от кредитори са и банки, но не само. Трябва да се позапознаете как точно се емитира държавен дълг. Трето, говори се за 1 млрд. отгоре от НАП и митници, а някои говорят, че това е заради по-високи осигурителни прагове, които ги събира НОЙ, не НАП!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
горанов марш в 1ви клас слаб 2
18
2
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
ЦСКА да не са платили случайно ?
17
2
 
10
 
! Отговори
www преди 9 години
Приходите се увеличават, но държавата продължава да емитира дългове. Що бе, гербаджии???Къде са тези огромни пари, та да видим ефекта от тях?
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неможе да бъде! 500 000 по малко крали ? Това са купени медии от господин Тиквунев. Вероятно и следващата петилетка е преизпълнил
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че как няма да има увеличение на приходите като има увеличение на осигурителните прагове. Така че до тук нищо не са свършили в повече. Това да се хвалил че си се свършил работата и то минимума и да има да ти венцехвалят с телешки възторг е просто крачешката на тортата.
14
1
 
9
 
! Отговори
Красимир преди 9 години
Браво, вече може и да платите задълженията на държавата гласувани със закон преди 25 г.които дори крадливите комунисти изплащаха регулярно в рамките на тримесечието в което сакомплектовани документите,а откакто настоящият министър влезе в екипа на МФ има нераз-платени сметки от 2010г.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С две думи ако решим да не си плащаме Отпуснатите ни Кредити с Лихвите Точно тези Банки Кредиторки могат да ни спретнат Такъв Сбой на Банковата ни Система Че не е необходимо да си кой знае какъв Икономист за да се ДосетишВъпреки че Кредитът дори да не е в Кеш си остава КредитА когато с този Кредит се погасява стар Кредит Положението от Зле става По ЗлеПресен Пример АРЖЕНТИНА С ЗАЕМИТЕ СИ ОТ ТОЧНО ТАКИВА КРЕДИТОРКИ ВСЪЩНОСТ ФОНДОВЕТЕ ЛЕШОЯД
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво,браво маладци
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМА РАЗБИРА СЕ ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ НЕ ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ В КЕШ ТУК САМО СЕ НАЧИСЛЯВАТ ЕДНИ ЦИФРИ НА КОЙТО ТЕКЪТ ЛИХВИ ПАРИТЕ СИ ОСТАВАТ В НАЛИЧНОСТ В БАНКИТЕ КРЕДИТОРКИА БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ КОИТО ВСЪЩНОСТ НЕ СА БАНКИ А СА КЛОНОВЕ НА ТЕЗИ БАНКИ КРЕДИТОРКИ СА НИ ЗАЛОЖИЛИ ДИРНИЦИТЕ НА ВСИЧКИ НАС В БЪЛГАРИЯ ТОЧНО НА ТЕЗИ КРЕДИТОРКИ
10
17
 
9
 
! Отговори
Икономист преди 9 години
Някои хора дали правят разлика между това, че е гласуван 16 млрд. кредитен лимит и това дали е емитиран такъв заем. Защото чисто технически заем от 16 млрд. България НЕ Е теглила и може и да не тегли. Освен това голяма част от заемите са за рефинансиране на предишни дългове.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сьбрали,.....чушки.
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей туй министърче не ми е харесвало никога То беше Пръв Застъпник За 1.Заемът който беше взет от Гегб2.Увеличението цената на тока3.За Добивът на Шистов газ в БългарияТой беше твърде против1.АЕЦ БЕЛЕНЕ2.ЮЖЕН ПОТОКи много другиТрябва да подава Оставка първи