Депутат от БСП към ГЕРБ: Вие сте като комунисти от AliExpress!

Фирми, които печелели обществени поръчки, били партийни хранилки
128
Депутат от БСП към ГЕРБ: Вие сте като комунисти от AliExpress!
Снимка: БГНЕС

Управляващи и опозицията влязоха в остър спор за промените в Закона за обществените поръчки и се стигна до нападки.

"Вие сте като комунисти от AliExpress, защото те поне строяха качествено, а вие некачествено", обвини червеният депутат Явор Божанков мнозинството от ГЕРБ.

Още по темата
Причината за това стана предложението на левицата обществена поръчка да се печели само от фирма, която изпълнява най-малко 90% от предмета на поръчката със собствени машини, съображения и човешки ресурс без да ползва подизпълнители. Очаквано мнозинството не прие поправката и остана в сила сегашната разпоредба 30% от дейностите да могат да се възлагат на подизпълнители.

От БСП обаче яростно защитаваха предложението си и обвиниха мнозинството, че в момента с обществените поръчки и подизпълнителите се захранват партийни хранилки.

Според Божанков общественият ресурс се усвоява така, както е решил премиерът, докато пътувал джипа.

"Едно дружеството с 40 човека персонал и 20 счетоводители преразпределя пари до близък кръг фирми до властта", скочи той. Според съпартиеца му Филип Попов една от най -разпространете практики, свързани с корупцията, е през обществените поръчки.

Левият Тодор Байчев също скочи, че няма как дружества с по 20 човека персонал да изпълняват поръчките и те наемат други, като така се създава хранителна верига, която няма как да просъществува в нормални икономически условия.

Христо Проданов настоя, че има дружества, които наемат само счетоводители, а въпросните фирми са партийни хранилки.

Александър Иванов от ГЕРБ призова социалистите да посочат поне една фирма, която да може да изпълни най-малко 90% от предмета на поръчката сама, когато става въпрос за големи инфраструктурни проекти.

"Не виждам защо да променяме законодателството, за да се облагодетелства някоя фирма, както иска БСП. Ако знаят колегите, да кажат коя е тази фирма и направо да я запишем в закона", скочи той.

Александър Ненков пък обвини опозицията, че за пореден път се опитва да подкопае усилията на правителството за развитието на инфраструктурата.

"Сигурно завиждате, че България вече прилича на европейска страна, а вие какво построихте", отвърна на обвиненията на левицата той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
1
 
! Отговори
U2 преди 3 години
До Анонимен 93 Ние не знаем . Хайде ти ни обясни защо го преместиха ???
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MakedonНикакъв ЕС за вас, скоро време трябва да си затворим границата за макетата-сърбежи, ще видите вие, кон боб яде ли :))) Каракачанов ще предприеме мерки, мисля че се нагуши достатъчно с паспортите, време е да ви изтрием.... :))
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато има медии като тази които цензурират, животът ви няма да се промени, няма да сте свободни, ще си цвилите тук, ще ви трият, пак ще цвилите и така до края на света ! Обречени сте само да се пъчите по медиите, защото нямате смелост и дързост да се изправите масово на площада и да пометете тези които ви мачкат и тормозят ! Роби се раздате такива и си оставате !
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тва е, глад! след Боко няма да има пари от фондове, ше изпукат кво има и после заеми? - ама нема балами да дават, нема и нищо за приватизиране. ше ни теглят шута от европа, вие ко си мислите - нинова премиер!? нема как да стане!
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некой поръчвал ли си е нещо от AliExpress?
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хърбела казва на Щърбела - "комунисти"
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите ги знаем!И пясъка от Сахара ще изчезне ако управляват!Тези поне правят и то се вижда!!!Другото е да се дават на прокуратурата!
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питам ха'мавите герберасти - ЗАЩО "НЕКОМУНЯГИТЕ" ОТ ГЕРБ ПРЕМЕСТИХА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ В БИВШИЯТ ПАРТИЕН ДОМ, СИМВОЛ НА КОМУНИЗМЪТ, ОТ КЪДЕТО НАВРЕМЕТО БКП КРАДЕШЕ, ТЕРОРИЗИРАШЕ И МАЛТРЕТИРАШЕ БЪЛГАРИТЕ ?
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То да е само това, онзи ден гласуваха 300 часа извънреден труд годишно, което никъде по света го няма, учудващо ГЕРБ, синдикатите и работодателските организации са на едно мнение. В Испания е 60 часа за година а при нас 300 браво и народа нека гласува за вас в Европа на места се въвежда 4 дневен работен ден затвор трябва за тях.
83
0
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 89Тя поговорката си е истина ...Управниците от народа идват, ако управниците са лоши, то и материалът от който идват е същият !!!
82
1
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
герП и бсп-ту да не се карат, и едните и другите са маскари !!!Трябва да ги сменим, ама няма кой, щото тези айдуци от нашия народ идват, а нашият народ е пълен с 80%-ви !!!
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дълго време го плюех Бойко....:))) Просто осъзнах че хората се оприличават на него ( не с мен, естествено ), какъвто народа, такъв и държавника :)))
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От години се чудя БСП и ГЕРБ, защо не си направят една коалиция ми само се Джавкат. Като двете ЦСКА-та са ми. ББ се припознава кат ТЖ, Корнелия кат МБ. Единствената прчина България да не се е разпаднала е, че сме в ЕС и има все пак някакви регулации, ако не бяхме в ЕС и НАТО сега щяхме да сме нещо между Гамбия и Боцвана като стандард на живот.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рррррррът, айде овце, марш в кошарата да блеете ! Хак ви е ГЕРБ, хак ви е БСП, хак са ви всички които ви ебааваат ***'йката, след като не разбирате, че са всите ко'мунета !
78
0
 
4
 
! Отговори
Бесипету са вече преди 3 години
От мулти милионер на горе и тук Так някой милиардерКомунистите изчезнаха, като тоалетна хартия ри пандемия Точно за кЪФ рИват червените милионери?Нвкой знае ли?
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не обиждайте комунистите при тях НЯМА парламент, премиер, президент и народно "събрание" и началници. Справка кибуците в Израел дето превърнаха пустинята в градина, социалистите са в основата на превръщането в пустиня.
76
0
 
9
 
! Отговори
Бесипету преди 3 години
Си имат техни хора за уреждане с магистралиПомни Батко и Братко Са серГеят се правеше на премиер
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А БСП построиха едно голямоооо НИЩО, всичко обраха и изкрадоха, фалираха няколко пъти държавата, сега викат дръще крадеца, ха ха.
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът е ***'бан страхливец, лицемер и гъ'золизец, тук знае много, но да излезе на площада със "сопа" и да си извоюва свободата сам това не го може ! Мирен протест нищо не постига, дори се приема с присмех от всеки член на ЕС, затова и никой не ни помага, Бойко-бандюгата ще ви управлява още дълги години, бай ви Тоше го научи как да държи "кривака" когато води стадото, все пак не му е бил само охрана, а и ученик !
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АКО НЕ БЕШЕ БОРИСОВ НИКОГА НЯМАШЕ ДА РАЗБЕРЕМ КОЛКО ДЪЛБОКО Е РАЗЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО СЪЗДАДЕНО ОТ БКП МУТРИТЕ..