Прокуратурата: Руски дипломат шпионирал ученията на САЩ в България

Руският гражданин дал финансова облага на български гражданин
Обновена: 18 дек 2020 15:34 | 18 дек 2020 15:34, Елка Василева
385
Прокуратурата: Руски дипломат шпионирал ученията на САЩ в България
Снимка: архив, БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от чужд гражданин, ползващ се с дипломатически имунитет.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" в Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу Република България - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация (престъпление по чл. 104, ал. 1 НК), съобщи Главната  прокуратура.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ.

Още по темата

Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Установено е, че руският гражданин се ползва с дипломатически статут. Съгласно чл.31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения въпреки наличието на основания за привличането му в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 104, ал. 1 НК наказателното производство срещу чуждестранния гражданин е спряно на основание чл. 25, ал. 1 т. 3 НПК  - "деецът е лице с имунитет".

В тази връзка на 17 декември 2020 г. главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследването и предприетите действия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
5
 
5
 
! Отговори
тя преди 3 години
До " вчера" ни поддържаха една силна армия,сега " шлиони " в "разградения двор "!
282
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога са ученията на България в САЩ?
281
4
 
10
 
! Отговори
тя преди 3 години
Пак станахме за смях ! На всяко воено аташе това му е работата !
280
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските шпиони си шетат из България като у дома си. И ние си мълчим. Путин награждава с орден българин -руски шпионим, ние го пускаме от ареста за награждаването. После вече не е шпионин. Даваме данък на Русия всяка година МИЛИАРДИ, а Северната Сатрапия ни шпионира. И да не се правят някои на улави-ние сме член на НАТО и Просия живо се интересува от натовската техника, не от българската. България се държи недостойно и жалко. Трябва да сиктиросаме мужиците орапани....
279
6
 
9
 
! Отговори
Бутерин преди 3 години
Руският шпионин два дена шпионирал край Варна и открил огромно фекално езеро .Спешно е докладвал на Путин,вследстиве на което военните спътници на Русия почнали да сканират района .След детайлни снимки от космоса установено бело ,че има фекална аномалия в райна на Варна с размерите на Москва .След анализ на всички данни учените стигнали до извода ,че първоизточника е бул.Витоша 2. , но също така се подържа дебит и от Дондуков 1.С това случаят е приключен
278
13
 
13
 
! Отговори
И КВО КАТО Е АТАШЕ.. преди 3 години
ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА ,БЕ...!ЩОМ СА ГО ХВАНАЛИ ПО БЕЛИ *** ДА ДУШИ , КАТО "КОПОЙ"....ШУТ В *** И НАПРАВО "ДОМОЙ"...ХА,ХА,ХААААААААААААА....НОРМАЛНО!!!!!!!!!!!!!!!!
277
9
 
17
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
И какво е видял, голата глава на Гешев да служи за мишена на американците. Маймуните в джунглата щяха да измислят по сносна лъжа. Помислете си колко е мозъчното вещество на Гешев.
276
8
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Шпионират,искат да знаят къде изтичат фф.екалиите от разградения ни двор.
275
4
 
6
 
! Отговори
До 295 - "ЦРУ&q преди 3 години
Първо научи българския правопис, че се излагаш като неграмотен, а после давай уроци по дипломация!
274
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука големи всезнайковци коментират. По-глобално, моля. Що си мислите че нашите служби са арбузи. Щом са решили сега да го гонят този наглец, означава, че си има причина да е точно сега. Не е важно кой, по важно е кога.
273
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаИ като му дадат новичок какво ще стане. Всички оцеляват.
272
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой много полудя, сега са руснаците после е ред на китайците. Задава се нов ред. Както е тръгнало скоро ще трябва белите да се женят за черни. Бог знае какво още могат да измислят.
271
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как мислите, военно аташе което лице на държавата ще тръгне да шпионира и то толкова дилетантски че нашите да го разкрият. Има кскви ли не прикрити в посолство представителства които вършат това, амс ние как, голяма риба ловим. Смешни сме и ни гледат и едните и другите с насмешка
270
5
 
18
 
! Отговори
Свинарски каскет преди 3 години
ти луд ли си или Американските ти господари вече нацяло полудяха !?или си мислиш че ние сме луди !?или просто "изпулняваш плана" възникнал в главата на някой "афро-американец" наскоро приет на работа в ЦРУ от квотата за цветнокожи !?
269
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе тикв.ви зелени държавния секретар на сащ казва че русия е враг на саща колонията изпълнява това което каже митрополиятапо сме зле от африканците през 50-те и 60-те на мивалия век когато отхвърляха колониализмате поне успяха а ние нямаме никакэв шанс защото сме си избрали по.дло.ги - червени банкянски камуисти да ни управляватсега разбрах защо хората мразят комунистите
268
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но пък прокуратурата не вижда никакви нарушения в записите на Борисов. МВР пък след проверка излезе с репението, че никой не е бит по време на протестите, няма полицейско насилие. Има наказани служители за "административно нарупение във връзка с работа с документи".Ония под колоните на МС дето ги влачиха и ги биха, явно се оказват някакви "документи"?
267
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не се екстрадирате за САЩ барабар с Иванчо ...
266
5
 
9
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До Анонимен )288...АБЕ ГЛУПЧО неОСТЪР !!!! Четеш ли какво пише ???????? Получил информация от българин със достъп до квал. информация ...с-у пари ! Работата на ВСИЧКИ ДИПЛОМАТИ е да събира сведения за страната ...от ТВ...МЕДИЙ....ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЙ ..от ОФИЦ.РАЗГОВОРИ ..т.н. ...а на другото се нарича ШПИОНАЖ !
265
7
 
11
 
! Отговори
До Чебумаймунка преди 3 години
...свързване с български гражданин имаш достъп до класифицирана информация...Това си е проблем на БЪЛГАРСКИЯ гражданин, защото е предател, а не на руското служебно лице, което си върши работата.
264
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако руският военен аташе не беше изпратил информация за американските учения в България, то тогава самите руснаци щяха да го отзоват поради несправяне със служебните му задължения. Защото точно това му е работата, за това му плащат, за това е изпратен: да информира за всичко, свързано с военна дейност в България. Това е работата и на всички военни аташета по света, вкл. и на българските. Така, че изгонването му си е чисто заяждане с цел да се угоди на САЩ и Англия.