КС: Понятието „пол“ да се разбира само в неговия биологичен смисъл

Решението на съда е било прието с 11 гласа „за“
26 окт 2021 13:56, Елка Василева
177
КС: Понятието „пол“ да се разбира само в неговия биологичен смисъл
Снимка: архив, БГНЕС

Конституционният съд постанови, че понятието „пол“ според Конституцията трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл.

Решението на КС е било прието с 11 гласа „за“.

Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение. Съдия Филип Димитров е подписал решението със становище по мотивите.

Въпросът „Как следва да се разбира понятието „пол“, използвано в Конституцията, и има ли то смисъл, различен от биологичен пол?“ беше поставен пред конституционните съдии от Гражданската колегия на Върховния касационен съд.

Предстои Конституционният съд да обяви мотивите си, в които се очаква за първи път да се анализира въпросът за пола, включително и в контекста на практиката Европейския съд по правата на човека и на Съда на Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
15
 
! Отговори
Пеерастът преди 2 години
До Анонимен 138 --- <<< - "Според официалните доклади на Европейската агенция за основни права (FRA), България е държавата с най-ниска търпимост към ЛГБТ-хората в целия Европейски съюз през 2009, 2011 и 2019 година. Според официалните данни на Евробарометър за 2019 година, едва 20% от респондентите считат, че няма нищо нередно във връзката между двама души от един и същи пол, докато 71% са на обратното мнение." - >>>
123
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хомосексуализма е заразен но само хомофобите се заразяват :)
122
2
 
3
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
До Лекар --- Много хубав анекдот. Поздрави от САЩ за което !
121
4
 
28
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Идва ми еди обратен болен от СПИН. Вика ми "докторе лекувай", викам "няма проблем, се изяждаш едно кило круши, ама от по узрелите, едно кило мушмули, един литър мляко, ама леко прокиснало". : Ама докторе, ще помогне ли", а аз му отговорям " не, няма да помогне, ама поне ще разбереш за какво служи гъзъ"
120
3
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Европеец, да ти ***
119
28
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Няма надежда за тая изостанала територия,хората стъпиха в 21вивек а тук сме в 19ти
118
6
 
3
 
! Отговори
11 преди 2 години
Само в биологичен смисъл? А в езиков смисъл? Щото, иначе заглавието би изглеждало така: "да се разглежда в неговото билогично смисло".
117
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдя Филип Димитров?!? Още ли е там този никаквец???? Представям си останалите какво представляват, след като слабоумни гордо си седят на длъжност там.
116
5
 
11
 
! Отговори
Пеерастът преди 2 години
Не съм фен на Чорапа, Еднокнижника или Путин, но трябва да ви кажа, че както и да ги наричаме, държат здраво за запазване на семействата и нормалния секс, НЕ СА *** и имат правилна полова ориентация. Господ да помогне на БЪЛГАРИЯ.
115
2
 
19
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
Споко, БЪЛГАРИ и БЪЛГАРКИ! Дръжте здраво гарда и не се предавайте !!! Орбан, поляците, чехите, словаците, украинците, руснаците, бракята от бивша Югославия, литовци, литванци, естонци и още много европейски християни и мюсюлмани няма да се предадат на изпедалчената гнусотия турнала рунтави *** в някаква комисия по масовото изпедерастяване. Господ да ги убие всичките !
114
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конституционният съд ми се издига в очите. След решението за Истанбулската конвенция това е поредното им достойно решение. Разбира се, изключвам джендърите Филип Димитров - унищожителя на селското стопанство в България, и Георги Ангелов.
113
5
 
3
 
! Отговори
Утре ще видим морала преди 2 години
на конституционните съдии.Дали ще клекнат на новите "почтени" като бившия си колега Герджиков,който изрази странно мнение по въпроса за гражданството на Петков-нямало нужда да се чака друга държава(Канада)да решава,така сме зависили от нея,достатъчно било "волеизлиянието".Герджиков,ако не ти работи някаква техника и звъннеш в сервиза и въпросът е решен,така ли?Няма нужда да чакаш да дойдат техниците,те са по-нисши от теб и ти не зависиш от тях,на мига си с оправена техника.С какво го купиха?
112
2
 
20
 
! Отговори
Без изwrащения моля преди 2 години
В такива моменти се гордея, че съм Българка!
111
1
 
6
 
! Отговори
пол Локър преди 2 години
Знаете ли че има и пол Апачи Атак Чопър? Напълно сериозно. Не ва лъжа.
110
3
 
12
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Парадокс: Не могат да се размножават по естествен път, но броят им постоянно расте?!
109
1
 
14
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Някога преди много години с една колежка,бюрата ни бяха едно срещу друго.Когато вдигнех очи винаги срещах нейният топла усмивка и мил обгръщаш поглед,когато имах проблем,нейната нежна ръка,беше на рамото,а гласът е беше нежен и успокояващ.Често правехме купони в института по всякакъв повод.Танцувах в полумрака с нея,обгръщах топлото И гъвкаво тяло,ръцете И обвиваха вратът ми,вдъхвах аромата на парфюма И,в очите и грееха звездите на цялата вселена и можех да тацувам до края на вечността
108
0
 
0
 
! Отговори
И така преди 2 години
Да се чете :ИЗРАЗ на нейния " социален пол".
107
5
 
9
 
! Отговори
Убиец с камъни преди 2 години
До Артидиту --- Анатемосвайки сбърч бок-луците в обществото ви прави чест. Ще ви подскажа, че преди 40-50 години в САЩ се е пушело НАВСЯКЪДЕ, но... в един момент НЕпушачите надделяват над пушачите и ... NO SMOKING. Както е тръгнало ще дойде ден пеераслъкът и лесбоклукът да завладеят обществото и ръководните позиции на държавите и логично да забранят секса между мъже и жени. Нормалните семейства ще бъдат държани в резервати и именувани "перверзници".
106
2
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Във физически, биологичен и генетичен смисъл половете при човека са само ДВА, няма трети, пети или 355-ти пол. Т.нар. "трети пол" е "психологически" т.е. ВЪОБРАЖАЕМ и няма нищо общо с науката, биологията и генетиката на човека.
105
2
 
4
 
! Отговори
И сега преди 2 години
какво? Ако един мъж реши, че е Наполеон - в лудницата!?Но ако някоя жена го направи - да го приемем безпроблемно, щото било извес на "социалня &#1117; пол"???