КС: Понятието „пол“ да се разбира само в неговия биологичен смисъл

Решението на съда е било прието с 11 гласа „за“
26 окт 2021 13:56, Елка Василева
177
КС: Понятието „пол“ да се разбира само в неговия биологичен смисъл
Снимка: архив, БГНЕС

Конституционният съд постанови, че понятието „пол“ според Конституцията трябва да се разбира само в неговия биологичен смисъл.

Решението на КС е било прието с 11 гласа „за“.

Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение. Съдия Филип Димитров е подписал решението със становище по мотивите.

Въпросът „Как следва да се разбира понятието „пол“, използвано в Конституцията, и има ли то смисъл, различен от биологичен пол?“ беше поставен пред конституционните съдии от Гражданската колегия на Върховния касационен съд.

Предстои Конституционният съд да обяви мотивите си, в които се очаква за първи път да се анализира въпросът за пола, включително и в контекста на практиката Европейския съд по правата на човека и на Съда на Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
18
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Половете при хората са ДВА - мъжки с Х и У хромозома и женски с ХХ хромозоми. Полът се определя генетично при сливането на cпepматозоида с яйцеклетката и образуването на зиготата, от която се развива зародиша. Всяка една клетка от организма има ХХ или ХУ хромозомен набор, който остава непроменен до края на живота. Т.нар. "смяна на пола" е хирургическо ОСАКАТЯВАНЕ на организма, чрез изрязване на нормалните и присаждане на ненормални за пола органи, които обаче изобщо не влияят на хромозомите!
103
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майката Природа е отредила на ануса една единствена функция. Предполагам се досещате каква е. Точно така - сранйe. Всеки друг прочит е грешен.
102
3
 
15
 
! Отговори
Бургас 63 преди 2 години
Българския народ успяха да го разделят всякак, но има 3 теми по които сме единни: 1. Гейовете 2. Македония 3. Ваксините - и аз споделям същите ценности като вас, драги съграждани. Съединението прави силата!
101
2
 
15
 
! Отговори
Православен преди 2 години
Слава на Бога, засега България издържа на натиска на сатанистите от Брюксел!
100
2
 
16
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
С огромно разочарование виждам, че има съучастници из форума, които тургат минуси, което говори, че са обратни резби. Съчувствам им, но не мога да им помогна. Аз съм мъж на място с жена, две деца и няколко внуци за кадем. Никой/я от внуците/внучките ми не са сбъркани и си имат приятели от противоположния пол. Това са правилните неща в живота (в секса), а не бъркането из разни задни отвърстия на същия пол - гнусота и содомия.
99
3
 
8
 
! Отговори
Тъпанар преди 2 години
До пияница мистик:"Дали сина Кайн е евaл майка си, за да роди деца или Адам е направил и други деца, които в инцест са се размножили?"Приятел, дори и при невнимателен прочит на първите 5 стр. на Библията, ще забележиш следното:1. Гл.1, 27 и 28. Сътворението на мъжете и жените (мн.ч. в случая е много важно) със заръката да се плодят.2. Гл. 2, 21 и 22. Създаването на Е.ва от реброто на Адам3. Гл.3, 2. Синовете Божии си вземат дъщери човешки за жени...Ръиш ли или да ти цитирам дословно?
98
3
 
13
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 2 години
Щом искате повече толерантност, ще ви наричаме ментално болни. Болестта не е обидна квалификация, напротив. Определението ментално болни ви гарантира разбиране и уважение, каквото сметам наистина заслужавате. Няма нищо лошо в това. Хората сме за да си помагаме
97
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Една хубава новина днес.
96
1
 
14
 
! Отговори
Артидиту преди 2 години
Според хомо бандюгите, не било правилно родителите да се деляли на полова база. Демек да не викаш мамо и тате, ами човеко едно и човеко две. Смех смех
95
2
 
15
 
! Отговори
баце преди 2 години
Когато биологично мъжко роди дете или биологично родено женско зачене без мъжко участие, тогава повдигнете темата за това колко пола трябва да има. Докато не се случи някои от посочените по-горе чудеса - ***, моля ви шибайте се без да ни навирате в очите сексуалните си предпочитания.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсват т,.,р,.,.о.,.,лове. Явно са заети с ковида и Радев и за новото разнообразие няма кой да ни агитира :) И, както лесно се забелязва, сме на едно мнение :)
93
2
 
6
 
! Отговори
Андерсен пише преди 2 години
многозначителната си приказка "Новите дрехи на краля" преди ~2 века. Сега можем да я преименуваме в "Новата резба на краля".И време е ВСИЧКИ,а не само някое дете, да извикаме: "Кралят е ***(автоцензура)!"
92
3
 
5
 
! Отговори
До пияница мистик преди 2 години
Дълги години лъжеш хората, че имаш любовница, дето работила при Плевналиев, а тук сам доказа че си хомо бандит и тая ^любовница^ ще вземе да излезе мъжка. Абе, ти да не си гадже на Плевналиев? Няма лошо ако е така. Просто е любопитно. Жълтини, нали знаеш
91
0
 
5
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
До 12МСП --- Абсолютно точно определение на сериозен мъж с богат житейски опит, за което - АДМИРАЦИИ. ;)
90
2
 
8
 
! Отговори
Пеерастът преди 2 години
Значи, или си male или - female. НЯМА други оригинали. Е, има, но с отрязани патлаци и направени изкуствени пусита. Изключения от това са хермафродитите, които имат и член и членка. Тук нещата са малко по-тънки, на това са изключения, които не нарушават правилото за ДВАТА ПОЛА.
89
0
 
15
 
! Отговори
12МСП преди 2 години
Чудя се как може някой да не харесва жени.Те меки където трябва,обли където трябва,топли ,ухаят зашеметяващо,кожата им като атлаз.Е, поне тези,който аз съм срещал
88
2
 
23
 
! Отговори
Монтевидео преди 2 години
Стотици милиони години еволюция, никога не е имало повече от 2 пола. А в 21-ви век група оръпляци без работа си измислиха нови полове. Смех смех. Защо им давате трибуна на тия? Тва е все едно някой улав да го пишем извънземен, защото чувал гласове, вместо да си го пишем както си е - ментално болен.
87
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е в някои езици, където думата пол е "секс". В българският е правилно да има две думи за диференциране - пол и джендж. Думата секс трябва да бъде изхвърлена. Имаме си родна дума за това.
86
2
 
14
 
! Отговори
Пеерастът преди 2 години
В Ню Йорк, Вашингтон DC, Шикаго, Лос Енджълиз и други големи градове, пеерастията и лесбоските така са се разпространили, че да хванеш нещо нормално от женски пол е като да удариш шестица от тотото. Може и да намериш таквоз същество с цици, но кога се съблече ще бягаш като Бен Джонсън, щото отпред "гаджето" може да има паламарка и яйца по-големи от твоите. Сбъркан свят и времето му изтича.
85
2
 
5
 
! Отговори
Екзистенциален преди 2 години
въпрос - обратнорезбените препиват ли с мacmuka... uли с мucmuka?