България с нов кабинет: Какви са предизвикателствата пред четворната коалиция?

Кой ще се окаже подводният камък, коментират специалисти
14 дек 2021 16:25, Петя Славова
102

България вече има нов редовен кабинет. Но стабилна ли ще е четворната коалиция? Поддържането на равновесие между коалиционните партньори ще бъде голямо предизвикателство и решаващо за бъдещето на кабинета, смятат експертите.

"Минимално печеливша коалиция означава, че всяка една от партиите от тази коалиция, ако оттегли подкрепата за правителството, мнозинство просто няма да има. Така че всяка една от тези партии има тежест", каза политологът Милен Любенов.

"Още в първите седмици ще се ориентираме дали има воля за реформи или ще доминира желанието да се запазва този почти акробатичен баланс между толкова различни формации. Нямаме засега ефективно взаимодействие между тях. Всеки си тича в собствения коридор и ако това продължава - по този начин може да имаме пропадания между коридорите", коментира политологът доц. Антоний Гълъбов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

"Това е един изпит за нашата политическа култура дали ще издържим това съчетание на доста различни видове партии. В момента те нямат изход. Този, който отново провали коалицията, ще бъде много тежко наказан. Така че известно време тази санкция ще ги държи", посочи културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

А БСП може да се окаже подводният камък в коалицията, смята психологът Христо Монов.

Още по темата
"Г-жа Нинова е най-сложният казус и голямата цъкаща бомба. Коалицията е факт, благодарение на общата идея за смяна на главния прокурор", подчерта Монов.

"Тази коалицията ляво-дясно, която изглеждаше почти невъзможна, ДБ-БСП да са в коалиция, стана възможна благодарение на Гешев. С акцията от миналото лято в президентството той обедини срещу себе си лявата и дясната опозиция на Борисов", коментира журналистът Владимир Левчев.

Все пак, според експертите, на този етап никой от коалиционните партньори няма интерес да развали управлението.

"В тази изглеждаща почти абсурдно коалиция никой няма да иска тя да не успее. Това ще означава да не влезе в следващото НС", допълни Левчев.

Експертите са обединени в едно - задава се изцяло нова парадигма на управление.

"Новият министър-председател декларира, че всеки министър ще си назначава заместник-министри, затова съответният министър трябва да поеме отговорността си. Струва ми се, че контрол трябва да има от министрите. Те трябва да са отговорни пред министър-председателя и така надолу по веригата", подчерта общественикът проф. Стоян Денчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам, колко са неадекватни и ми се струва, че края на февруари ще е края и на тази абсурдна коалиция.
52
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да видим колко дни ще са ви необходими за да уволните това недоразумение Гешев.
51
4
 
16
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Хиперинфлация при ГЕРБ не е имало ! Демогравската карта при тях е с най-нисък отрицателен показател.МРЗ е увеличавана така,че покупателната способност на българина да отбележи най-високата си точка.Инвист.риск и кредитен рейтинг при ГЕРБ са с най-добри показатели.Инфраструктурно е ясно-това,което Борисов построи предните не са боядисали толкова.Какво искате от ГЕРБ ? Кажете ,за да знаем аршина ви и да видим тея дали ще ги изпълнят.Какво според вас е успешно управление? Дайте конкретика и цифри
50
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От май досега не намериха пари дори за боя за маркировка на пътищата, които ГЕРБ построи... Абсолютни нeкадърници...
49
5
 
6
 
! Отговори
Народ преди 2 години
Ние си искаме калинките от ГЕРБ!!!
48
2
 
12
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Радев отивал в Брюксел?Ами показва ви ,кой кара влака!Ама много нагледно!Това коалициики,кандарми,разправии ,парлама,корупции игра на думи!На лице форма на президентска държава!Честито!
47
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До проблеми: а защо любимците на народа ГЕРБ не решиха тези проблеми за 12 години?
46
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са откраднатите от Борисов пари ???? Нали уж беше крадял милиарди ....Близо година не краде,къде са парите ???Кого подпомогнахте с тях или в какво ги вложихте ?Как така Борисов крадял и плячкосвал на поразия,а за 10 месеца една детска площадка не е пребоядисана ?!
45
10
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
На първо място хубаво е, че България има РЕДОВНО правителство. От месец Април до момента България имаше служебно правителство. Да не забравяме, че най - лошо от всичко е безвластието. Затова нека да пожелаем успех на новото правителство, а времето най- добре ще покаже как те са се справили. Нека да не ги съдим и обиждаме предварително.
44
3
 
11
 
! Отговори
Народът преди 2 години
Искаме си ГЕРБ, искаме си ГЕРБ, искаме си ГЕРБ! Искаме да сме бедни! Искаме си ГЕРБ!
43
4
 
9
 
! Отговори
До 57 преди 2 години
Една година от както ГЕРБ ги няма,ти виждаш ли признаци да сме изградили нещо положително ? Признаци казвам ! М ?
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предизвикателствата на 4: 1)липса на представителност /70% негласували/; 2) липса на дори минимална политическа хомогенност; 3) липса на управленски капацитет; 4) липса на финанси
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами времето ви започва да тече.Народът е бдителен и взискателен,защото помни как свалихте Борисов.Свърши се с " колко лоши са ГЕРБ" дойде момента да ни убедите в думите си.Ясно ли ви е,че обшеството не го интересува приблема с РСМакедония,нито как е била строена АМ Хемус,нито истанбулската конвенция,та дори и К19.Приоритетът е икономиката и стандарта на живот,инфраструктурата,здравеопазване и образование.Стига вече популизъм,защото случайност или не откакто го няма Бирисов всичко е по-зле !!
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нароът си сака ГЕРп с деса артилерията начело бе! На хората им харесва да са на дъното на европа по доходи завинаги!
39
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое му е абсурдното на коалицията? Ляво или дясно няма значение, ако се работи за България и за интересите на народа, а не само на бизнеса.
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коалиция съставена от изпечени мoшеници и нeкадърници изглежда абсурдна, но е възможна в името на парите, които ще се крадат, докато балъците чакат да им оправят живота.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пропо промяната ще търпи ли тия подобни жалки господа в тоя квартал дикисана да подиграват и унижават добрите хора питам защото това лице години наред притеснява хората Радослав Цанов Илиев и понеже брат муе полицаи при Красимир Костов не ги интересува грам влезе излезе старата песен ти такъв тиси онакъв сезирам институциите и телевизиите да си свършат т работата
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно "Смяна на Главния прокурор" : Иван Гешев не ми е симпатичен, но не разбирам защо искат да го сменят :(
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И понеже тарикатите си пеят песента за бизнеса и промяната всеки път а ние обикновенните теглим е питам аз тоя луд и тая болница в Ловеч
34
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета коментарите, стигам до извода, че много гербав народ има по нашите ширини. Това обяснява защо сме вечно на дъното.