Нинова: Не изнасяме оръжие към Украйна, имаме идеи за справяне с кризата

Тя определи напрежението между ИТН и ПП за притеснително
Обновена: 14 апр 2022 09:30 | 14 апр 2022 09:20, Йоана Цонева
204
Нинова: Не изнасяме оръжие към Украйна, имаме идеи за справяне с кризата
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като лъжи думите на Костадин Костадинов, че България изнася оръжие към Украйна. "Искаме войната да спре. Няма как, когато искаме мир, да изнасяме оръжия, с които да се убиват. Не изнасяме оръжия за нито една от двете страни от Минското споразумение насам", каза вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова пред bTV.

"Това е война. Осъждаме агресията и искаме мир и преговори", допълни тя.

"Ние сме партии с различни програми и идеологии. Решението за Тагарев си го взе Петков. Ние изразихме позиция, че за нас кандидатурата е неприемлива, заради крайните му позиции. В този момент нямаме нужда от тях. Имаме нужда от спокойствие и защита на националния интерес на България. Вероятно Петков е направил консултация и с другите колеги", обясни Нинова.  

"Имаме идеи за справяне с кризата. За нас темата с инфлацията е номер едно. Свиквахме икономика, финанси и социален съвет с предложение да обсъдим на първо четене няколко идеи. Предлагаме 3 посоки на движение, защото ни предстои актуализация на бюджета. Ако се намали ДДС на ток и парно и да видим какво ще се получи. Трябва да има помощ на работещите бедни с някакъв необлагаем минимум. Не може една стока да се доставя за 5 лв. до търговеца и той да я продава за 15 лв.", каза вицепремиерът.

Още по темата
Тя разкри, че в сряда е обсъждала с финансовия министър Асен Василев възможните варианти за справяне с кризата.

"ДДС на нерегулирани цени невинаги ще доведе до намаляване на цената, но регулираните цени ще са по-ниски. Ние не слагаме готови числа. Искаме да го обсъдим. Разумни хора сме и не поставяме условия. Търсим консенсус в коалицията. Няма да давам оценка. Напрежение има и напрежението между ИТН и ПП е притеснително. От избора на гуверньор на БНБ започна това. Ние смятаме, че и двамата кандидати не трябваше да са партийно излъчени, а трябваше да е банкер с тежест. Опитваме се да потушаваме това напрежение, а не да го засилваме", обясни Нинова.

Вицепремиерът заяви, че БСП ще продължи да иска минималната работна заплата да се увеличава и няма да се съгласи тя да бъде замразена до 2025 година.

"Споразумението за правителството се надявам да е основата, която държи правителството. Ние не спорим за постове, не предизвикваме скандали и не се караме за пари и договори. Тежки кризи са и споразумението трябва да е условието, което да изпълним. Кризата ще ни обедини, защото това е темата, която засяга по-голямата част от населението. Намаляването на ДДС на КЕВР ще помогне на икономиката, не само на крайната цена", каза вицепремиерът.

Корнелия Нинова защити тезата, че руския посланик Елеонора Митрофанова не трябва да се гони, защото това означава "скъсване на отношенията" с Москва. Категорична е, че не трябва да се спират газовите доставки от Русия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, излезе да кажеш на хората колко е социално 3 години да не увеличиш минималната работна заплата!!!! Бойко на 6 месеца я увеличаваше!!!
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е идеята за справяне с кризата? 710 лева заплата до 2025? Така ще се справите с народа, нали? Както го оставихте да измират по болниците??? ***, прави сте! И а народ - има проблем, няма народ, няма проблем
82
1
 
3
 
! Отговори
Тази преди 2 години
още преди да си отвори устата е казала 2-3 лъжи,ако си осъществят ИДЕИТЕ за справяне с кризата,жална ни майка-загиваме.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не внасяхме както в Сирия, само дето опонентите на Асад беха с български калашници и гранатомети, произведени в Казанлък :))))
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова, а нещо за минималната работна заплата да кажеш? Че до 2025 няма да я повишат? 3 години - хората ще умрат от глад!!!! Що не ги кажеш това?
79
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците спасиха нашите моряци! Не Нато, ЕС, не зеленото, не киро! Бкагодаеим на Русия, на ДНР, на братята руси! Важното е, че 15 българи ще се върнат у дома! Нинова, напускай този змиярник!
78
1
 
7
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Тази знае само как да се справя с нейните лични кризи - как да се закрепи на власт със зъби и нокти .
77
5
 
4
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 2 години
До Хаха: Да, украинците си решиха бъдещето след Майдана. Крим беше даден на Украйна защото тя беше в състава на СССР, а не за да го дава за американски бази. Затова и го загуби. Но това не и беше достатъчно за да избере мира. Създаде неонацистки батальони които тръгнаха да тормозят рускоезичното население в Донбас. Президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлерът на Германия подписаха Мински стъглашения - изтегляне на тежките оръжия, автономия за Донбас. Украйна избра войната. И я получи.
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сериозно се включвате в този милиард и половина евро за военна помощ за Украйна! Голяма борба за мир, няма що!
75
1
 
10
 
! Отговори
Превод преди 2 години
Осъждаме войната, искаме тя да спре. Затова не изнасяме оръжие за Украйна. Щото тя, ако има оръжие, нали, ще се бие...А така, хем осъждаме войната, хем я спираме. Умно, не ли?И въобще, имаме идеи за справяне с кризата. Не може една стока да се доставя за 5 лв. до търговеца и той да я продава за 15 лв. Ако си спомняте, не можеше и една бутилка олио да се продава по 5 лв. И ето, не се продава. По 7лв. е вече...
74
3
 
2
 
! Отговори
Опаа преди 2 години
До Сандо 73, Ти в Арсенал ли работиш че знаеш такива подробности кой колко и как работи ? А ако изнасяме за Руския ботуш тогава какво ще кажеш ?
73
1
 
9
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Колкото по-рано БСП напусне коалицията, толкова по-малки ще са щетите за тях и разбира се за държавата.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тавариши пролетари, червената мечка се събуди! Оставете я Корнела с идеите за еврофондове, развейте отново червеното знаме и ударете капитализъма и парламентаризъма!
71
2
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Война можеше да няма 74, Ти нормален ли си ?След като Путин реши да си вземе първо Крим, след което да спонсорира радикали в източна Украйна как очакваш да има мир ? Украйна си седеше кротко и реши да гледа към ЕС и НАТО и вместо Путин да са резбере с тях той реши да граби територия и да напада. Само Украйна и Украинците могат да решават бъдещето си и никой друг не трябва да им се меси. Това важи за всяка малка или голяма държава в света
70
4
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Сандо: Всичкото демократи, европейци и англосаксонци гледат да спечелят от войната, а на думи са първи борци за мир и благоденствие на украинския народ.
69
8
 
1
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 2 години
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие Войната вече не можеше да не започне. Сега Заленски е отворил уста като хипопотам иска оръжие вместо преговори за мир.
68
3
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
ние продаваме на американците и те ги внасят в Украйна, ние нищо не правим!Арсенал работи от месеци на 3 смени!
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябва да продава оръжие. Това е продукт ,като всеки друг. Стотици държави продават оръжие газ петрол и тн. Петрола не е ли оръжие ? С какво се движат танковете ? Барута ? Компонентите за руските ракети да не мислите ,че всички се правят там ? Всяка гайка и шайба значи е оръжие. ?
66
4
 
8
 
! Отговори
Твърдо съм убеден преди 2 години
Корнинчето плаче за още копейки!
65
0
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
мислете само, че войната рано или късно ще свърши, и който е барал хоно да хвали нашественика ще му се наложи да отговаря пред съюзниците от една страна що парите дето са ни дали да се пазиме са отишли в русия, и от друга страна пред украинската мафия, щото въпреки че парите не миришат, тия хора съвсем не са съгласни некой да бомбардира жени и деца с хипербарично, а ние да го възхваляваме. ше има промоции на мездренско пиво налево и на десно