Нинова: Не изнасяме оръжие към Украйна, имаме идеи за справяне с кризата

Тя определи напрежението между ИТН и ПП за притеснително
Обновена: 14 апр 2022 09:30 | 14 апр 2022 09:20, Йоана Цонева
204
Нинова: Не изнасяме оръжие към Украйна, имаме идеи за справяне с кризата
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като лъжи думите на Костадин Костадинов, че България изнася оръжие към Украйна. "Искаме войната да спре. Няма как, когато искаме мир, да изнасяме оръжия, с които да се убиват. Не изнасяме оръжия за нито една от двете страни от Минското споразумение насам", каза вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова пред bTV.

"Това е война. Осъждаме агресията и искаме мир и преговори", допълни тя.

"Ние сме партии с различни програми и идеологии. Решението за Тагарев си го взе Петков. Ние изразихме позиция, че за нас кандидатурата е неприемлива, заради крайните му позиции. В този момент нямаме нужда от тях. Имаме нужда от спокойствие и защита на националния интерес на България. Вероятно Петков е направил консултация и с другите колеги", обясни Нинова.  

"Имаме идеи за справяне с кризата. За нас темата с инфлацията е номер едно. Свиквахме икономика, финанси и социален съвет с предложение да обсъдим на първо четене няколко идеи. Предлагаме 3 посоки на движение, защото ни предстои актуализация на бюджета. Ако се намали ДДС на ток и парно и да видим какво ще се получи. Трябва да има помощ на работещите бедни с някакъв необлагаем минимум. Не може една стока да се доставя за 5 лв. до търговеца и той да я продава за 15 лв.", каза вицепремиерът.

Още по темата
Тя разкри, че в сряда е обсъждала с финансовия министър Асен Василев възможните варианти за справяне с кризата.

"ДДС на нерегулирани цени невинаги ще доведе до намаляване на цената, но регулираните цени ще са по-ниски. Ние не слагаме готови числа. Искаме да го обсъдим. Разумни хора сме и не поставяме условия. Търсим консенсус в коалицията. Няма да давам оценка. Напрежение има и напрежението между ИТН и ПП е притеснително. От избора на гуверньор на БНБ започна това. Ние смятаме, че и двамата кандидати не трябваше да са партийно излъчени, а трябваше да е банкер с тежест. Опитваме се да потушаваме това напрежение, а не да го засилваме", обясни Нинова.

Вицепремиерът заяви, че БСП ще продължи да иска минималната работна заплата да се увеличава и няма да се съгласи тя да бъде замразена до 2025 година.

"Споразумението за правителството се надявам да е основата, която държи правителството. Ние не спорим за постове, не предизвикваме скандали и не се караме за пари и договори. Тежки кризи са и споразумението трябва да е условието, което да изпълним. Кризата ще ни обедини, защото това е темата, която засяга по-голямата част от населението. Намаляването на ДДС на КЕВР ще помогне на икономиката, не само на крайната цена", каза вицепремиерът.

Корнелия Нинова защити тезата, че руския посланик Елеонора Митрофанова не трябва да се гони, защото това означава "скъсване на отношенията" с Москва. Категорична е, че не трябва да се спират газовите доставки от Русия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
12
 
! Отговори
към Нинова преди 2 години
Излизайте от коалицияа докато е време! Напрежнието расте всеки ден! Над 60% от хората неодобрват това правителство и накрая ще бъдете изгонени с камъни!
63
0
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Наше оръжие там: Това трябва да е работа на Гебрев, но той без б'ой няма да си признае. Честен човек, откъдето и да го погледнеш. Толкова честен, колкото може да бъде един търговец на оръжие.
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така или иначе износ на оръжие или боеприпаси за Украйна има. Украйнците изобщо не ги интересува кой им го доставя. Дали е Гебрев или Мебрев, или 28 европейски държави- все тая. Важното е да имат оръжия за да гърмят по руските агресори- фашисти!
61
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Анти Тяло от трансимпекс и другите ВТД със сигурност.
60
0
 
3
 
! Отговори
Наше оръжие там преди 2 години
Тъй както си мислим,че не доставяме оръжие за Украйна, по руските новини на 11.04 показаха изоставени от украинците оръжия край град Мариинка (близо до Донецк), сред които и заряди за гранатомет, от производствените номера на които се вижда (според говорителя) че са произведени в България. И то с коментар, че такива са се доставяли масово. Ето какво се чете на етикета на един от тях: CP-92 NBL-62 10-21-18 а под линия: 10-10-18 ,като първите десятки и горе и под чертата са в двойна окръжност
59
2
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
шизаците запускат браузери и скачат на амбразурата да вардят имиджа на браЦката дръжава... лошите 0краинци, добрите чеченци и миротворците от сирия...жалка работа, целия цивилизован свят ни се смее и ни сочи с пръст. а ние в стойка къци пееме "красная армия всех силней" . после боко изгонил малкото мислещи в чужбина ... читалищна работа
58
5
 
3
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
Нинова ли се оказа най-трезвият политик от Американското ИГО???
57
1
 
2
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
Не изнасяте, верваме ви, до следващия път !
56
1
 
3
 
! Отговори
Дребна подробност преди 2 години
До Анонимен 55: Преди да о'плюваме Нинова да помислим малко повече. Корнелия Нинова не е казала, че от България изобщо не се изнася оръжие. Оръжие за Украйна не изнася българската държава, а частници (като Гебрев например) може и да изнасят, макар че сигурно по заобиколен път. Анадънму?
55
0
 
0
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До Анонимен 45 Ти неска хапчетата май си ги пропуснал...Я да ги пиеш първо и тогава да коментираш.
54
2
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 52: Спести ни тия г'лупости по опорната точка "Всичко срещу Русия". Украинските силоваци воюват като джихадисти: гонят хората в мазите за да стрелят от жилищата им и стрелят по тях ако се покажат. Стрелят с ракети с касетъчни заряди срешу мирното население, ето, това е престъпление.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военните заводи в България (или повечето от тях) не са спирали да работят. Хич да не е, обаче джепане произвеждат. Е къде го изнасят? Нали не си мислите, че е само за Пакистан или за Африка? Поне 70% от джепането по неведоми пътища отива за Украйна. Това е бизнес- производство, търговия, печалба. Няма да пращаме за Украйна, ама друг път! Не вервайте на импексова!
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без да изнасяме оръжие украинците преквалифицираха най големия руски кораб в Черно море на подводница.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който чака да види писмен документ за плащане от украинска фирма, твърди, че не изнасяме оръжие за Украйна, то и за Сирия сигурно не сме изнасяли. Бях забравила че едни танкове подарявахме на Македония.
50
4
 
2
 
! Отговори
Моряците ни свободни преди 2 години
След като руската армия изчисти азовците от пристанището на Мариупол, нашите моряци, блокирани на кораба от украинските националисти, вече са слезли на сушата и се готви тяхната евакуация. Слава на Русия.
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Украйна руските фашисти убиват целенасочено деца и мирни жители ,а тази па тка се продава за копейки
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корни оставка некадърнице.по неотложност
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
deep *** е тая и всички зад и около нея. България е пълна с путинофил поради което ще мизерства дълги години още.
46
0
 
4
 
! Отговори
идея преди 2 години
танковете ги дадохме на македонците, оръдията - на скраб....да им дадем магарешки каручки с картечници, до там все ще издаянят, ако не умрат половината магарета по пътя
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корни столетницата време ви е за пенсия