Нинова: Не изнасяме оръжие към Украйна, имаме идеи за справяне с кризата

Тя определи напрежението между ИТН и ПП за притеснително
Обновена: 14 апр 2022 09:30 | 14 апр 2022 09:20, Йоана Цонева
204
Нинова: Не изнасяме оръжие към Украйна, имаме идеи за справяне с кризата
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като лъжи думите на Костадин Костадинов, че България изнася оръжие към Украйна. "Искаме войната да спре. Няма как, когато искаме мир, да изнасяме оръжия, с които да се убиват. Не изнасяме оръжия за нито една от двете страни от Минското споразумение насам", каза вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова пред bTV.

"Това е война. Осъждаме агресията и искаме мир и преговори", допълни тя.

"Ние сме партии с различни програми и идеологии. Решението за Тагарев си го взе Петков. Ние изразихме позиция, че за нас кандидатурата е неприемлива, заради крайните му позиции. В този момент нямаме нужда от тях. Имаме нужда от спокойствие и защита на националния интерес на България. Вероятно Петков е направил консултация и с другите колеги", обясни Нинова.  

"Имаме идеи за справяне с кризата. За нас темата с инфлацията е номер едно. Свиквахме икономика, финанси и социален съвет с предложение да обсъдим на първо четене няколко идеи. Предлагаме 3 посоки на движение, защото ни предстои актуализация на бюджета. Ако се намали ДДС на ток и парно и да видим какво ще се получи. Трябва да има помощ на работещите бедни с някакъв необлагаем минимум. Не може една стока да се доставя за 5 лв. до търговеца и той да я продава за 15 лв.", каза вицепремиерът.

Още по темата
Тя разкри, че в сряда е обсъждала с финансовия министър Асен Василев възможните варианти за справяне с кризата.

"ДДС на нерегулирани цени невинаги ще доведе до намаляване на цената, но регулираните цени ще са по-ниски. Ние не слагаме готови числа. Искаме да го обсъдим. Разумни хора сме и не поставяме условия. Търсим консенсус в коалицията. Няма да давам оценка. Напрежение има и напрежението между ИТН и ПП е притеснително. От избора на гуверньор на БНБ започна това. Ние смятаме, че и двамата кандидати не трябваше да са партийно излъчени, а трябваше да е банкер с тежест. Опитваме се да потушаваме това напрежение, а не да го засилваме", обясни Нинова.

Вицепремиерът заяви, че БСП ще продължи да иска минималната работна заплата да се увеличава и няма да се съгласи тя да бъде замразена до 2025 година.

"Споразумението за правителството се надявам да е основата, която държи правителството. Ние не спорим за постове, не предизвикваме скандали и не се караме за пари и договори. Тежки кризи са и споразумението трябва да е условието, което да изпълним. Кризата ще ни обедини, защото това е темата, която засяга по-голямата част от населението. Намаляването на ДДС на КЕВР ще помогне на икономиката, не само на крайната цена", каза вицепремиерът.

Корнелия Нинова защити тезата, че руския посланик Елеонора Митрофанова не трябва да се гони, защото това означава "скъсване на отношенията" с Москва. Категорична е, че не трябва да се спират газовите доставки от Русия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето ви една идея - защо не закриете парламента и не обявите Неутралитет във войната и управление с пряка демокрация, като Швейцария?
23
1
 
12
 
! Отговори
ЧалгаПитек преди 2 години
Хубави комунистически обещания!!! Защо нищо не казва за македонския космонавт
22
2
 
15
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
В това правителство на меките китки само другарката Нинова има големи топки
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова предаде избирателите на БСП, и тя е слуга на Херо Мустафа и е против Русия!
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак лъже най нагло Нинова!
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имали идеи.. :)) Успокоих се
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнелия ги знае, тези работи за реекспорта. Ами, че то другарко, това става с ваше съгласие иначе, не може. В Полша и Чехия, та хоп в Украйна, чужди журналисти го казват,ама ти не, та не.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
освен да съсипете тотално страната, други идеи нямате
16
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е позор за България.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеите и ги знаем, на импексова. От Костов , хоп в левицата. Вие не сте социална партия, вие сте лицемери.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че що България да не продава оръжие? Целият свят продава оръжие и печели . Ти какъв си роб ли ? Слуга ли? Имаме заводи продаваме си. Пък кой къде го ползва си е негов проблем. Нас какво ни интересува ?
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НЕ МЕ ТРИЙ ПРОСТАКО - Ти още не си узрял да даваш акъл при вземането на такива решения .
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова ние ги предоставяме на Полша ,а Полша на Украйна
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3х1 лъжица лъжа на ден. Това е демокрацията.
10
4
 
9
 
! Отговори
до ОБЯВА В преди 2 години
вярно е че не изнасяме оръжие за Украйна, изнасяе за Румъния,Полша и Словакия. А те къде го рекспортират си е тяхна работа.Впрочем тази нощ славната украинска армия порази флагмана на путин в Черно море кораба гордост на руснаците москва.Да живее свободна Украйна
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че в Украйна многократно намират българско оръжие и боеприпаси в огромни количества. Прекалено много пъти се случва, за да не възникват въпроси и съмнения... основателни съмнения, че оръжие тече непрекъснато към Украйна. България може и да не изнася директно оръжие, но може да го прави чрез посредници, защото оръжието все пак е там.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чупка , руска !
7
0
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Всеки един, дето чете малко повечко и е слушал изказванията на умни политици и банкери, знае, че актуализацията на бюджета и то толкова скоро след като беше приет е чиста катастрофа. Нещата никак не вървят добре за бедните да ви кажа. Ще става още по-зле. В момента некадърните фигурантчета управляват по най-лесния и опасен за народа начин - дърпат яко заеми от милиарди всеки месец, раздават кинти на който надигне глас и си поиска, накрая ще изчезнат яко дим за Канада а заемите кой ще връща? :)))
6
1
 
5
 
! Отговори
тато преди 2 години
Нинова във Белене!
5
10
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Корнелия Нинова е един от хората който мисли за хората . Права е да за увеличението на минималната работна заплата Тя един от достойните министри в правителството .