Петков: Водим преговори още азерски газ да потече преди края на юни

Към момента има достатъчно количества и цената не е скочила
183

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки едностранното прекратяване на договора от страна на "Газпром" и опита за извиването на ръце, ние не спряхме подаването на газ и сега работим по варианти, които да решат проблемите не само на България, но и на целия регион. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на изслушването му в НС за доставките на газ.

"Приоритетите на правителството са ясни и са три – да има достатъчно газ, доставките да са с минимален риск и трето да бъде на най- добрата цена, така че българската икономика да е конкурентоспособна", посочи той и добави, че газоподаването не е намаляло и цената към момента не е скочила.

Петков коментира, че настоящото управление е заварило пълна зависимост от „Газпром“, отказ от 70% от азерския газ, който беше на една-трета от цената на"Газпром", тръба за връзка с Гърция, за която се говори от 10 години и която не е довършена.

"Всичко това, когато цените се увеличиха 4 пъти", коментира премиерът.

Той припомни, че от "Газпром" е получено писмо за едностранна промяна на договора, в което е записано, че се иска да бъде отворена сметка в рубли, а плащанията в евро или долари ще бъдат превалутирани на цена, която бъде избрана от руската страна.

"Това означава, че ние не знаем каква ще е цената във всеки едни момент, това зависи от курса на долар-рубли или евро-рубли. Руската страна казва - нарушаваме договора едностранно, цената на газа ще е каквато ние решим и доставките няма да са сигурни. Това е извиване на ръце, ние обаче бяхме готови за този сценарий", посочи Петков.

"От влизането ни на сегашните си позиции започнахме ежеседмично да проследяваме напредъка на газовата връзка с Гърция, минахме по цялото трасе и видяхме къде трябва да се забърза работата и успяхме да договорим една дата за физическото изграждане, която е 30 юни и тя е реална", добави той.

Премиерът припомни, че миналата година България се е отказала от 70% от азерския газ до 30 юни.

"В момента говорим с азерската страна и с техните инвеститори, за да договорим възможността да не чакаме до 30 юни, а да получим газа в началото на юни или дори в края на май", информира той.

В София ще дойдат министрите на енергетиката на Италия, Гърция, Румъния, РМС, Украйна, Азербайджан, Турция за обсъждане на купуване на газ, каза още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
15
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Простото кире да не се омотава в просташки обяснения. Няма да даде едно обяснение за какви количества, на какви цени и кой всъщност е собственика. ПРедлагам да бъде напляскан и върнат в Канада на студено и мрачно място.
110
2
 
14
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Збелязвате ли,че киро и компания нито един път не споменаха за колко ще купуват азеският газ!!?? България никога няма да бъде енергийно независима, защото няма ресурси!!! Русия продава най-евтино и в целият свят и газта и нефта!!! НКиро работи за чужди корпоративни интереси и целта е да премахне руската конкуренция на тези пазари на всяка цена!! А цената е нашата бедност, защото нищо няма да поевтинее!!! Дано да успеят да салят това правителство!
109
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доживяхме украинци да пребиват българи в центъра на София.
108
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли в тази държава разследващи органи ТЕЗИ ни направиха на нищо Киро Оставка и на цялата Сбирщина
107
0
 
16
 
! Отговори
Бесило за предателит преди 2 години
Малко са хората които се съмняват, че Кири работи за посолството на сащ !!!!!
106
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национален предател и продажник ! Затвор !
105
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ве Кирца? Нали ви обещаха на вас с Кокорчо че Уррупссияятааа и бидето ще пръцкат в гърнета и ще ви пращат газ, та така цената ще пада?
104
2
 
17
 
! Отговори
ПРЕДИ КРАЯ НА ЮНИ? преди 2 години
Най-добре е още ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА ЮНИ да ви няма. Все още имате шанс да си идете с добро, не че ще ви запомним с добро...
103
0
 
23
 
! Отговори
-))) преди 2 години
Абе, толкова ли сте наивни или наистина сте т.пи?! Този "азерски газ" е пак.... руски! Азерите, по тръбата подават определено количество газ към Русия по тръбата от бившото СССР, защото азерите нямат изградена инфраструктура/тръбопровод, която пряко да пресича тежкия планински релеф от Азербейзджан и Турция до Балканите. Много скъпо и трудоемко! А, Русия по нейната инфраструктура подава руски газ на Турция, която го подава под уж азерски?!
102
0
 
16
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
А бре киресерсемино? Що ни фърляш шарени пилета и ни заглавичкваш с глупостите си? Я ни кажи на нас простите кой е купил газа и нефтя на азерите за 100 години напред ,та ни мислиш за световните олигофрении?
101
0
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Като оставим Масонското ръкостискане, Сашо-Кеша има ли Метър и Половина, Премиерът е достатъчно Нисък и Нежен, а Сашо-Кеша 2 главо под Височината и на Киро-Дебило! Такива Истинските Мъже едно време им Шокахме Канчетата още от Училище и си знаеха ясно мястото в Обществото - в Ъгъла!!
100
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
UPS, АIRPORT AND CANADA! ПРЕВОД ПО СЪДЪРЖАНИЕ; чемодан, вокзал и Канада; БЪЛГАРСКИ; куфар, терминал 2 и Канада
99
0
 
5
 
! Отговори
До 99/103 преди 2 години
Що мълчиш като бит дирник бре всезнайко:)))) Вземи отговори?
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже може да договори закриване на концесията и България ще е свободна, ще си продава собственото злато да си купува газ.
97
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТУРСКИ ПОТОК НЯМА ДА ИМА.
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ако договори с Дънди прешъс по-добра концесия, екстра
95
0
 
5
 
! Отговори
Извънреден коментар преди 2 години
Мъж който да дъното си е женско момче, това е нормално да е така, но когато е на върхът си тогава става от него много интересно и готино , но и мъжко момче ! Става въпрос за мен !
94
0
 
3
 
! Отговори
До107 трооол преди 2 години
Троолее,намерили въпросните региони в нетЯ,виждат ли ти се да имат нещо общо с Баку?
93
1
 
3
 
! Отговори
До112 преди 2 години
***,руският петрол който преработва Лукойл Нефтохим тип Urals се добива от Татарстан,Башкортостан,Ханти-мансийска автономна област!Други въпроси имаш ли тролеее?
92
0
 
9
 
! Отговори
Кире преди 2 години
Кире, фани земи проведи некой преговор за ефтин бензин от Катар или от СА бе, да го пуснат от юли да точиме и ефтин бензин, а?