Петков: Водим преговори още азерски газ да потече преди края на юни

Към момента има достатъчно количества и цената не е скочила
183

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки едностранното прекратяване на договора от страна на "Газпром" и опита за извиването на ръце, ние не спряхме подаването на газ и сега работим по варианти, които да решат проблемите не само на България, но и на целия регион. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на изслушването му в НС за доставките на газ.

"Приоритетите на правителството са ясни и са три – да има достатъчно газ, доставките да са с минимален риск и трето да бъде на най- добрата цена, така че българската икономика да е конкурентоспособна", посочи той и добави, че газоподаването не е намаляло и цената към момента не е скочила.

Петков коментира, че настоящото управление е заварило пълна зависимост от „Газпром“, отказ от 70% от азерския газ, който беше на една-трета от цената на"Газпром", тръба за връзка с Гърция, за която се говори от 10 години и която не е довършена.

"Всичко това, когато цените се увеличиха 4 пъти", коментира премиерът.

Той припомни, че от "Газпром" е получено писмо за едностранна промяна на договора, в което е записано, че се иска да бъде отворена сметка в рубли, а плащанията в евро или долари ще бъдат превалутирани на цена, която бъде избрана от руската страна.

"Това означава, че ние не знаем каква ще е цената във всеки едни момент, това зависи от курса на долар-рубли или евро-рубли. Руската страна казва - нарушаваме договора едностранно, цената на газа ще е каквато ние решим и доставките няма да са сигурни. Това е извиване на ръце, ние обаче бяхме готови за този сценарий", посочи Петков.

"От влизането ни на сегашните си позиции започнахме ежеседмично да проследяваме напредъка на газовата връзка с Гърция, минахме по цялото трасе и видяхме къде трябва да се забърза работата и успяхме да договорим една дата за физическото изграждане, която е 30 юни и тя е реална", добави той.

Премиерът припомни, че миналата година България се е отказала от 70% от азерския газ до 30 юни.

"В момента говорим с азерската страна и с техните инвеститори, за да договорим възможността да не чакаме до 30 юни, а да получим газа в началото на юни или дори в края на май", информира той.

В София ще дойдат министрите на енергетиката на Италия, Гърция, Румъния, РМС, Украйна, Азербайджан, Турция за обсъждане на купуване на газ, каза още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азерите ако престанат да дават петрол и газ на Раша, дали ще твърдите, че Северния полюс е необятен на ресурси, питам просто :)))))
70
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВА Е ЦАНАТА ПРЕДАТЕЛ КАКВИ СА ТИ КОМИСИОНИТЕ
69
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на горивата минаха 3 лева литъра заради санкциите срещу Русия,храните се покачват,а родните башибозуци продължават да го крепят на Байдън и Урсула!!
68
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето да те е правен в Китай и доставен с алиекспрес. Много фалшив за канадско производство
67
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Киро, то все некога требваше да се оттърсиме от руската зависиммост и сега вече мозаците ни са независими и не са промити:)) Сега вече можем да си сменим пола щото не ми е гот да съм мъж и искам да станем транссексуална и да праим секакъв секс с кози офци кокошки и с магарета също :))
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако успеят дългосрочно да купуват достатъчно газ на същата или по-ниска цена - супер. Всичко останало е неприемливо за и без това обезкървавената и слаба българска икономика. Точно тук ще си покаже дали ще намажат много дебело филиите с комисионни или ще свършат работата си, както трябва.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подмяната Продължава
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем неруски, хем по-евтин, дабъл уин, амайзинг, ънбеливайбъл, конграчулейшънс Кирил.
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71 Тези дето са ти казали, че имаш промит мозък са забравили да ти кажат, че дори да вадиш газ от татковата си земя, пак няма да си независим.
62
1
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Азерски газ никога няма да потече понеже и той се доставя от Газпром. Газ от зaдника на кирчо и кокорчо може да замести руския само ще трябва да внесем малко боб от Египет за да ги храним с него за да може да продуцират достатъчно газове за да стоплят цяла София.
61
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Киро, то все некога требваше да се оттърсиме от руската зависимост, сега поне ни имат доверие Запада :)) Не е лесно да се одръпнеш от руската мечка, все пак десетилетия подред ми е промивала мозъка, но го направи Петков, браво ! :)) Сега вече сме абсолютно независими и мозъка ми вече не е промит :))
60
1
 
6
 
! Отговори
ЕХААА преди 2 години
СЕГА КАТО СЕ ДИГНАТ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА И НА ГАЗА РУСОФИЛИТЕ ЩЕ ПЛАЧАТ И ЩЕ СТРАДАТ А НИЕ ЕВРОАФРОАФРИКАНАМЕРИКАНОАТЛАНТИЦИТЕ ЩЕ ИМ ГЛЕДАМЕ СЕИРА И ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ С УИСКИ И КОКАКОЛА
59
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Киро, то все некога требваше да се оттърсим от руската зависимост, сега поне ни имат доверие Запада :)) Не е лесно да се отдръпнеш от руската мечка, все пак десетилетия подред ни е промивала мозъците, но го направи Петков, браво ! :))
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кики, ти каквото можа съсипа със завиден замах. Толкова глупости и лаишки изказвания никой до сега не е успял да сътвори за толкова кратко време
57
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КироооооНе беше ли "Владикавказ", нали ти казах, че си болно русофилче :)))
56
0
 
11
 
! Отговори
така преди 2 години
Тоя ухиленияЧУКУНДУР и патологиченЛЪЖЕЦ знае ли какви са цените в магазините? Един хляб (700 гр.), който миналата седмица струваше 1.85лв, днес е 2.50лв. Колко процента е увеличението? А останалите стоки? И още по-високи ще стават цените, а тоя ми се хили...... Оставка, предателМРЪСЕН!
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кат две мамунки
54
0
 
13
 
! Отговори
Кирооооо преди 2 години
Илхам Алиев заявява, че Азербайджан не възнамерява да се конкурира с РусияПрезидентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви това на среща с участниците в международната конференция "Южен Кавказ: развитие и сътрудничество", съобщава "Интерфакс-Азербайджан"."Никога не бихме си и помислили да се конкурираме с Русия на европейския газов пазар, тъй като обемите на доставките са несравними", каза президентът.
53
0
 
12
 
! Отговори
До Цитат преди 2 години
Точно това щях да пиша и аз, но първо прочетох поста, и съвсем побеснях. Ако не знаете, азерския газ е руски, трябва одобрение на Газпром, за да ни продават повече от това, което взимаме сега от Азербейджан, а то е 10 % от цялата ни газ. Тоя лъже като ....син римлянин.Харесвах Радев, ама той ни докара тия ***.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега Радев ще реве