Петков: Водим преговори още азерски газ да потече преди края на юни

Към момента има достатъчно количества и цената не е скочила
183

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки едностранното прекратяване на договора от страна на "Газпром" и опита за извиването на ръце, ние не спряхме подаването на газ и сега работим по варианти, които да решат проблемите не само на България, но и на целия регион. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на изслушването му в НС за доставките на газ.

"Приоритетите на правителството са ясни и са три – да има достатъчно газ, доставките да са с минимален риск и трето да бъде на най- добрата цена, така че българската икономика да е конкурентоспособна", посочи той и добави, че газоподаването не е намаляло и цената към момента не е скочила.

Петков коментира, че настоящото управление е заварило пълна зависимост от „Газпром“, отказ от 70% от азерския газ, който беше на една-трета от цената на"Газпром", тръба за връзка с Гърция, за която се говори от 10 години и която не е довършена.

"Всичко това, когато цените се увеличиха 4 пъти", коментира премиерът.

Той припомни, че от "Газпром" е получено писмо за едностранна промяна на договора, в което е записано, че се иска да бъде отворена сметка в рубли, а плащанията в евро или долари ще бъдат превалутирани на цена, която бъде избрана от руската страна.

"Това означава, че ние не знаем каква ще е цената във всеки едни момент, това зависи от курса на долар-рубли или евро-рубли. Руската страна казва - нарушаваме договора едностранно, цената на газа ще е каквато ние решим и доставките няма да са сигурни. Това е извиване на ръце, ние обаче бяхме готови за този сценарий", посочи Петков.

"От влизането ни на сегашните си позиции започнахме ежеседмично да проследяваме напредъка на газовата връзка с Гърция, минахме по цялото трасе и видяхме къде трябва да се забърза работата и успяхме да договорим една дата за физическото изграждане, която е 30 юни и тя е реална", добави той.

Премиерът припомни, че миналата година България се е отказала от 70% от азерския газ до 30 юни.

"В момента говорим с азерската страна и с техните инвеститори, за да договорим възможността да не чакаме до 30 юни, а да получим газа в началото на юни или дори в края на май", информира той.

В София ще дойдат министрите на енергетиката на Италия, Гърция, Румъния, РМС, Украйна, Азербайджан, Турция за обсъждане на купуване на газ, каза още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
4
 
! Отговори
Глория - Дар от Бога преди 2 години
Хората които наистина са опасни за човечеството, всъщност са хората, които обичат да поробват хора ! Направете си реална сметка за какво става въпрос !
90
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Аз мноо ги уважавам азерите са убави ора, продаватт газта ефтино, а не като Путин. Требе само от убави ора да купуваме, които продават ефтино, аз купувам само ефтино от убави ора, хитро, а? Тарикати сме ние българите, затова винаги ни върви.
89
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ми кажете откъде идва "руския" газ и петрол, цена нема да имате русофилчета, да не се окаже от Баку :))))
88
1
 
16
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Канадци го хоум
87
9
 
3
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко, водят преговори, преговорите ще завършат с успех, ще договорим много евтин газ и ще спрем да купуваме от Русия и край с Русия.
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя мушморок вместо да се завре в Лукойл Нефтохим и разтъка нещата,защо от там ни продават горива над ТРИ лева след като петролът който преработват същите тип Урал последните два месеца не е надхвърлял борсова цена от 75 долара?Ама иначе да се прави на "мъж" го бива тоя невзрачник!
85
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро казва, че требва директно да купуваме петрол и газ от азерите, вместо рашките да ни го продават на скъпи цени :))) Кое не разбрахте русофилчета, или си мислите, че газа и петрола идва от Сибир.........хахахахаха :))))
84
4
 
17
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Ментето Кирчо да гледа Унгария и Австрия ,не се отказват от евтини горива и не ги интерисува Украйна !!! Не може да се жертва българският народ заради Украйна!!!
83
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може цената на един хляб да гони цената на литър бензин!!!!Петков нормален ли е?До кога мисли
82
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евааах тая война,евааах туй чудо,три месеца уж се бъхтят а тръбите си седят,газта по тях си тече,парите си вървят,сал наше Кире Тъъпото пръв поодлоган,вместо да накаже рашъните взе че наказа нас!Що бре *умно*Кире?
81
3
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Той Киро лесно ще се върне в Канада другари, но вие къде ще ходите?
80
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дърти русофили, вашия вой е музика за моите уши. По-силно другари!
79
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа ще отреже Путин като свински мандолини.Иде време *** ще ни молят да купуваме газ от тях.
78
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' От "Възраждане" призовават '' ....................... товариш Копейкин се движи по добре разписан в руското посолство план ... първо товариш Митрофанова говори от името на българския народ, сега и товариш Копейкин говори от името на българския народ ... остава да чакаме решителната намеса на червената армия за освобождаване поробения от запада български народ ...
77
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89Изобщо не сме глупави, съседите ни го знаят най-добре, не сме станали за резил за разлика от рашките :))) Те си имат политика, дето Балканите требва да са под руско влияние, особено това се отнася за България :)) Така и не обясни некое промито русофилче, откъде Раша има газ и петрол, щото не знаят :))))
76
2
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Тече Кирчо, направо текна...
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам уж тая война е"страшна" ама като погледне човек всичките Руски тръби които минават през територията на Украйна са живи и здрави и по тях си тече газ за Европа включително и за Украйна,та не били трябвало при една Война ако има такава, всичко да стане на решето?Единствено ние най умните се накиснахме да"наказваме"Русия и се събудихме със спрян кран та ще ни се налага да внасяме пак същата руска газ само че от Гърция и Румъния!
74
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обяснете Русия откъде взима газ и петрол русофилчета, то само да цъкаш минуси не е достатъчно :))) Да не се окаже, че използва други страни, обяснете :)))
73
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
едностранното прекратяване на договора от страна на "Газпром" е защото не искате да си плащате.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дам, мълчанието на агнетата.......хахахахаха :)))