БСП: Срещата между управляващи и миньори е пълен провал

Левицата отказва на участва във фарса на сглобката
Обновена: 3 окт 2023 15:29 | 3 окт 2023 15:29, Камелия Цветанова
106
БСП: Срещата между управляващи и миньори е пълен провал
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Срещата между управляващи и протестиращите миньори е пълен провал, обявиха от БСП.

„Целта на организаторите ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста. Както излъгаха работниците преди две седмици пред МС и ги отпратиха, така ги лъжат и днес. Интересува ги само кой да открадне повече пари от Плана. По време на срещата се карат, обиждат, записват тайно, но не търсят решения. Ние от БСП няма да участваме в този фарс на сглобката, който е унизителен за хората. Но винаги сме готови на среща с протестиращите, както и досега“, посочиха от партията.

От левицата са категорични, че само те предлагат единственото работещо решение за спасяване на българската енергетика и работни места.

„Още в петък, след разговори с експерти и миньори, припознахме техните искания и внесохве в парламента предложение. Само Народното събрание може да възложи на МС изтегляне на подадения в Брюксел план и отсрочка за спокойни и нормални разговори. Настояваме да се свика извънредно заседание на парламента и да се гласува следното решение:

 1. Задължава Министерски съвет да отмени решението си от извънредното заседание на 29 септември 2023 г. за одобряване на териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил, и да ги оттегли от Европейската комисия.

 2. Задължава Министерски съвет незабавно да поиска от Европейската комисия едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив енергиен преход.

3. Задължава Министерския съвет да одобри нови териториални планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил само след съгласуване със социалните партньори, като:

1. В срок до 20 октомври 2023 г. да подпише с национално представените синдикати национално споразумение за справедлив преход.

2. В срок до 31 октомври 2023 г. да внесе новите териториални планове за справедлив енергиен преход в Европейската комисия. Всичко останало е измама и хвърляне на прах в очите на хората“, пише в позицията на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
7
 
8
 
! Отговори
ЛУКАНОВ, ЖАН ВИДЕНОВ преди 10 месеца
УПРАВЛЕНИЕ НА РУСКА СГЛОБКА.....ПОМНИМ ДВЕТЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ....... НЯМАТЕ ПОВЕЧЕ ДУМАТА ДА ПРЕДЛАГАТЕ КАКВОТО И ДА БИЛО.....
73
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе те миньорите не знаят какво искат. От два дена гледам репортажите пи ТВ и така и не разбрах тия хора какво искат. Единственото което разбрах е че искат държавата да ги дотира вечно. Не искат да учат нещо ново, не искат да се развиват, искат си да са миньори и въпреки че бранша е умрел и не изкарва пари, някой да им плаща. Нема лошо, но аз пък искам евтин ток и чист въздух
72
13
 
14
 
! Отговори
999 преди 10 месеца
Възраждане , БСП и Левицата се хранят от скандала. Тъй като единствените им принципи се изчерпват с това Русия да е добре, няма нито едно градивно предложение за който и да е проблем. Важно за тях е да има скандал, а не решение защото,ако махнем скандала и работата за интересите на Русия, те не съществуват
71
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АНКЕТА. Да, анкетата ясно показва, че Възраждане е фаворита на българите и ще са следващите управляващи.
70
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Излиза, че Възраждане са все миньори! Бяха Зърнари, утре ще са медици... от, или за, бърза помощ....
69
8
 
11
 
! Отговори
444 преди 10 месеца
Тец Бобов дол и Брикел не отговарят на еко нармите в страната. Ако моя бизнес нарушава закона , държавата ме съди или затваря, а на тия им дава пари защото не спазват какона и пак са недоволни. Не може в нормална държава да има браншове за които закона не важи. Да пускат кепенците, че ръста на деца с хронични белодробни заболявания не е в проценти а пъти.
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АНКЕТА, 68.. . Коя държава - татарстан ли, той си е чистокръвен от североизтока, близо до кримските татари
67
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мисля, че, ако не избяга К. К. ще. търка нара по раирана пижама!
66
9
 
55
 
! Отговори
АНКЕТА преди 10 месеца
МИСЛИТЕ ЛИ, ЧЕ ВЪЗРАЖДАНЕ, НАЧЕЛО С Д-Р КОСТАДИН КОСТАДИНОВ СКОРО ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА? ДА - ПАЛЕЦ НАГОРЕ. НЕ- ПАЛЕЦ НАДОЛУ. НЕКА АНКЕТАТА ЗАПОЧНЕ - СЕГА!
65
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако тези са миньори, аз съм трамвай!
64
4
 
9
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Значи вече ми писва от полуграмотни "социалисти" дето обясняват, че хората само искали да има сигурна работа. Само че бранша в който работят хората не е ретнабилен, а и в пазарна икиномика няма такова нещо като сигурна работа. И аз искам сигурна работа, само че за разлика от тия на мене ми плаща частна фирма и трябва да съм полезен. Това със сигурната работа сме го живели, всички на хранилка на държавата и накрая всички еднакво бедни, а държавата фалирала.
63
5
 
3
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 10 месеца
До ТОЙ ЩЕ БЪДЕ!... Аз мислех, че ще е Корнелия Нинова.. Ще се избиете, бе лакомии
62
6
 
9
 
! Отговори
Въглища не се ядат преди 10 месеца
Да ходят да копаят на полето чушки и домати.Техните родители бяха земеделци, ама комунистите им взеха земята и ги направиха миньори.явно е по - лека работа от земеделската, та така се въргалят по магистралата
61
2
 
7
 
! Отговори
Майора преди 10 месеца
Жалко Нинче , че сте политици , а на вас пределно ясно ви е че нещо пратено в ЕС не може да се върне отново и да се иска изтегляне и ново преразглеждане! Това не е както по ваше време в 12 без 5 да решавате проблемите и стига сте залъгвали която и да е група от обществото! Като бяхте на власт по време на тройната коалиция и после защо не повдигнахте въпроса? Но така е , това сте вие комунистите!
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой ги пита па тия?
59
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Боко и Доган казаха, че няма да подкрепят промените на ППДБ, ама Кирю пак ги внесъл за гласуване :)))))))))))))))))))))))))))))))
58
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изгонете Копейката!
57
11
 
34
 
! Отговори
ТОЙ ЩЕ БЪДЕ! преди 10 месеца
Костадин Костадинов - премиер!
56
7
 
9
 
! Отговори
да преди 10 месеца
хак им е на подмяната - скачаха и крещяха по паветата...сега им се връща! давай, съборете го това продажно правителство! България е с вас!
55
4
 
2
 
! Отговори
това е така . преди 10 месеца
да не вдигат тока е нужно , махат въглищните централи и минаваме на волтаици и аец . търговия и потребление . по 36 не е нужно . ако няма да работят в енергетиката , да им гарантират според образуванието работно място .