БСП: Срещата между управляващи и миньори е пълен провал

Левицата отказва на участва във фарса на сглобката
Обновена: 3 окт 2023 15:29 | 3 окт 2023 15:29, Камелия Цветанова
106
БСП: Срещата между управляващи и миньори е пълен провал
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Срещата между управляващи и протестиращите миньори е пълен провал, обявиха от БСП.

„Целта на организаторите ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста. Както излъгаха работниците преди две седмици пред МС и ги отпратиха, така ги лъжат и днес. Интересува ги само кой да открадне повече пари от Плана. По време на срещата се карат, обиждат, записват тайно, но не търсят решения. Ние от БСП няма да участваме в този фарс на сглобката, който е унизителен за хората. Но винаги сме готови на среща с протестиращите, както и досега“, посочиха от партията.

От левицата са категорични, че само те предлагат единственото работещо решение за спасяване на българската енергетика и работни места.

„Още в петък, след разговори с експерти и миньори, припознахме техните искания и внесохве в парламента предложение. Само Народното събрание може да възложи на МС изтегляне на подадения в Брюксел план и отсрочка за спокойни и нормални разговори. Настояваме да се свика извънредно заседание на парламента и да се гласува следното решение:

 1. Задължава Министерски съвет да отмени решението си от извънредното заседание на 29 септември 2023 г. за одобряване на териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил, и да ги оттегли от Европейската комисия.

 2. Задължава Министерски съвет незабавно да поиска от Европейската комисия едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив енергиен преход.

3. Задължава Министерския съвет да одобри нови териториални планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил само след съгласуване със социалните партньори, като:

1. В срок до 20 октомври 2023 г. да подпише с национално представените синдикати национално споразумение за справедлив преход.

2. В срок до 31 октомври 2023 г. да внесе новите териториални планове за справедлив енергиен преход в Европейската комисия. Всичко останало е измама и хвърляне на прах в очите на хората“, пише в позицията на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
8
 
9
 
! Отговори
ПРАВЕТЕ ОБРАТНОТО преди 10 месеца
НА ТОВА, КЪМ КОЕТО СЕ СТРЕМИ РУСИЯ И РУСКАТА СГЛОБКА....... ДЪЛГАТА РЪКА НА РУСИЯ ИСКА ДА НАПРАВИ КЛИН В ЕВРОПА ПРЕЗ ЧЕРНО МОРЕ - БЪЛГАРИЯ - СРБИЯ - УНГАРИЯ........ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА ПЪРВО СЕ МИСЛИ ЗА ЖИВОТА, А ПОСЛЕ ЗА ЗАПЛАТИ И РАБОТНИ МЕСТА..... САМО В БЪЛГАРИЯ, КАТО УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛИ, ОЩЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ ЧЕ СМЕ В РАЗГАРА НА ВОЙНАТА-ВЕЧЕ ВТОРА ГОДИНА.....
53
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РУСНАЦИ ВЕЧЕ НЕ МОГАТ ДА ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
52
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Костадин Костадинов може да е премиер само в квартал Максуда!
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е ясно е, а вие ще им предложите ровене на пръст, внос на въглища и руда и високи заплати за сметка от общия казан. Друго няма. И класическа демагогия за обществото.
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди бяха МУТРИ , а сега са И МУТРИ И,.. ШАРЛАТАНИ !
49
4
 
7
 
! Отговори
до 37 преди 10 месеца
ти явно нищо не разбираш, или отчаяно защитаваш книжния плъх денков - не става въпрос за пари, хората искат осигурена, постоянна работа, за тях и семействата им!
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Президента Румен Радев :Шарлатани !!!!Е , не е ли прав ?
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Провал сте вие коалицията на Сатаната (БСП-ИТН) Румен Крадев! Ясно е кой стои зад тези протести точно 1 месец преди да се разглеждат промените в Конституцията!
46
5
 
7
 
! Отговори
ФАКТИ БГ: преди 10 месеца
ЗАРАДИ ВЪГЛИЩАРИТЕ ТОКА ОТ НОВА ГОДИНА СКАЧА 2 ПЪТИ!
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ДИРЕКТИВА ОТ ЕС/НАТО... И ти ли мислиш , че САЩ и Русия ще тръгнат един с/у друг ? Системата е кой колкото може повече пари да докара от войната , за съжаление ЕС го отнесе най-вече , останахме и ние без оръжие , за да можем да купуваме , и не само ние , но и ЕС оръжие само от САЩ .Всички държави от ЕС ПОДАРИХМЕ оръжие и пари на Украйна , а сега ще го купуваме от сащ на по-високи цени !
44
7
 
3
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
Правителството не е за оставка. Милиони живеят с живота в ЕС , НАТО и Запада тук и извън страната . Осъзнават ползите от Брюксел които получаваме. Дори деца и внуци на протестиращите го разбират . Но протестиращите вдигат шум за пари . Това им е целта.
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едва на 8 процента от гласуващите, мнозинството от които над 70 годишна възраст, им пука или ги интересува какво смятат в руската партия БСП.
42
12
 
23
 
! Отговори
ТОЙ ЩЕ Е преди 10 месеца
Костадин Костадинов - премиер!
41
5
 
6
 
! Отговори
КОЙТО СЛУША БСП/БКП преди 10 месеца
ДАЛЕЧЕ НЯМА ДА СТИГНЕ...
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спрете им държавните субсидии на тецовете. Забранете им да горят отпадъци. И те сами ще фалират и затворят до месец. И тогава щът, нещът ще трябва да си намерят нова работа. И то без подкрепа от държавата.
39
7
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Твърдо за оставка. Нито съм путинист, нито комунист. Ай сиктир!!! Тотално се нaakaхa ППДБ-тата.
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АЗ НЯМА ДА ДАМ 36 ЗАПЛАТИ НА НЕКВИ ИЗКОПАЕМИ ОТ 19 ВЕКИ ДА МЕ ТРОВЯТ! ТИЯ ПАРИД А СЕ ВЛОЖАТ В НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ! КОЙТО ИЗКА ИЗКОПАЕМИ- ДА ОДИ В КОМИ КАТО ПРИ БАЙ ТОША ДА ВАДИ КЮ МЮР!
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
забележете, че американските частни тецове не стачкуват, само комунистите на държавна заплата! В американските тецове работят няколко пъти по- малко хора! А тия хрантутници гракнали з арари,ч е и 36 заплати да им дадем!
36
7
 
3
 
! Отговори
ДИРЕКТИВА ОТ ЕС/НАТО преди 10 месеца
СГЛОБКАТА ЩЕ СЕ РАЗВАЛИ, КОГАТО СВЪРШИ ВОЙНАТА..... ПУТИН ТРЯБВА ДА СВАЛИ ГАЩИТЕ И ДА СЕ ПРЕДАДЕ НА ТРИБУНАЛА В ХАГА...!!!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До За войводата - Хайде Волене ние сме с тебе за Победа иде време!