Паметникът на Съветската армия няма да се побере в музея на социалистическото изкуство

Това твърди директорът на музея
11 дек 2023 22:30, Стела Стоянова
266
Паметникът на Съветската армия няма  да се побере в музея на социалистическото изкуство
Снимка БГНЕС

Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това твърди пред радио "Фокус" директорът на музея Николай Ущавалийски.

"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София Вяра Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник - поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза Ущавалийски.

Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация, отбеляза още той.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, твърди Ущавалийски.

"Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", заяви директорът на Музея на изкуството от периода на социализма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 6 месеца
Ти знаеш ли какво е окупация? :))) Затворени граници и никаква свобода на словото. Я се огледай - българинът хвърчи по целия свят, а ти съвсем свободно плюеш по окупатора в интернет. Ако бяхме под окупация, сега щеше да си в лагер и да се водиш безследно изчезнал...
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съветската армия и антифашистката съпротива ни освободиха от още 30 години фашистка власт в България, както фашистката власт се запази в неосвободените Испания, Португалия. Още 30 години фашизъм ни спести.
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 36:Било е окупация за фашистите.Значи си фашист.Обикновените хора,които са били бедни заради фашистите са посрещнали с цветя руснаците.Знаеш ли,че не е имало какво да ядат,защото всичко са изнасяли за нацистите?Даже и лекарства не е имало.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А сега не сме под окупация, нали? И живеем над средния стандарт в света, нали?
39
2
 
6
 
! Отговори
До 42 преди 6 месеца
Със сигурност съм прочел доста повече книги от теб, та затова те питам, недоумявайки как може да свържеш в едно изречение Паисий Хилендарски с червената армия???
38
0
 
3
 
! Отговори
Чуденка преди 6 месеца
"... единственото място, което виждам като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата - оградата, която гледа към улицата на КАТ" -- Разбрахте ли нещо от това изречение? Оградата ли ще местят, за да разширят територията на музея с още 1 декар или все пак има някакво кьоше, където могат да наместят тези скулптури? Ако е второто, тогава защо в заглавието се казва, че паметникът няма да се побере в този музей?
37
2
 
3
 
! Отговори
До 39 преди 6 месеца
Тъжно е, наистина, но ти си един от проводниците на тази простотия. По твоята логика утре турците нека си вдигнат паметник на Баязид Светкавицата. И той е част от историята...
36
5
 
1
 
! Отговори
До 38 преди 6 месеца
Като прочетеш поне една книга ще разбереш. Предлагам ти да е най-известната българска книга.
35
5
 
7
 
! Отговори
абе преди 6 месеца
а нарязан дали ше се побере ?
34
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тъжно е, че цари такава простотия. Паметници премахват само душевно бедни хора с ниско ниво на интелигентност. Миналото не може да се заличи, то е минало. Валяка като махна мавзолея, какво построи, нищо, а тази здрава сграда можеше да се ползва и да е полезна.
33
2
 
8
 
! Отговори
До 37 преди 6 месеца
Можеш ли да обясниш какво общо има дядо ти Паисий с паметника на червените окупатори???
32
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Виждайки как гласуват хората на коментарите по-долу, искам да кажа, че ме е СРАМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН! Срам ме е до дъното на душата ми и дано дядо Паисий го разбере най-накрая.
31
7
 
9
 
! Отговори
МО Ч А или П С О преди 6 месеца
31 Символът на окупацията на България
30
3
 
5
 
! Отговори
Жалко преди 6 месеца
Тогава в екарисажа
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
29 поне да знаеше на какво е символ паметника и после да дращиш тука?
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бряяя, много минуси на номер 18 бре. Ако наистина бУгарите смятат, че паметникът е за ***, а не е заради заповеди от посолството, значи наистина духовността на умрелия бУгарин е за ***! Срам и позор на бУгарската нация!!! Прочетете отново Под игото и му слагайте плюсове до безкрай...
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хи, хи, хи ама социализма имал и изкуство!? Възхваляването на Партията любима и СССРто не е изкуство.
26
6
 
10
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 6 месеца
Да го монтират на дъното на язовир Искър и само шмайзера да стърчи над водата
25
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За скраб не става ли ?
24
6
 
10
 
! Отговори
Капут преди 6 месеца
На скрапец начи :-)