Паметникът на Съветската армия няма да се побере в музея на социалистическото изкуство

Това твърди директорът на музея
11 дек 2023 22:30, Стела Стоянова
266
Паметникът на Съветската армия няма  да се побере в музея на социалистическото изкуство
Снимка БГНЕС

Трудно Музеят на изкуството от периода на социализма ще намери място за съхранение на Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран. Това твърди пред радио "Фокус" директорът на музея Николай Ущавалийски.

"В началото на лятото имахме среща с областния управител на София Вяра Тодева. Тя дойде в музея и заедно се уверихме, че в музея трудно ще се намери място за този паметник - поради размерите му. На срещата присъства и директорът на Националната галерия. Стигнахме до мнението, че преди да се предприемат стъпки за преместването на паметника, трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза Ущавалийски.

Демонтирането на паметник и ситуирането му в друга среда означава да се направи един нов паметник – до този момент нямаме никакви конкретни податки как ще изглежда този паметник в новата му ситуация, отбеляза още той.

В скулптурния парк няма никакво място за разполагането на такава мащабна скулптура, твърди Ущавалийски.

"Не е ясно дали само от високия постамент трите фигури с централната група ще бъдат преместени. Има релефи и фланкиращи групи и единственото място, което виждаме като възможност, за да приютим паметника в музея, е от северната страна на сградата – оградата, която гледа към улицата на КАТ. Пространството е около 1 декар, което за мен също не е достатъчно, но е единствената възможност паметникът да бъде част от музея", заяви директорът на Музея на изкуството от периода на социализма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 18Паметника не пречи на никой,)))Епа на мене ми пречи.
22
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На сметището има достатъчно място. Или да го натрошат на чакъл, а фигурите претопят. А ако руснаците държат, може да им го върнем.
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Па тия sбъркоче оти сакат, да демонтират целио постамент, оно нема нужда. Доста е да манат фигурете отгоре му и нема да е паметник на окупаторете.Моа сложат на хан Аспарух, столицата нема негов паметник или на хан Крум присъединил Сердика към Бу гария.
20
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да го преберат в Музея на евроатлантическото изкуство . При ,,Гроба на фандъкова,, Там дет са паметниците за крадене чрез усвояване .
19
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Квот каже посолството, туй ще е! Инак си мислим, че НЕ СМЕ КОЛОНИЯ.
18
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Паметника не пречи на никой, но припомня историята на фашизма, няма да го пипате. И не се преструвайте, че най-важното нещо в държавата е паметникът, а не какво направихте за градовете, децата или колко пари откраднахте от джоба на данъкоплатеца, спрете първо корупцията!
17
8
 
14
 
! Отговори
Димитър преди 6 месеца
Миттрофанова да си го носи в масква. На който му харесва, да ходи там да си го гледа и да не се връща. В Княжеската градина трябва да стои св. княз Борис покръстител!
16
7
 
3
 
! Отговори
Soli Invictus преди 6 месеца
Сложете огромен паметник на Александър Македонски и се поклонете всички на Непобедимото Слънце на Македония! Непобедимото Слънце е вашият Бог и Господар! Една световна империя! Македонската империя! Целият свят ще е Македония!
15
11
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
Изборите минаха.Паметникът остава на мястото си.Закривайте темата.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
трябва да се изготви един архитектурно-художествен проект", каза Ущавалийски" ")) Така, таман некой архитект ще ощави софийският бюджет с няколко десетки хиляди за нищо правене.
13
12
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 месеца
Няма проблеми - жълтопаветните "русофоби" и без това върнаха на власт путинския лакей Боко Банкянски, даже с опция вечен премиер, след промените в Конституцията. Нека си седи паметника...
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предлагам да се напише научен труд на тема "Гъъзът, като инструмент на властта през последните 15 години" и се направи подробен разбор на събитията, случили се през това управление и неговия инструмент за власт , а именно гъзъъът.
11
6
 
6
 
! Отговори
. преди 6 месеца
Аз бих го сложил в двора си централно отпред.
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това беше ясно още когато центаджиите предлагаха да се премести в музея. И да им обясняваш с проста логика, няма да те разберат. Трябва както винаги да станат за смях за да осъзнаят сами какво предлагат.
9
10
 
11
 
! Отговори
Дано преди 6 месеца
се побере в дебелите ви оядени гъ30ве, предатели!!!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Koraтo naмeтниkът нe oтишъл в мyзeя, мyзeят oтишъл npи нero...
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да сложат там един *** за зеле с цветовете на дъгата . Така ще е най естетично мястото . Иначе много празно се получава .
6
7
 
9
 
! Отговори
Гриша ганчев преди 6 месеца
Няма проблеми ,взимам го и го слагам пред сектор А на новия стадион..
5
4
 
17
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
Що не направят едно градче с 600-те от цялата страна Руски паметниц,та да се печелят пари...ще има да се снимат по цял ден Рософилите и Руските туристи ...поне полза да има !!!
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БЯХ ПРИ ВОЙННА ! БАНКИ И СУПЕРМАРКЕТИ ЗАТВОРЕНИ, НЯМА БЕНЗИН, ОТ 21.00 ДО 6.00 ВОЕННИ ПАТРУЛИ СТРЕЛЯТ НА МЕСО ! ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА ! ГОСПОД ПОМАГА НА ОПРАВНИТЕ ! ЗЯПАЧИ И ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМАТ ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ !