Тагарев: Дискутира се присъединяване на България към операцията в Червено море и Аденския залив

Българските моряци са в добро състояние, увери военният министър
27 дек 2023 13:12, Красимир Ангелов
419
Тагарев: Дискутира се присъединяване на България към операцията в Червено море и Аденския залив
Снимка: БГНЕС

Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив, обяви в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион.

“Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция. Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия”, добави Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

Имаме готовност за участие, заяви още министърът и посочи, че се държи постоянна връзка за състоянието на нашите сънародници.

Българските моряци са в добро състояние, увери още военният министър.

САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби. Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток.

В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Българското министерство на външните работи съобщи на 21.12.2023 г., че работи съвместно с партньори и държави, които имат техни граждани на борда на корабите „Галакси лийдър“ и „Руен“, за освобождаването на плавателните съдове и екипажите им.

Сегашният кабинет продължи плана за нарастване на разходите за отбрана и за следващата година планираме малко над 2% от брутния вътрешен продукт да бъдат насочени към нея, заяви още Тагарев в коментар за Бюджета.

По думите му това е „много сериозно“ ресурсно осигуряване и въпросът пред екипа на министерството е как по най-добър начин да изразходва растящите ресурси.

Тагарев посочи още,че трите големи проекта за модернизация на Българската армия се изпълняват на различни етапи.

Много близо сме до сключване на договор за модерни 3D радари, а в следващите години приоритетни ще са системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, изграждане на нова инфраструктура, създаване на дивизионен щаб и продължаване на инвестициите в Сухопътни войски, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква е заплатата на калпак?
192
2
 
35
 
! Отговори
Така е .. преди 9 месеца
От държавите които изрежда Тагарев , няма нито една бивша социалистическа страна. Ние ли най бедните ще сме първи натегачи ?Май трябва да му се поотрежат мераците на този.Излиза извън контрол.Никой не иска това от нас.
191
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тагарев, така ли ти нареди Посолството? Да пратиш български момчета да се бият за интересите на краварите?
190
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 211 - Що да ги мобилизира? Те, ако са искали да умират заради оня клоун, нямаше да бягат. Да заминават нашите мераклии да помагат на зеленясалия, не само на приказки да го докарват, а някой друг да ходи да го убиват.
189
1
 
35
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 9 месеца
ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА ПОБЪРКАНО ДОБИЧЕ ДА ВЪВЛИЧА БЪЛГАРИЯ КЪДЕТО НЕ НИ Е РАБОТА?ТОЯ СЛУГА НА С.А.Щ. НАНЕСЕ ОГРОМНИ ВРЕДИ НА БЪЛГАРИЯ И Е ВИДИМО С ПРОСТО ОКО.ГОВОРИ СЕ ЗА НЯКАКВИ ЦЛУЖБИ,КЪДЕ СА ТЕЯ СЛУЖБИ,ТЕ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА АРЕСТУВАТ ТОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ.КЪДЕ СТЕ И ИМА ЛИ ДОБЛЕСТНИ БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕРИ КЛЕЛИ СЕ ДА СЛУЖАТ НА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ?ЗАЩО ТОЯ Е ВСЕ ОЩЕ ЖИВ?
188
26
 
3
 
! Отговори
mgs преди 9 месеца
Най-смешното в коментарите е, че същите които вият от страх са бивши или настоящи фуражки...Пиленца сте, не орли...
187
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кога тагаренко ще мобилизира сънародниците си украинци в България? Зеленски иска хора, Тагаренко го саботира. Тагаренко е най-големият приятел на Путин с тази си политика. Можем да помогнем на Украйна с една дивизия избягали укри. Полицията и армията да ги изловят по баровете, курортите, хотелите.
186
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кукувец кука на изкуфяла бука.От къде го изкопахте този?Иска да унищожи държавата ни като я вкара в първата възможна война.Да си заминава САМ!
185
2
 
40
 
! Отговори
hahhaha преди 9 месеца
Току що желаещите за армията се утроиха. Друго си е те пратят да мреш за чужди интереси.
184
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украйна променя законите си, за да мобилизира още 400 000 войници, а ние променихме Конституцията си, за да станем колония.
183
2
 
34
 
! Отговори
Измет преди 9 месеца
Господи, пази България!
182
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Предлагам да изпратим 240 доброволци.
181
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някой беше написал да не слагат снимки на Шиши, и на тоя не трябва да слагат, толкова е противен.И за гледане не става.
180
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази новина за раздел хумор ли е? Чудно ми е колко точно моряка ще се навият да плават, че и бойни действия да водят с наличните корита??? Че те с тия лодки не смеят в открито море да влезат, какво остава да плават хиляди километри?! Не разбирам този окрраински коМдом какво иска.. явно всячески се опитва да направи военен прев.врат... с кашиците не му се получи, но морските са друга порода мъже!
179
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Милее Тагаренко за украинците, ама друг път. Той е от тия, дето са свикнали на "дайте, да дадете"! Спец по празните приказки. Такава реч изнесе по повод загиналите в Ирак, не можа две думи да си подготви и да не ги казва толкова безлично.
178
1
 
36
 
! Отговори
До Анонимен 197 преди 9 месеца
Като е решил Зельо да побеждава Русия, ще ги забави. Тая сутрин даваха наводнените къщи по монтанско, карловско, Брацигово. Още стоят неоправени, хора казват, че и помощи не са получили. Доволни са на доброволната помощ за изчистване на калта, но още не могат да се нанесат. Някой да се загрижи за тях и да го обяви на цял свят?
177
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя тагаранеко няма да се кротне докато не овисне от някой стълб с краката на горе!
176
0
 
35
 
! Отговори
Избирател преди 9 месеца
Капитан Христо Иванов и боцман Мирчев да стягат гумената лодка, под командата на адмирал Тагаренко.
175
0
 
39
 
! Отговори
Котарака Леополд преди 9 месеца
Днес струваме 20 год от смъртта на българи,дали животаси заради такива като Магарев...Кой ги прати,потърси ли им някой отговорност??Не нали???Затова тоя брадясалият си позволява да жертва български деца,за собствен комфорт пред Козяк.БЕЗНАКАЗНО...
174
0
 
26
 
! Отговори
Въпрос преди 9 месеца
А какво става с контранастъплението?