Възможен ли е кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ с малка подкрепа?

Правителство на малцинството е реалистичният вариант
17 окт 2024 13:38, Анисия Иванова
57
Възможен ли е кабинет на ГЕРБ и ПП-ДБ с малка подкрепа?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Възможно е да има коалиционно управление, което се нуждае не само от трима, а от четирима. Възможно е първата и втората политическа сила да се договорят да управляват, но да разчитат на подкрепата на още две партии в парламента. Борисов много открито и агресивно ухажва очакваната за втора политическа сила ПП-ДБ. ПП-ДБ дават противоречиви сигнали. Казват, че ако Борисов се разкачи с Пеевски, биха управлявали, но същевременно ГЕРБ да припознае програмните управления на ПП-ДБ", коментира политологът Иво Инджов в предаването "България сутрин".

Според него е възможно правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ с подкрепа на други формации.

"Неяснотата и несигурността в политическите партии в прогнозируемите резултати води след себе си до невъзможност да поискат властта, защото основната функция на политическите партии е да се стремят към властта", каза политологът проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че най-стабилната формула за управление е малцинството.
Изборите демобилизират избирателите

"Ако този път се формира редовно правителство, то няма да мине без коалиционно споразумение. И ПП-ДБ узрява за такъв тип договорка. Правителство на малцинството подкрепено в парламента - да, това е реалистичен вариант. Догодина вероятността да има осми поредни избори никак не е отпаднала. Доста вяла е кампанията, като че ли се пазят сили за следващо състезание", добави Инджов.

Той отбеляза, че БСП се е сринала "до една незначителна политическа сила", а ДПС се е разцепила.

"Дори твърдите ядра на партиите вече започват да се свиват, защото политиците и звездите втърдяват реториката си от предходни кампании, вместо да предложат нещо ново. ПП-ДБ се надяват, че ще си върнат поне 100 000 от загубените гласове", посочи Инджов.

Проф. Стоянов подчерта, че лидерите на основните политически партии нямат желание за дебати.

"Изборите са най-демократичния начин за изход от политическата криза. От друга страна тези избори демобилизират избирателите", обясни Инджов.

Целият разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от Общество
Държавата трябва да преразгледа еконормите, които товарят стойността на Мариците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
27.10 преди 15 минути
ако всеки е против ПП-ДБ + ДПС, да гласува за ДОСТ
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
И, като е възможен, за какво ни е? Вече го имахме и се видя какво свърши и как свърши самият кабинет. Само дето загубиха подкрепа и едните, и другите, а главите им пак не увират. От същото предлагат. Колко пъти все тая мотика?
50
1
 
1
 
! Отговори
нн преди 45 минути
ПП ДБ са бита карта, сринаха се от 25% на 15%, а на предстоящите избори може и по-малко да имат. Въпрос на оцеляване е за тях, Борисов да ги покани да прави коалиция в следващия Парламент. Кирчо, кокорчо, Атанасов, академика и къга им около тях не знам какво ще дават, но са адски властолюбиви и ще се натискат да са във власта. Ако имат около 10% Борисов трябва да ги изрита и да прави коалиция с другите.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Хе,хе...а Костя се подмихва и гледа сеир отстрани. Ще обърка бая планове той!!!
48
0
 
1
 
! Отговори
до психолог преди 1 час
На тях не им пука!!! Влачат като за последно!!! Вече са осигурили бъдещето и на внуците си!!!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
НЕ!
46
0
 
4
 
! Отговори
Психолог преди 1 час
Не знам дали ПП ДБ са узряли за договорка, тип коалиционно сп оразумение, но ако направят още един път сглобка с ГЕРБ, просто отлитат в небитието. Не знам дали го разбират и дали четат посланията на верните си привърженици, но Борисов е доказал, и то нееднократно, че унищожава и ще продължи да унищожава всичко , до което се докосе.А като прибавим непрестаните му лъжи и хвалби, да си направят мнооооого добре сметката!
45
1
 
3
 
! Отговори
00-11 преди 1 час
Винету и Кирчу Т.??? Е..., шъ "Цъфнем и вържем кът майска роза през зимата.". Докато парламента не се изчисти от Винету, Киро Т. и Домуза с техните "проксита" шъ копаем Дъното!!!!
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пази Боже , от Бг-атлантици-гербаджийски !
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ДПС-Доган = ДС , ЗАТОВА ПЕЕВСКИ ЩЕ ИМА ПРЕВЕС , ДПС ще се отърве от членовете си от ДС - агентите !И младите от ДПС -Пеевски разбраха кои с забогателите от ДПС -ДС , ДЕРЕБЕИ , ЗА СМЕТКА НА НАРОДА - БЪЛГАРИ И ТУРЦИ !
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Възход и Величие с Меча на Възраждане
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен--39 Е да , ама сега станаА --''атлантици'' , т. е. , КОЙТО Е НА ВЛАСТ , НИЕ СМЕ СЪС ВАС !В герб се настаниха ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ от всички партии , за да не бъдат преследвани от законите !И Борисов , от 340 000 държавни чиновници , ги направи 620 000 , платени избиратели , с големи заплати , на герб !На това се вика ''ТВЪРД ЕЛЕКТОРАТ'' , и винаги ще бъдат 1-ви , макар че никога няма да управляват ...
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не може ли Възраждане,Величие и Меч?
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пеевски действа разумно , до сега !Но тук с/у него пишат само деребеите на ДПС-Доган , стискат здраво кокалЪ !
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Герб са от 1944 година, пребоядисани комунисти!! Крадят, лъжат и мажат!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Възможен и невероятен....
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Логика..Много сте прав !!!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимен--31 Първо , нека Шиши да опраска А. Доган , който е на върхът на айдушката пирамида , защото друг не може да събори плашещият ни с етнически мир - Доган , .пък после ще видим .. Баце е бита, бита , и пребита карта , доведе България до най-изостанала в ЕС , и с това се хвали !На практика виждам че Пеевски действа така , КАКТО ИСКА НАРОДА ВЕЧЕ 34г. !До кога в ДПС ще богатеят , ДПС са най-богатата партия , която И няма място в НС !!!
34
1
 
2
 
! Отговори
Логика преди 2 часа
Само баш дерибея може да изчисти другите дерибеи!Да му пумогнем!
33
0
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 2 часа
ГЕРБ са от 15 години....