Росен Плевнелиев: ЕС имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди

Според него трябва да сме безкомпромисни относно РСМ
19 май 2024 08:45, Нели Христова
248
Росен Плевнелиев: ЕС имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди
Снимка: БГНЕС

"Сръбски свят" няма място в Европейския съюз. Блокът имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди. Страната не е искрена в желанието си да бъде част от ЕС.

България трябва да води безкомпромисна ценностна битка срещу идеологиите, които счупиха Балканите. Не трябва да си затваряме очите за агресивното нарушаване на международното право от страна на Северна Македония.

Това заяви в интервю за БГНЕС президентът Росен Плевнелиев /2012 - 2017 г/.

"Идеологии, които граничат с фашистката и искат доминацията на една нация над друга, нямат място в Европейския съюз. Слава богу световният демократичен елит се събуди за това какво се случва в Сърбия. България е длъжна да посочва това развитие - Сърбия не е искрена в своите действия. Това означава, че всички в ЕС трябва да си дадат сметка, въпреки доскоро романтичната нагласа за Сърбия, за някои много важни факти. Първо, непоклатимата дружба между Сърбия и Русия. Второ, посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград, в което бе обявена съвместна декларация за "споделено бъдеще". Какво е това бъдеще предстои тепърва да видим. Имайки предвид конфронтацията между ЕС и САЩ, като водещите двигатели на демократичния свят, с Русия и Китай, това не предвещава нищо добро за Балканите", категоричен е Плевнелиев.

Той припомни, че Сърбия е практически отворила абсолютно всички преговорни глави и не е затворила нито една.

"Това означава, че Сърбия не е искрена в желанието си да направи реформите, които да я придвижат към Европейския съюз. Ние трябва да посочваме истинските факти. За съжаление с новото сръбско правителство, по-скоро за нас това е проблем, отколкото надежда и решение. Трябва да се изправим срещу този проблем с търпение, ценности и да се надяваме", каза още президентът.

Росен Плевнелиев отбеляза, че в момента за съжаление няма добри новини на Балканите. "Развитието в Сърбия, Северна Македония и Черна гора е плод на голяма загриженост за всички нас, така че трябва да бъдем фокусирани и отговорни. България трябва да бъде силна на Балканите, фактор за европейско развитие и стабилност, но и да води ценностната битка срещу идеологии от миналото, които счупиха всичко на Балканите, доведоха до етническо прочистване и до войни. България като фактор за мир и стабилност трябва да се противопостави на подобни действия", подчерта той.

На въпрос на БГНЕС каква трябва да бъде българската политика спрямо Северна Македония, след като първите призиви на новата власт са за преразглеждане на договорите с България и Гърция, Плевнелиев отговори:

"България не може като демократична държава да приеме нито едно действие, което нарушава правилата на международния ред. От тази гледна точка трябва да бъдем безкомпромисни. Нито една цел не може да бъде постигната, ако е нарушено върховенството на закона. За съжаление виждаме заявка от новото държавно ръководство в Северна Македония за брутално и агресивно нарушаване на международните норми и не можем да си затваряме очите. Трябва да бъдем по-възрастният в стаята, фактор на стабилност и развитие в региона. България трябва да посочва всяко едно нарушение на международните правила, закони, договори от страна на РСМ, но винаги да бъдем част от решението."

Президентът посочи, че "народът на Северна Македония не заслужава да има управници, които отдалечават страната от европейската интеграция".

"Трябва да помогнем на хората в тази братска, съседна държава да разберат какъв е правилният подход – в никакъв случай той не е взривяване на върховенството на закона", каза президентът Росен Плевнелиев в заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
14
 
16
 
! Отговори
История даге преди 3 месеца
Само ми е чудно нашите "родолюбци" дето хулят Плевнелиев защо милеят по държави дето отнеха 51% от площа на родна България в края на Първата и Втора световна война ? И изтриха българската памет на неселението в тези земи само за 30 години с бой и убийств. Дори на 9 май веят знамена на окупационните войски. Празнуват загубата на Македония и Беломорска тракия? Родоотстъпници или просто недоразвити членове на обществото ?
171
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците са завели дело срещу Украйна за обещетение за нанесените вреди над Крим! Така и трябва. Стискам им палци, да спечелят делото. Само не разбирам, защо само срещу Украйна е заведено дело?
170
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На запад медийната пропаганда си върви(голяма част от медиите даже не са европейски), но на практика, никой не е спирал да търгува с Русия, даже щатите, само в България сме надуупени на Зеленски! Що така? Прекъсвайте вече контактите с този престъпник Зеленски!
169
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно защо всички руски олигарси, когато се оссеряха от жестоко крадене и убийства в Русия, се изселваха в западни държави, а еврейските олигарси предимно в Англия? И след това започваха голямото оплюване по Русия, защото вече не можеха да грабят, крадат и убиват в Русия. Единствения , който не е евреин от тях е Горбачов и той избяга в Германия, но се разбра, че като млад е служил на нацистите, има даже подписан документ. Няма един читав от тях, всички са вършили престъпления.
168
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименХодорковски каза, че украинците вече са загубили войната, също каза, че приблизително една четвърт от инвестициите и печалбите от ЕС са немски, ето видеото: https://rusvesna.su/news/1716121434.
167
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Верно, че се събудиха бре Роско- германците за има няма една година вкараха няколко милиарда инвестиции в Сърбия, каквито тук не е имало никога или поне от 20г.! Както и с Унгария- БМВ, Мерцедес и Опел хубавко се събудиха, а ние нямаме достатъчно роми вече да опъват кабели в Ямбол за хиляда и нещо си лева заплати! Приемам аргументи само с числа за инвестиции, иначе това с ценностите- има си Евровизия за целта!
166
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази гнусна, отвратителна, мазна, лепкава плюнка пак изпълзя.
165
7
 
27
 
! Отговори
Тази твар, от кога преди 3 месеца
стана толкова твърда и безкомпромисна? Помня го като безгръбначен и мазен организъм, който изпълнява команди дословно и незабавно.
164
5
 
23
 
! Отговори
Американ преди 3 месеца
Пonлювko пак roвнopи rлynocти - всеки народ си заслужава управниците които сам си е избрал, както С.Македония, така и България, така и Америка с нейният дементен бивш шмекер.
163
4
 
30
 
! Отговори
Мише Туроко ньедна преди 3 месеца
И ние така за тебе - късно се събидухме Безродникко !
162
4
 
14
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Ревизирането на нагласата за приемане на една държава като член на една общност на база външната политика, която води, означава пряка намеса в държавното управление. Т. е. те преговарят с държави, които са противници на САЩ и ЕС, значи са наши врагове. Много плоско, тесногръдо, претенциозно и несъстоятелно изказване. Говоря за оценка на външната политика на която и да е държава. Не визирам нито Сърбия, нито РС Македония. Не ги харесвам. Но не харесвам и платеното "изказване' на този субект.
161
7
 
31
 
! Отговори
Миш преди 3 месеца
Всички съседни държави ни мразят благодарение на такива като този индивид . Този е от групата индивиди от български произход които вредят на България .
160
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И този, Бойко насила го набута за президент, човека се дърпаше и не искаше, сякъш предчувстваше, че ще му се случи нещо и убиха детето му! А си имаше всичко; бизнес, пари, добро семейство. Бойко е най-голямото зло, случвало се някога на България!
159
4
 
27
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
Тоя като го видя и ми става едно....лигаво!
158
3
 
26
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
Хубаво е и ти някога да се "събудиш" ,но едва ли това ще ти се случи в този живот!
157
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заплати и пенсии в Сърбия са малко по-малки от българските, и са от китайски заеми, и инвестиции. Има голяма безработица и безперспективност за младите, които търсят начин да напуснат страната. Вучич задуши опозицията, медиите са негови. Руснаците са навсякъде в държавата, дори има руснаци, които работят в сръбската полиция.
156
2
 
39
 
! Отговори
Срам и резил преди 3 месеца
Този *** е бил член на БКП, а сега е първи евроатлантик!!!
155
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
161 Сърбия е страна от третия свят, колония на Русия и Китай. Цялата сръбска енергетика е собственост на Газпром. Зависима е икономически и политически от Русия и Китай, с които подписа договор за политическа, икономическа и военна помощ, посредством редица инвестиционни проекти. "Един път, една дъга, "Сръбски свят", са проектирани, които изобщо не са евпопейски и целят разбиването на ЕС. Голяма част от трамваите в Белград са от Първата световна и дрънчат по разбитите улици, клатушкайки се...
154
11
 
32
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Комсомолския активист пропусна, че Сърбия вече успещно се преметна на печелившата страна. А България, благодарение на комунистическите гйотверени Борисов и Радев, остана разкрачена. И за пореден път в историята, от печеливща позиция отиваме да подсмърчаме отстрани.
153
3
 
29
 
! Отговори
SyS преди 3 месеца
Този като го видя, се сещам само за магаре и ***.