Росен Плевнелиев: ЕС имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди

Според него трябва да сме безкомпромисни относно РСМ
19 май 2024 08:45, Нели Христова
248
Росен Плевнелиев: ЕС имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди
Снимка: БГНЕС

"Сръбски свят" няма място в Европейския съюз. Блокът имаше романтична представа за Сърбия, но се събуди. Страната не е искрена в желанието си да бъде част от ЕС.

България трябва да води безкомпромисна ценностна битка срещу идеологиите, които счупиха Балканите. Не трябва да си затваряме очите за агресивното нарушаване на международното право от страна на Северна Македония.

Това заяви в интервю за БГНЕС президентът Росен Плевнелиев /2012 - 2017 г/.

"Идеологии, които граничат с фашистката и искат доминацията на една нация над друга, нямат място в Европейския съюз. Слава богу световният демократичен елит се събуди за това какво се случва в Сърбия. България е длъжна да посочва това развитие - Сърбия не е искрена в своите действия. Това означава, че всички в ЕС трябва да си дадат сметка, въпреки доскоро романтичната нагласа за Сърбия, за някои много важни факти. Първо, непоклатимата дружба между Сърбия и Русия. Второ, посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград, в което бе обявена съвместна декларация за "споделено бъдеще". Какво е това бъдеще предстои тепърва да видим. Имайки предвид конфронтацията между ЕС и САЩ, като водещите двигатели на демократичния свят, с Русия и Китай, това не предвещава нищо добро за Балканите", категоричен е Плевнелиев.

Той припомни, че Сърбия е практически отворила абсолютно всички преговорни глави и не е затворила нито една.

"Това означава, че Сърбия не е искрена в желанието си да направи реформите, които да я придвижат към Европейския съюз. Ние трябва да посочваме истинските факти. За съжаление с новото сръбско правителство, по-скоро за нас това е проблем, отколкото надежда и решение. Трябва да се изправим срещу този проблем с търпение, ценности и да се надяваме", каза още президентът.

Росен Плевнелиев отбеляза, че в момента за съжаление няма добри новини на Балканите. "Развитието в Сърбия, Северна Македония и Черна гора е плод на голяма загриженост за всички нас, така че трябва да бъдем фокусирани и отговорни. България трябва да бъде силна на Балканите, фактор за европейско развитие и стабилност, но и да води ценностната битка срещу идеологии от миналото, които счупиха всичко на Балканите, доведоха до етническо прочистване и до войни. България като фактор за мир и стабилност трябва да се противопостави на подобни действия", подчерта той.

На въпрос на БГНЕС каква трябва да бъде българската политика спрямо Северна Македония, след като първите призиви на новата власт са за преразглеждане на договорите с България и Гърция, Плевнелиев отговори:

"България не може като демократична държава да приеме нито едно действие, което нарушава правилата на международния ред. От тази гледна точка трябва да бъдем безкомпромисни. Нито една цел не може да бъде постигната, ако е нарушено върховенството на закона. За съжаление виждаме заявка от новото държавно ръководство в Северна Македония за брутално и агресивно нарушаване на международните норми и не можем да си затваряме очите. Трябва да бъдем по-възрастният в стаята, фактор на стабилност и развитие в региона. България трябва да посочва всяко едно нарушение на международните правила, закони, договори от страна на РСМ, но винаги да бъдем част от решението."

Президентът посочи, че "народът на Северна Македония не заслужава да има управници, които отдалечават страната от европейската интеграция".

"Трябва да помогнем на хората в тази братска, съседна държава да разберат какъв е правилният подход – в никакъв случай той не е взривяване на върховенството на закона", каза президентът Росен Плевнелиев в заключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
138 Рускатакочина Сърбия никога не може да бъде като Швейцария.
131
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ало цървулчето ,че то и Швеицария не е в Европеиския съюз.Ама ела и им стигни стандарта.И това недоразумение ни беше президент.Сърбите никога не са искали да бъдат част от тираничен и обсебващ съюз.
130
2
 
10
 
! Отговори
Сульо преди 3 месеца
Пулев защо пак се обажда!?
129
4
 
4
 
! Отговори
До 134 преди 3 месеца
Объркал се е Кемала. Все пак и той има българска жилка, нормално е. Сърбия е вторият най голям враг на България, след нас, самите българи. Такива като тебе, които скачат на амбразурата за сърбите, но за родината си трайкаш.
128
5
 
8
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
Най-големия враг на България е Сърбия - така казал бил Кемал Ататюрк. То и същото казвали и султаните Мурат и Баязит и така България изчезнала от картата за 500 години.
127
3
 
9
 
! Отговори
УМРЯХ ОТ СМЯХ преди 3 месеца
Плевнелиев се определя като Небинарен - отрича да е говорил друго преди да е видял жена . По време на Соца се казваха ***.де.ра.си , Демокрацията - Гей , евро атлантиците ги наричаха д..жен.дъри , сега са Небинарни Глобалисти. Това са мъже обичащи мъже .
126
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Д-р.деси Плевнелиев,а га..н..ь..о,имали място е ЕС.
125
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Haй-roлeмuят вpar нa Бълrapuя e Cъpбuя!" Keмaл Aтaтюpk
124
1
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 3 месеца
Джунгареца ви дразни въпреки, че ви е минорен потенциал
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сърбите водят политика едно към едно като бандеровците всеки който не говори сръбски и не се нарича сърбин се подлага на репресии
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре го е казал, правилно. Тука много защитници на бюрмаджиите.
121
5
 
5
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
До Филип. Французи и германци са още по-големи исторически врагове. Същото е и французи и англичани. Само, че си дадоха сметка, че поотделно са едно нищо и направиха ЕС. Българите нямаме по-бизък народ от македонци и сърби. Не се ли обединим - ще изчезнем в близко бъдеще.
120
3
 
4
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 3 месеца
Исторически Сърбия винаги е била архивраг на България. Когато северните маймунодонци ни обиждат на татари, монголи и простаци, трябва да знаем че това са заучени фрази от сръбския печат от 19 в. Винаги когато е станело дума за българите там е пишело че жените ни са евтини, ние сме хора без култура и земята ни им принадлежи. Още Раковски го е отбелязал. Днес сръбските ученици учат че България е била васална на Сърбия по времето Стефан Душан, а сръбската етническа граница на изток е река Искър.
119
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
Македония и Сърбия имат голям общ проблем - албанците. Неприятно е да си го признаем, но сега ние заеедно със САЩ и ЕС водим проалбанска политика в тези страни. Коментар на бившия президент е излишен. Той е излишен човек.
118
6
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 3 месеца
Сърбите са най-лошия материал на човечеството - те са избивали Мюсюлмани , Католици , Православни и собствения си народ - Канибали . Това Племе остана без достъп до море и трябва Европа да го разсели - те са по-зле от Ромите .
117
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След разпада на ЕС Унгария и Сърбия ще бъдат най-важните фактори в източната покрайнина на Континента.
116
4
 
1
 
! Отговори
чехъл преди 3 месеца
Украйна , тия дето искат да смажат Русия са католици бе алоу. Затова избиваха с кеф хората в Донбас. Донбас са руснаци , ония от киеф са католици . Същото като Хърватска и Сърбия.
115
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Унгария ще увеличи територията и ще си върне земите от теритирията на бившата УССР, и ще има обща граница с Русия, ще бъде основен газов хъб на Европа, а може и да напусне ЕС, никой не иска да го асоциират с пораженци, защото Сърбия и Унгария ще бъдат ключови играчи в "Един пояс, един път" за Европа. Неслучаийно Орбан и Вучич бяха поканени в Китай на форума "Един пояс, един път" поради географското си положение, а Брюксел, Париж и Берлин не бяха. Си Цзипин на посещението си с Европа посети Унгария, Сърбия и Франция.
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Си Дзинпин: Китайско-сръбското приятелство е желязно.
113
2
 
4
 
! Отговори
уювич преди 3 месеца
Майкоооо, тоя чехъл за Албания ли говори ?