Украйна не е искала от нас да използва българско оръжие за цели в Русия

С предоставените средства дори не било възможно
11 юни 2024 11:33, Нели Христова
140
Украйна не е искала от нас да използва българско оръжие за цели в Русия
Снимка: БГНЕС

Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия, заявиха за БНР от Министерството на отбраната, като уточниха, че с предоставените средства това е невъзможно.

Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София преди седмици, излезе с призив страните-членки да разрешат на Украйна да използва западна помощ за удари по военни цели в Русия.

Месец преди призива на Столтенберг, в края на април, МО обяви, че е изпълнило едно от решенията, одобрени и от предишни парламенти, за военна помощ. Което, според документите от МС и парлaмента включва предоставяне на Украйна на "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети".

В отговора си от министерството посочват, че още тогава българската страна не е поставяла "конкретни специфични условия, забраняващи използването от въоръжените сили на Украйна" на предоставената от нас помощ по цели в Русия.

Уточнено е било обаче, че помощта трябва да се използва при спазване на установените норми на международното хуманитарно право и Устава на ООН.

От отговора на министерството става ясно, че предоставените от България не са "западни модерни системи с голям обсег, които да могат да поразяват в дълбочина военни цели на руска територия".

 "Тактико-техническите характеристики на предоставените от България стари, съветски системи въоръжение и техника, практически не позволяват поразяване на военни цели на руска територия от отбранителните позиции, които заемат украинските въоръжени сили", уточняват от министерството. И посочват, че Украйна има пълното право да използва и предоставеното ѝ от други държави оръжие, но само срещу легитимни руски военни цели.

До момента Украйна не е искала нова военна помощ по сключеното през 2022 година споразумение с България. Но от Министерството посочват, че една от темите на срещана на върха на НАТО през юли в САЩ ще обсъжда поемането на дългосрочни ангажименти за подпомагане на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
7
 
! Отговори
*** преди 2 месеца
А нима е искала разрешение за всеки 1 патрон изстрелян по руснаци ?
104
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев е казал че не сме длъжни да им даваме помощи,просяците скоро ще останат на сухо.
103
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При включването на F-16 от страна на НАТО става по-вероятно Русия да употреби тактическо ядрено оръжие. При такава ситуация руските ВКС ще унищожат всички значими обекти на САЩ и НАТО в Европа.
102
4
 
11
 
! Отговори
Cpt. William Lynch преди 2 месеца
Директно си ги използва без да ни пита! Както стреляха с наши оръжия по български села в Украйна! Тогава про100 Киро беше най-горд от свършеното!
101
2
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
За съжаление България никой ня я пита,не е фактор !
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
КОИ НИ СМЯТА ЗА ДЪРЖАВА ТЕ ЗНАЯТ ЧЕ НАШИТЕ КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ СА СЪГЛАСНИ
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стоката си е стока, който прави по-добра стока, тя се купува от повече хора и държави... Оръжията нямат флаг, етнос или националност.
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сега се стихте, че в окупираните територии живеят българи - вероятно ги бият в мазетат и ги изнасилват, но за тези неща е забранено да се говори
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха! Те пък като са се засилили да ни питат... Тичкат да ни питат... :)))) Ние сме Бантускотия! Хубаво-лошо, това е!...
96
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
имаше писмо от българи, живеещи в херсонско село, че украинците ги обстрелват с българско оръжие, в тази част на украйна където се водят военните действия живеят българи, в Одеска област е Бесарабия населена с българи
95
2
 
5
 
! Отговори
Ако преди 2 месеца
даващата страна изрично не постави някакво ограничение как може да се ползва предоставената оръжие, то получаващата има право да го ползва както намери за добре. Кагво означава "не е искала "?
94
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Да, превзела е село от тъпоттията на украинците, дето не предупредили пак съседите, че са сдали позициите. Украинската пропаганда го казва, не руската. На български му викаме преебби другарче.
93
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Между другото, дори хората на Пригожин ползваха българско оръжие в Русия, когато тръгнаха към Москва. Стига сте ки обяснявали, как не можели да ползват бг оръжие. Все едно слушам Нинова преди 2 години.
92
6
 
4
 
! Отговори
ааа преди 2 месеца
Копейки много сте се запенили Наков село ли е превзела блатная
91
3
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Не ми давай минус, а ми обясни, как Русия ще свърши.
90
1
 
3
 
! Отговори
смеехххх преди 2 месеца
Ами то за това им го даваме НЕ да стрелят по врабчета
89
2
 
5
 
! Отговори
уточнение преди 2 месеца
До Анонименп.90 -Евродженди ,твоя 0.5 грама напушен мозък ти стига да бълваш нелепици.Рашка може да ти изпържи мозъчето за части от секундата!Както и на всички подобни безполови мишлета като теб!!!
88
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
с тея сини БТРи чак до Москва ще стигнат!
87
4
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Няма как да бъде свършено с Русия, въпреки пропагандата. Първо, това е само пропаганда и второ, тая пропаганда забравя за военната доктрина на Русия. А обясни ми, пропагандаторе, как ще свърши Русия. Много ми е интересно да разбера. Поне какви са вижданията на пропагандата за края на войната. Давайте.
86
3
 
7
 
! Отговори
обективен преди 2 месеца
Дебелата сговнясана укрофилка *** Христовчук, пак е изплискала легена с пом.ия!Как пък не и писна на тази противна женица всеки ден да списва укрофашистка пропаганда и да пълни форума с глупотевини...Укропите са залели цялото черноморие и егейските курорти и пиянстват от сутрин до вечер , а укропски слуги като Тагаренко ,Кирчу и Тиквун изпразниха българските складове с оръжие и боеприпаси за да угодят на краварските си покровители.И сега ще плащаме на краварите за нови оръжия.Пфу...продажници