Атанас Зафиров е избран за и.ф. председател на БСП

„За“ гласуваха 104, трима „въздържал се“
Обновена: 15 юни 2024 14:08 | 15 юни 2024 13:55, Елка Василева
86
Атанас Зафиров е избран за и.ф. председател на БСП
Снимка: архив, БГНЕС

Националният съвет на БСП избра Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”.

Съгласно Устава на БСП при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС, до избора на нов, съобщиха от БСП.

Още по темата
На 11 юни досегашният председател на БСП Корнелия Нинова съобщи, че подава оставка, поемайки политическата отговорност за катастрофалните за партията резултати от проведените на 9 юни избори. Вчера Нинова е подала оставката и на цялото Изпълнително бюро на БСП.

Атанас Зафиров временно застава начело на БСП до есента, когато трябва да се проведе конгрес на партията, който да избере нов лидер на столетницата.

Атанас Зафиров е зам.- председател на партията по коалиционна политика.

От днес стартира пълен цикъл отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември, а до 10 ноември ще се проведе пряк избор, предвижда хронограмата, предложена от Изпълнителното бюро.

Допълнително ще бъде избрана комисията, която ще го проведе, и правилата, по които ще стане това.

По-рано днес почти всички социалисти, пристигнали на заседанието на Националния съвет, се обединиха около идеята, че партията има нужда от промяна.

"Не разбирам драматизма, чисто уставно трябва да потвърдим оставката на Нинова. Тепърва трябва да се насрочи целият цикъл от отчетни избори и избори на нов лидер". Това каза на влизане на заседанието на Националния съвет на БСП Александър Симов. "Оставката на Нинова е новото начало, към което трябва да се върви. Смени по върховете на БСП със сигурност ще има, а дали Нинова ще се кандидатира, това зависи от нейното решение", допълни още Симов.

"Днес е един топъл ден, топъл ще бъде очевидно и в централата на БСП. Очаквам днес да се изпълни дневният ред на пленума - да насрочим пълен цикъл от отчетни избори, да изберем временно изпълняващ длъжността и да се занимаем с любимите на БСП организационни въпроси. Ще видим ръководството от оставащи заместник-председатели какви организационни въпроси са ни подготвили", заяви на влизане на заседанието на НС на БСП Калоян Паргов. "Предполагам, че ще има и избор на председател на ПГ, и избор на зам.-председател на парламента. Това също са политически въпроси. Орган на националния съвет трябва да ги решава, не помня кога за последен път сме решавали предишните парламенти. Очаквам да върнем колективността и колективните решения, такава, каквато партия е била БСП 133 години", каза още Паргов.

Време е да затворим една срамна страница в историята на БСП, заяви Иван Таков. И подчерта, че БСП не трябва да забравя какво се е случило, за да не повтаря грешките, които доведоха партията до "едно идейно, организационно и електорално катастрофално състояние". „Оттук нататък трябва да се говори за обединение в лявото, да се говори за нови хора, за нови идеи, и да вървим напред, за да се върне БСП на полагащото й се място като първа политическа сила след време“, каза той. Според него ръководството начело с Нинова не е могло да направи това обединение и се надява следващото да го постигне.

Таков заяви, че Нинова също така не може да подава оставка на цялото изпълнително бюро на партията. „След като е подала оставка още във вторник, тя не е действащ председател и не знам как подава оставката на цялото бюро. Оставката е личен акт, който трябва да бъде направен индивидуално“, подчерта той, цитиран от БГНЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от Политика
Христо Иванов ще се закълне и ще напусне Народното събрание
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
№56 посочваКонкретен преди 3 седмици
брой на вестник, може пък наистина да ги е имало всички такива неща, каквито той изброява. Знаех една жена от село, която пенсионирайки се трябвало да избира дали да получава земеделскта си пенсия или народна пенсия заради починалия си съпруг. Той е бил комунист и политзатворник, но е починал след ВСВ. Значи ли това, че тази нейна нар.пенсия е била нещо като вдовишка или я е наследила като негова пенсия? Но от общи познати знам, че тя самата не е имала никакво участие в нелегалната борба.
62
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България след 1989 имаше най-голямо развитие когато се управляваше от БСП или с участието на БСП. Това докато САЩ не ни наложи санкции, за да ни подчини напълно. При Виденов се развивахме много добре, почти изплатихме външния си дълг и САЩ ни треснаха. Резултатът от санкциите на САЩ беше огромната инфлация и разни други неща. През 2005-2009 при тройната коалиция с премиер Станишев, пак имахме висок темп на развитие, но дойде ГЕРБ и застоя.
61
1
 
0
 
! Отговори
До 56, 57 преди 3 седмици
Наистина имаше някакви пенсии, които се наричаха "народни пенсии", но не знам дали всички активни борци са ги получавали или само някои. Чувах също и че ако някой е активен борец, към пенсията му има някаква добавка. Но бях още дете и тези неща не ме интересуваха. Знам само случайно дочути неща. Но нямам представа дали са се наследявали такива пенсии. Да не би пък 56 да има предвид някакви сирашки пенсии на деца, чиито бащи или майки са загинали преди 9-и септември?
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На мусура не го докарва и на селски кмет, не личи одухотворено излъчване, герой на Йовков и Елин Пелин!
59
0
 
3
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 3 седмици
До Анонимен 55: Опозиция или патерица на Бойко:има голямо значение. Моделът на ГЕРБ е известен: корупция, некадърност и слугинаж за сметка на интересите на България. И все на последно място в ЕС. Това е избора: кой е за това ГЕРБ и ДПС да продължават с тоя модел и кой е против.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Малко спомени от преди 1989 година. Билет за градски транспорт от 6 стотинки в София. Хляб от 1 килограм - типов 15 стотинки, Добруджа 26 стотинки, Бял - 35 стотинки. Ток цена - 1 стотинка нощна тарифа и 2 стотинки дневна тарифа. Средна брутна заплата през 1988 година от 252,08 лева според НОИ. Сега може да опитате да постигнете подобен стандарт на живот със средна заплата от близо 5000 лева.
57
2
 
3
 
! Отговори
Слава России преди 3 седмици
Слава Простотии!
56
1
 
3
 
! Отговори
Гледам снимката преди 3 седмици
И нямам думи.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не лъжи! Нямаше наследяване на пенсии.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МАЛКО СПОМЕНИ ЗА КОМУНИСТИТЕ-НАРЕД С РЕДИЦА ПРЕДИМСТВА ИМАХА И НАРОДНИ ПЕНСИИ- ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК- ОТ 25 МАРТ1963Г- ТЕ СЕ ПРЕДАВАХА ПО НАСЛЕДСТВО ДО ТРЕТО КОЛЯНО И ПО СВАТСТВО- СЕГА КАКВО ЩЕ ИЗМИСЛЯТ- ОЛИГАРХИЯТА- РОЖБА НА КРЕМЪЛ- ТЕ СА ДЕЦА НА БИВШИ ПАРТИЙНИ ВЕЛИЧИЯ- ДО ЕДИН МИЛИОНЕРИ ОЛИГАРСИ- КОГАТ БАДЖО ВИРНИ ЮМРУК ТЕ РАЗВЪРЗВАТ КЕСИИТЕ, ПЛАЩАТ ПРОТЕСТИ И РУШАТ ДЪРЖАВАТА- ДРЪЖТЕ ГИ ПОД ОКО!
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Опозиция или патерица на Бойко. ----- Какво значение има? Всички са на Пеевски. Сега театъра как точно ще го играят, кой такъв, кой онакъв, нали ще има експертен кабинет Пеевски. Това е важното.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БСП - по традиция с лидер от ромски произход, като Тодор Живков.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този не мяза на вид на лелеле кой го настани да замества Нинова
50
5
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 седмици
"Време е да затворим една срамна страница в историята на БСП, заяви Иван Таков". Да, така е. Но тази срамна страница я отворихте вие от Софийската организация на БСП като влязохте в сътрудничество с ГЕРБ срещу ПП-ДБ в Софийска община. Ще затворите ли тази страница? Да видим.
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
48 Кокочо и Ананиев ги догониха вече.
48
2
 
0
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 седмици
До баба мара: Браво, бабо Маро. П'росто обяснение като за прости хора.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БСП, закривайте седенката!
46
1
 
4
 
! Отговори
До тролската дружина преди 3 седмици
До до до: Имате избор - Атанас Зафиров е брадясал като Бойко или пък с килограми почти (не съвсем) като Делян Пеерски. Нека всеки прояви творчество. ........................................ Това което мен ме интерсува е - патерица на Бойко или опозиция.
45
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
поредният провал то няма читави хора кого да турят всички вън и от нс не пускаткокала и това е
44
2
 
4
 
! Отговори
Накъде? преди 3 седмици
Опозиция или патерица на Бойко. Обединение за патерица или обединение за социалистическа партия. Да видим, млади и стари социалисти. Дотук Корнелия Нинова беше виновна за всичко. Сега?