Новите 240 депутати се заклеват днес, ще подкрепят ли Рая Назарян за шеф на НС?

От тази подкрепа ще стане ясно дали ще са успешни преговорите за кабинет
19 юни 2024 06:41, Александър Попов
180
Новите 240 депутати се заклеват днес, ще подкрепят ли Рая Назарян за шеф на НС?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новоизбраното 50-о Народно събрание се събира на първото си заседание днес от 9:00 часа.

Съгласно основния закон на страната първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител - Силви Кирилов от "Има такъв народ".

След това народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Депутатите ще подпишат и клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание Силви Кирилов е на 73 години, а най-младият - Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, е на 24 години. Мъжете в новия парламент са 176, а жените - 64.

Според разпределението на мандатите, обявено от Централната избирателна комисия, първата политическа сила в новия парламент коалиция ГЕРБ-СДС има 68 депутата, ДПС - 47, "Продължаваме промяната - Демократична България" - 39, "Възраждане" - 38, "БСП за България" - 19, "Има такъв народ" - 16, и"Величие" - 13 народни представители.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на 50-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На първото заседание се избира председател на Народното събрание и заместник-председатели.

ГЕРБ-СДС вече посочиха тяхната номинация - Рая Назарян. Според Бойко Борисов от парламентарната подкрепа за тяхното предложение ще стане ясно дали има смисъл разговорите за съставяне на правителство да продължат.

От ПП-ДБ дадоха заявка, че няма да подкрепят номинацията на Рая Назарян, отказ за подкрепа дойде и от БСП. Социалистите ще имат своя кандидатира в лицето на Борислав Гуцанов.

С началото на новия парламент ще се даде и старт на процедурата по консултации при президента. Държавният глава ще повика на "Дондуков" 1 седемте политически партии в новия парламент. Следващата стъпка е връчването на първия проучвателен мандат, като папката ще се връчи на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: парламент
Още от Политика
Ваня Григорова: Няма да допусна да бъда нечия брошка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
4
 
! Отговори
Бай този преди 1 седмица
Тия мисирkи, както се изразяваше вожда им, до кога ще ги развяват в национален ефир, за да дразнят хората още повече. Това вече е подигравка. Тимон и Пумба...
129
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
една кифла и един глиган зад нея.
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПП плащат. милиони на всички партии да гласуват против, но при нови избори може да се окаже че пп може да имат 5..6 ,%а величие да не влезнат в НС )))
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До киркор и гарабет и се разпознават по космите под пъпа....
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 132 - Това е редовния номер - Да вкара "нови муцуни" ама замесени.
125
1
 
2
 
! Отговори
ПИТАГОР преди 1 седмица
КАКТО И ПРЕДПОЛАГАХ СЕ ОФОРМЯ КОАЛИЦИЯТА НА ПЕНТАГРАМА И ОЧЕВАДНО БУДА И ШОПАРЛАНДА ТРЯБВА ДА СЕ СМИРЯТ!!!...
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ХХАХААХХ! Не....
123
3
 
5
 
! Отговори
Камината преди 1 седмица
Тая явно прави добри дудучета, че чак предс на парламента да я предложат. Докато този народ спи и се прави,че всичко е наред България като държава ще се топи все по-бързо и по-бързо! Двама клошари изнесоха рестото от асвалта към 5 следобяд - само някакви 70 милки, но иначе само оня от банкя Лойко може да ходи до камината! Оставил София кукла, той и оная неспособната и непотребна! Нужке, къде е пътната карта?
122
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
В парламента продължават да влизат хора, които не са наясно какво е НС и защо са там! Недопустимо е, дая закъсняваш за първото заседание! Правилно са изхвърлили "ВЕЛИКИЯТ" "ПОЛКОВНИК" Марков! Това е неуважениеу към институцията и към избирателите! Как се намират хора да гласуват за такива екземпляри?!
121
5
 
5
 
! Отговори
Полк на Светлината преди 1 седмица
Квесторите Изведоха Марков от Залата - няма да може да говори от Трибуната като Председател на Партия Величие! това е Демокрацията в България!!
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Физика братчет , физика , лекото изплува от горе .
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То кой ли не стана депутат вече в тая държава? Само аз имам вече имам 3ма познати. 1 беше в ГЕРБ, 1 още е във Възраждане и сега 1 Величие. Всички колосални дебилли. Положението отдавна е: Егати държата щом аз съм вицепримиер".
118
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Рая излезе изневиделица , от нищото , дори не можеш и с ГЕРБ да я свържеш , можеш само някакви предположения около Буци да правиш , а това за такъв пост ми изглежда напълно неподходящо . Аз дори някакво нейно изявление не съм чувал , само по някакво физическо присъствие , пък дори донякъде приятно за окото , да станеш председател на НС е екзотика .
117
7
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Рая Назарян е всъщност арменска еврейка с по-точно то име Рая ХАЗАРян. И тук отново ще повторя,че хазарите не са АШКЕНАЗИМ,а сефардим . Ще припомня и друго.Имено арменците са най-противните евреи в този свят.Именно арменците някога плениха Кан Борис(Парис) и уж от негово име извършиха геноцид срещу Дунавската ни аристокрация ,налагайки фараонската християнска лъжа на Назаретянина,тоест Хазаретянина Христос.Еврейка месианситка.От такива в Израел са вдигнали ръце. Фанатици и психопати .
116
0
 
2
 
! Отговори
МЕНТАЛЧО ДАНЧО преди 1 седмица
НИЙ ОТ ШОПАРЛАНДСКАТА КЛИКА НАЙ-ДОБРЕ КРАДЕМ СРЕД И СЪС ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!!!...
115
1
 
2
 
! Отговори
сачева преди 1 седмица
Ееех защо не бях с пейзажа на една Рая , на Шефа главата да замая
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо яаички отказват да подкрепят Рая? Какво протия имат? Аман от детинщини и саботажи!
113
2
 
10
 
! Отговори
БИКА КРИЛАТ преди 1 седмица
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ГЕРБ Я ОЩАВИ И ОГЛОЗГА!!...
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Айде Пуснаха Това е песничка , урсулесчетата нямат право на химн защото нямат статут на държава , В процес на напъни са .
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е какво и е на Теменужка, че избраха Рая ?