Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае думите "българин" и "българско"

Балканите ще изправят Европа пред балканизация, предупреди той
26 юни 2024 11:30, Нели Христова
97
Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае думите "българин" и "българско"
Снимка: БГНЕС

"Какво означава отпадналата необходимост за бойните способности на българската армия, за нейните отбранителни способности, ако се наложи. Трябва да поддържаме солиден капацитет. Моята позиция е пределно ясна - въпросът вече не е да за даването на оръжия, защото с повече, по-малко или без оръжие, виждаме, че отиваме към сходно развитие на нещата на фронта.

Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле, защото това е война, която се води с много хора. Липсата на хора като количество, подготовка и най-вече като мотивация". Това каза президентът Румен Радев във връзка с евентуалната нова помощ за Украйна.

Още по темата
Държавният глава ще обяви кога ще връчи първия мандат след края на консултациите, което е днес. В 11,00 часа Радев ще се срещне с "Има такъв народ", а в 13,00 часа - с "Величие".

Президентът коментира и поредицата от провокативни изказвания от новата власт в Република Северна Македония, насочени срещу България.

"Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите българин и българско в Република Северна Македония. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, поетите от РСМ международни ангажименти и най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната.

Затова очаквам незабавни и конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции, за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване, гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права. Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно, Балканите ще изправят Европа пред балканизация", каза още президентът.                                                                                                                                                    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от ЕС
Politico: България няма да е готова за членство в еврозоната през 2025 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 6 - Ако продължава така и сега няма да има Украйна. А ако беше приключило за 2-3 седмици, милион украинци нямаше да са под земята или в болница.
9
15
 
6
 
! Отговори
АлександърTheGreat преди 4 дни
Вижте центъра на Скопие да видите какво е Величие и Вижте след това София какво ромско гето е.
8
2
 
4
 
! Отговори
пак се загрижи за ру преди 4 дни
ами да липстата на хора засега държи 2 години на едно и също място изобилието от хора... простотията ше убие света и такива *** който сигурно ще капитулира ведбага и няма да се бори за страната си като главнокомандващ ... точно такива страхливци са ни правили роби на тоя и оня 1300 години са забравени и геройте са останлиа лош пример
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 6 - О, да! "Велики", чиято империя се разпада 2 минути след смъртта му, чийто наследници почват да сеят геноцид по света! Какво прекрасно и "велико" наследство!
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"защото с повече, по-малко или без оръжие, виждаме, че отиваме към сходно развитие на нещата на фронта." Нагла руска марионетка. Без оръжието за Украйна сега вече Украйна нямаше да има. Искаше ти се много да "приключи за 2-3 седмици" както каза в началото на руската агресия. Сега ти остана само да показваш на кого слугуваш, повтаряйки руските цинизми. Хич не отиват "па план" нещата на фронта, камо ли към "сходно развитие".
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Народът харесва това!
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За какво им е на македонците членството в ЕС ? Като искат да задлъжнеят могат да го направят и без членство . Да искат членство в Шенген без членство в ЕС . Швейцарския модел . Ако направят важни реформи ще са по добре от колкото у членство .
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
в Гърция е същото, наричат българите в Северна Гърция "славяноговорящи", на малка Македония можем да се репчим, но на Гърция не, дори сме поканили гръцкия поп от Истанбул да ни избира патриарх
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само не разбирам,защо още се церемоним с тия гащници,пълно вето за приема в ЕС и това е,гърците вече им писна от тия евтини номерца и са на път да наложат вето,ние трябва да ги последваме!
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Вето ...