Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае думите "българин" и "българско"

Балканите ще изправят Европа пред балканизация, предупреди той
26 юни 2024 11:30, Нели Христова
97
Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае думите "българин" и "българско"
Снимка: БГНЕС

"Какво означава отпадналата необходимост за бойните способности на българската армия, за нейните отбранителни способности, ако се наложи. Трябва да поддържаме солиден капацитет. Моята позиция е пределно ясна - въпросът вече не е да за даването на оръжия, защото с повече, по-малко или без оръжие, виждаме, че отиваме към сходно развитие на нещата на фронта.

Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле, защото това е война, която се води с много хора. Липсата на хора като количество, подготовка и най-вече като мотивация". Това каза президентът Румен Радев във връзка с евентуалната нова помощ за Украйна.

Още по темата
Държавният глава ще обяви кога ще връчи първия мандат след края на консултациите, което е днес. В 11,00 часа Радев ще се срещне с "Има такъв народ", а в 13,00 часа - с "Величие".

Президентът коментира и поредицата от провокативни изказвания от новата власт в Република Северна Македония, насочени срещу България.

"Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите българин и българско в Република Северна Македония. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, поетите от РСМ международни ангажименти и най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната.

Затова очаквам незабавни и конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции, за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване, гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права. Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно, Балканите ще изправят Европа пред балканизация", каза още президентът.                                                                                                                                                    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от ЕС
Politico: България няма да е готова за членство в еврозоната през 2025 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
5
 
! Отговори
Мухахахахахаха преди 4 дни
Какво означава че Балканите ще изправят Европа пред балканизация?!Бойко ли ти пише речите?!!!
29
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
Представете си ако вместо тая руска наколенка бяхме избрали за президент Ректора на СУ. Сега нямаше да берем срам пред целия цивилизова свят и да ни причисляват към негласните поддръжници на руския фашистки режим. Ето как ИЗБОРА ви ИМА ЗНАЧЕНИЕ и то СЪВСЕМ РЕАЛНО. А всички докзателства, че тоя работи за Кремъл бяха НАЛИЧНИ. Хората просто се водеха по ПРИКАЗКИ, а не по ФАКТИ.
28
3
 
7
 
! Отговори
Рундьо Бате преди 4 дни
Тъ п си като всичките български президенти до сега събрани в един
27
3
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 дни
Рундев на какъв се прави? Да не управлява той? Ся ще гледа как ще се гласува в парламента нова помощ за Украйна. И то с голямо мнозинство.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Никой не го бръсне за слива вече.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
НАТО и ЕС отказват да сложат санции на РСМ и Гадев требва да си прави изводи.
24
1
 
6
 
! Отговори
България гори преди 4 дни
Той Македония щел да оправя
23
3
 
10
 
! Отговори
ВеликотоМакСлънце преди 4 дни
Рундьо Фашист!
22
3
 
3
 
! Отговори
Щот преди 4 дни
Къщата ти кът е наред, гледаш ко става у комшиите
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да се преприемат действия приемането на Албания в ЕС да не е свързано с приемането на РСМ в ЕС. нека това ясно да се заяви в европейските институции. След това Мицкович да се обяснява, защо Албания ще влезе в ЕС, а РСМ няма да бъде приета.
20
9
 
7
 
! Отговори
Люупчо преди 4 дни
Македоните ще признаят всичко, но първо Бугария трябва да направи БУЛЕКЗИТ, да скъса с ЕС, едва тогава ще може да се присъедини към Македония. Тогава бугарците ще станат същите като македоните.
19
8
 
6
 
! Отговори
България е преди 4 дни
Създадена от Македония
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Най-големия страх на Радев е да изрече думите руснак и руско, затова и не си признава за кого работи.
17
6
 
2
 
! Отговори
Пя на мен преди 4 дни
Най-горемия проблем ми е северозападна македонска област
16
2
 
8
 
! Отговори
Слави Дрога преди 4 дни
Ше пратиме Македонски космонавт на Луната с българската совалка
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Значи според руския пешкир от Дондуков, на украинската армия и липсвала мотивация!? Вероятно поради този факт руската, в продължение на трета година, неспирно наторява с войниците си чернозема на Украйна, и общо взето не е мръднала от покрайнините на Донецк. Руския вой за мир ще става все по-оглушителен, но отърване за руснята няма да има - разпад и репарации. А в Пекин търпеливо чакат и се усмихват.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 11 Радев е участник в една много стара руска игра на Балканите, която я играеше основно ВМРО у нас: руските наколенки от двете странни (тогава двете ВМРОта - това в България, и това в РСМ, играят една много елементарна игра: постоянно правят националистически провокации в родината си, и след това "съседското" ВМРО ги използва, за да настройва България и РСМ една срещу друга). Радев сега прави същото - съска се на другите но без да прави нищо, само им "подава топката" да лаят
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А бря ПП се хвалеха с големите пенсии и заплати ,с знаете ли че.македония имат по големи от България пенсии и заплати ,по големи са и в Албания и Сърбия ,ПП мушеници ,крадци ,кога че стигнем македонците Василев ??
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 10 Ти явно не виждаш причини народите да воюват и загиват за своя суверенитет. Следователно не си българин, българите също са воювали и загивали за своя суверенитет и независимост.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ми закрий Македонския културен институт или само ще дърдориш.