Свободен пазар за тока? Какво ще се промени за хората

Трябва да се търсят компенсации за битовия потребител, смята Еленко Божков
Обновена: 17 юли 2024 22:09 | 17 юли 2024 22:06, Красимир Ангелов
37
Свободен пазар за тока? Какво ще се промени за хората

Едрият бизнес поиска компенсации от държавата заради високата цена на тока.

"Физическите потоци на електрическата енергия са устремени от Гърция, Европа, през нас, към Румъния и вероятно една част отива и към Украйна. Това се дължи на високите температури и дефицита в Украйна", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в "Денят ON AIR".

През деня при работа на фотоволтаиците цената е около 200 лв., а вечер се качва близо 7 пъти и стига 1000 лв. на мегаватчас.

"Тогава се вижда смисълът от въртящите машини, които са в големите топлоелектрически централи. Когато излезе битовият потребител на свободния пазар, ще се отрази върху цената. Ще трябва да се търсят компенсации", каза Божков пред Bulgaria ON AIR.

"Който иска да произвежда ядрена енергия, трябва да се съобразява. Трябва да се мисли в перспектива. Имам опасения, че липсва систематика в започването на проекта за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Съветвам колегите да се обърнат към виделите и патилите в атомната енергетика в България. Има решение, график на НС - 2035 г.", каза още бившият зам.-министър на енергетиката.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
4
 
! Отговори
Непукиста преди 1 месец
Споко скоро няма да има свободен пазар!При свободния пазар ТЕЦ умират и далаверата спира.Иначе в момента тока индва от АЕЦ 33 % ФЕЦ 44% и ТЕЦ 15%.ИЗВОДИТЕ СИ ГИ ПРАВЕТЕ САМИ!
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Начи, пичове, имахме ток на 80лв/квтч. И интересно, промишления беше по-евтин, на около 20лв/квтч. Почнахме - квоти, моти, еко, меко, емисии, мемисии... тока отиде на 160лв/квтч. После почнахме волтаици, молатаици, перки, мерки... тока замина на между 200 и 1000лв/квтч. Интересно, тока си е същия, като ония за 80лв/квтч. Направо гасете комунистическия АЕЦ и да пръскаме к0чината на тъмно.
3
2
 
29
 
! Отговори
ДАААА преди 1 месец
Какво ще се промени за хората ? Ами цената за народа ще отиде в космоса а пък бизнеса ще лолучава компенсации от нашите данъци . Не е необходимо да си Еленко Божков или бизнесмен за да не знаеш какво ни чака . Ние сме народа и знаем какво ще ни сервирате .Нали за това сте учили висше !
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е Еленко Божков атентатора от метрото. Защо му давате думата?
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще им се иббе айкката! Днес бизнеса ревна че държавата тряеало да плати за рекордно високите цени! А утре ще са дори нагоре!