Конституционният съд хем овласти президента, хем оряза правомощията му

Няма доволни от решенията му, смята Екатерина Михайлова
28 юли 2024 12:25, Петър Бойчев
76
Конституционният съд хем овласти президента, хем оряза правомощията му
Снимка БГНЕС

Измененията в основния закон не бяха само по отношение на съдебната система, а и на служебната власт. Конституционният съд (КС) възстанови някои от правомощията на президента - остави това за служебното правителство, но му възстановиха права да връща назначения в съдебната власт. Но реално се случва отнемане на правомощия от президента с оставането на измененията за служебното правителство.

Това коментира бившият депутат и преподавател по конституционно право Екатерина Михайлова пред Нова ТВ. Очаквано бе решението на КС, защото много от въпроси, когато бяха дискутирани в конституционната комисия, се говореше, че могат да отпаднат. Разочароващо е и, защото по много малко от нещата съдиите имат единно мнение, посочи тя.

Най-общо можем да разделим възраженията в две групи. Едното е, че текстовете не са прецизни, създават възможност за различно тълкуване. Второто обаче е свързано с това, че КС ни казва, че част от тези промени не могат да бъдат извършени от обикновен парламент, а от Велико народно събрание, и се базират на едно решение от 2009 г. на съда.

Аз въпреки това смятам, че дали мандатът на главния прокурор е не 7, а 5 г., не е драматично и не е промяна във формата на държавното управление. В общи линии няма доволни, освен прокурорите, поне по това, което съм прочела, каза Михайлова.

Ако може да няма Велико народно събрание, ще е по-добре. Не знаем какво ще излезе. Ако има добронамереност сред политиците, по решението на КС, което е разписано като пътна карта - по нея могат да се направят тези промени, посочи тя.

Решенията на КС засягат политическите институции и няма как да няма отговор от политиците. Съдиите там се назначават от политици и президент, има само 1/3, която е от независимата съдебна власт, напомни бившият депутат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
5
 
! Отговори
Избирател преди 1 месец
Не ме интересуват евроатлантици, путисъщти или Велико събрание Вчера ми дойдоха сметките.Как да го платя...Пара йог.Сичкото у дупедатите.Аман УБО да не видите.
26
10
 
6
 
! Отговори
До Фют преди 1 месец
Имахме правителство.Защо Пеевски и Борисов развалиха сглобката?Защото си мислеха,че ГЕРБ и ДПС ще имат мнозинство.Като са глупави,сега да се гърчат като червеи.Докога България ще е заложник на болните им амбиции?
25
4
 
4
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 30. Нали ги избираме да работят в полза на народа? Всички!!! Няма да има политическа сила, която сама да състави правителство. И, като има нови избори, ще има нови отлюспени герои с нови партии.Това ли искате?
24
4
 
10
 
! Отговори
До само питам преди 1 месец
Ами ГЕРБ да направят правителство.Но никой ,освен хората на Пеевски не ги подкрепи.
23
4
 
1
 
! Отговори
депутат преди 1 месец
обичам да ми го мушкат дпс и бсп машала само герб истинските травеститиобичам дупето да ми ре намазано с вазелин
22
8
 
4
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 29. За мен те са най-малкото зло. А, ако трябва да има нов Тато, дори и на тези си години ще напусна България. Лично мнение, не ангажирам никого.
21
3
 
7
 
! Отговори
Магнита преди 1 месец
Шиши е над Зеления Чорап.От Козяк Шиши получава инструкции.Чорапа да внимава.
20
5
 
8
 
! Отговори
До Фют преди 1 месец
ГЕРБ са първа политическа сила с 68 депутата.Е,и?Никой не е длъжен да им прави правителство.Това е реалността.
19
6
 
10
 
! Отговори
до ФЮТ преди 1 месец
реалноста е,че и герб не стават,ако те са стабилизиращия фактор,то по-добре да си върнем някой нов ТАТО!
18
6
 
3
 
! Отговори
Всъщност преди 1 месец
КС запази промените на Ицо,а отхвърли тези ,свързани със съдебната реформа,внесени от Десислава Атанасова,която сега е конституционен съдия.
17
4
 
9
 
! Отговори
кармазъ президент преди 1 месец
България ще оправи,когато негласуващите от 70% станат поне 95%,тогава крадците и тарикатите ще останат без подкрепа!
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 17. И аз мисля като вас. КС направи зло за България. Не оправда доверието и очакванията. Запази избора на служебно правителство по домовата книга, което е пълна политическа зависимост и девалвация. Съдиите не си свършиха работата, а се разнасят по студията да се обясняват.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За огромно разочарование, КС не отмени простотиитев конституцията. Остава избор на служебно правителство по домовата книга. всички нормално мислещи хора се убедиха, че това не работи в интерес на държавата. Само КС шикалкави и не корегира грешката. Така е, когато не всички конституционни съдии са елитни кадри със сериозен професионален опит. Крайно време е да бъдат повишени критериите за техния избор, и да не се назначават политически калинки, в груб конфликт на интереси.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НАПРАВИ ЗЛО НА БЪЛГАРИЯ
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Попитали един пророк / било то нявга в древността/, какво той смята на света за най-опасния порок: предателството, клеветата убийството или разврата? Набърчил своя древен лик - и сякаш тоз въпрос е чакал - отвърнал мъдрия старик: "Властта в ръцете на Пpocтaкa!" Христо Радевски 1937 г.
12
6
 
11
 
! Отговори
ийкун преди 1 месец
Представете си колко са негодни всички дето са гласували промрните в Конституцията. Такива некаърни юристи са в ПП и ДБ, ГЕРБ и ДПС. Да им отменят всичко дето дето са измислили, само помислете какви са некадърници. А имаче си вземат заплатите от данъците на всички българи. Ако имах такива работници с ритници щях да ги изгоня без дори да им платя. А ПП и ДБ и ГЕРБ като главни се доказа че са негодници, дето само лъжат. Слава Богу идват избори, да ги гоним негодниците.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако имахме КС нямаше да регистрират ДПС 1882г.Президент пък подкрепяше зеления сертификат.Всички са за едно хубаво място до Белене ама то вече няма и ДС.Колко спокойно си живеехме по соца и много искам да се върне оня режим ама няма ги вече истинските комунисти които се грижеха за нас,построиха България.Бай Тошо....защо се мъчи да градиш Родината я гледай днес -още те плюват!!!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мечки. Рожен. Стадион. Мач, Победа. Шампион. Тигри. Футбол. Еърбъс. Перник. Мъка. Земетръс. Криза, Майчински. Позор. Цаца. Избор. Прокурор. Гаф. Принуда. Прецедент. Клетва. Хумор. Президент. Инфраструктура. Тръба. Гас. Печалба. Веселба. Път. Интервю. Слава. Блясък. Дежа вю. Урни. Битки. Матриал. Всичко. Мирише. ***. Лято. Избори. Сефте. Бюлетина. Ром. Кюфте. САМОТНО И СПОКОЙНО ДА СЪЗНАВАШ СИЛАТА СИ! Това е най-пълната дефиниция на свободата, над която толкова си блъска умът светът!
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А той се почесваше с кални нокти във вечно немитата си и пълна с всекакви гадини коса продължително и замислено, гледаше умно, докато се чешеше и отсичаше бавно и важно: - Може, Братя, ама без прекъсване...
8
0
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Народа очакваше от КС обратно решение - да се Разпуска Народното Събрание и Президента да назначава Служебно Правителство ПРЕДИ ИЗБОРИ . Това Решение на КС Бетонира Главния Прокурор и Депутатите за 50 години напред . Проблема е КС - те не са запознати с Конституцията на Република България .Трябва да има Конкурс за Съдии в Конституционния Съд - да ги изпитват какво пише в тази Конституция .