Божанков: Решението на КС не носи оптимизъм

Според него може да се стигне до протести, но кога?
29 юли 2024 10:25, Александър Попов
25
Божанков: Решението на КС не носи оптимизъм
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков коментира решението на Конституционния съд за промените в основния закон, касаещи съдебната реформа в частта ѝ за правомощията на главния прокурор, и го определи като не особено особено. Според него хората ще излязат на улицата, когато разберат, че ги чака още 7 години от същото.

"България имаше голям проблем. За съжаление, продължава да има този проблем. И той е следния: една фигура, един човек – има неограничена власт за седем години. И, ако някой контролира този човек, избрал си го е или пък го държи с компромат, то той държи цялото държавно обвинение. И не е пресилено да кажем, че държи и цялата политическа система. Кого ще си изберем на избори сякаш не е толкова важно, ако силовите инструменти на държавата са по този съветски модел на управление, който е уникален не само за България, но и за Европа", заяви пред Нова тв Божанков.

Ще бъде ли оставен Висшият съдебен съвет с изтеклите мандати и със спорната репутация на част от неговия състав да избере главен прокурор?

"Това е големият въпрос. Дотук ясно дадохме единствената формула - друга политическа сила тази битка не я води, водим я ние сами. Тя катастрофира в Конституционния съд. За съжаление има една добра новина. Останаха текстовете, чрез които гражданите могат пряко да се жалят в Конституционния съд. За мен си заслужаваше тази реформа дори и само за този текст. Това е огромна победа. Но големият проблем със справедливостта с фигурата на главния прокурор остава", подчерта той.

По думите му това, което следва след решението на Конституционния съд "не е много оптимистично".

"Остават ни, в рамките на демократичните процедури - няколко инструмента, като единият е да протестираме. Това решение няма да изкара хората на протест по улиците, но последствията от него съм убеден, че ще изкарат нашето гражданско общество на протест. Защото ВСС няма да се поколебаят и да изберат по същия дивашки начин нов главен прокурор, както го направиха по-рано и с Иван Гешев", категоричен в Божанков.

Според него протестите ще се случат, когато нашето общество осъзнае, че го очакват още 7 години от същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Явор Божанков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя инфантил, кинта и 50 дето беше комунист сега комсомолец, тоя дето с аверите си оставят пищови заредени за да се гърмят децата. Същия дето едно изречение правилно и без двусмислици не беше записал в текста за "промените". Тоя ли дава акъл по студията пак вее. Падение
2
3
 
20
 
! Отговори
А вие? преди 1 месец
Интересно какво стана с стрелящото детенце на въпросния променкаджия с татуировки на овце? Дали, ако наше детенце беше стреляло щеше толкова бързо да се замете случая под килима? Да кажем, че абсолютен късмет, че нямаше жертви. Но дали някой разследва какви приятели и в какви кръгове се движи въпросния и съпругата му? Все пак аз като водя моите на детски рождени дни не се размятат патлаци и не се оставят на масата. Много интересни въпроси, които тук остават без отговор. Разбира се.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Божанков, вече знаем, което не е добре за вас е добре за нас, народа.