България следи с тревога отказа от Коридор №8

МС: Отслабва колективната сигурност на НАТО
29 юли 2024 13:08, Александър Попов
36
България следи с тревога отказа от Коридор №8
Снимка: БГНЕС

Българското правителство следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Република Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност вкл. чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор 8 към друг транспортен проект. Това се казва в позиция на българското правителство, предаде БГНЕС.

Припомняме, че РС Македония многократно е поемала и потвърждавала своя ангажимент за инфраструктурно свързване на двете държави, вкл. Kоридор 8 – например в Договора за добросъседство от 2017 г. и Протоколите към него от 2019 г. и 2022 г., Меморандума за разбирателство между Албания, България и Северна Македония от октомври 2021 г., съвместната декларация на Албания, България, Италия и Северна Македония от ноември 2023 г., декларациите от Срещата на върха на НАТО от юли 2024 г. и др.

„Трансевропейски Коридор 8 не е просто свързване на РС Македония с България, а има за цел да повиши геостратегическата автономност на ЕС. Той се превръща и в ключов логистичен маршрут по южния фланг на НАТО от Адриатическо до Черно море и има огромно значение в настоящия геополитически момент. Отказът от изграждане на основни компоненти на Kоридор 8 отслабва колективната сигурност на Алианса“, категорично е правителството на България.

София нееднократно е поставяла въпроса за изграждането на Kоридор 8 на най-високо равнище и успешно е лобирала за осигуряването на европейски средства за неговото строителство, вкл. за РС Македония.

„Благодарение на българските усилия, Коридор 8 е включен в обхвата на Европейски транспортен коридор „Западни Балкани - Източно Средиземноморие“ като приоритет за ЕС. В края на 2023 г. участъкът Крива Паланка - Деве Баир е определен от ЕС като един от шестте флагмански проекта на стратегията „Глобален портал“ и финансиран с над 500 млн. евро грантове и кредити. Модернизацията и завършването на железопътния компонент на Kоридор 8 на българска територия е част от националната програма „Транспортна свързаност 2021 – 2027“, се казва в изявлението.

София призовава правителството на РС Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети ангажименти и договорености с цел навременно изграждане на участъците от трасето на Трансевропейски Коридор 8 на нейна територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Коридор №8РСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
3
 
! Отговори
Димчо преди 1 месец
Каква е България да дава акъл и преценки на Независима Македония?? Македония си знае интересите, тя си решава как да се нарича езикът й, само не може да наложи името си.
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакайте, да ви обясня ... само продажни пceта, кат Кирчо, държат на договори, правени преди 5 правителства, в котио не са били или разни разпоредни, спуснати от майната си ...
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я заковете границата и им вземете паспортите, незабавно
22
9
 
13
 
! Отговори
Логично решение преди 1 месец
Приветствам решението на макетата, че започнаха да дават заден ход.Черна гора чака 11 години за да я поканят за членство в ЕС и накрая...едно нищо !Макетата си взеха поука от лицемерието на Брюксел и явно ще спечелят от това,ако за в бъдеще бъдат приети в БРИКС !
21
8
 
15
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 месец
Докато *** се навежда на всеки, хората си имат стратегия. На китайците не им пука за нас и за наведеното ни положение. Изграждат транспортни коридори през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария за централна и западна Европа. Почти са купили Черна гора и там също изграждат транспортни връзки към Сърбия. Така че, докато ние сме послушно наведени всички трасета ни заобикалят. От друга страна, като гледам какво се случи с Украйна, може да не е чак толкова лошо.
20
10
 
26
 
! Отговори
Наглост преди 1 месец
Значи лапаме пари от Присъединителните фондове на ЕС, който ни ги отпуска с ЯСНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ - за изграждане на коридор 8, ама понеже Мицкоски е "голяма работа", то неговия министър ще ги пренасочва към друг коридор, който обслужва интересите не на ЕС, а на Сърби и Русия! Е, на какво друго освен на НАГЛОСТ ви прилича това!
19
7
 
27
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахааааааа, те пък от ЕС ще им позволят да пренасочват пари сърбоманите. Няма как да стане тая работа. Това да не е Коминтерна.
18
8
 
22
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
ЕС и САЩ да се замислят за ревизиране на договора за прекратяване на ВСВ. Това парче камъни сърбите го направиха негодно за живеене. Не е редно повече да е в сръбско/съветската орбита, а е крайно време да си дойде на мястото - съединено с Родината. Тамън ще имат и големи реки, планини и излаз на море. След това нито НАТО, нито ЕС ще имат "непредвидени" проблеми с транспортни, икономически и всякакви коридори.
17
23
 
24
 
! Отговори
Съмнения преди 1 месец
Каква тревога ви тресе само.Не ви интересува за пострадалите от наводнения и пожари ревете ,че Нато няма да има директен излаз на Черно море.
16
5
 
31
 
! Отговори
Мангал'ориан преди 1 месец
Това е една от причините тези палячовци да си останат в коридора.Прекалено много внимание им отделяме- имаме си по-важни проблеми за решаване.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много по-важната жп линия за България е София-Кулата-Солун отколкото София-Скопие и после една голяма дупка към Дуръс/Албания на Адриатическо море. Така България бие жп линията по Вардар в Македония и влаковете от Ниш ще могат да пътуват до пристанището на Солун с по-висока скорост и през Калотина, заобикаляйки ФИРОМ.
14
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2 пъти съм ходил в Македония преди години. Хареса ми. Красиво и интересно,но още тогава усетих неприятното отношение към българите. В следващите години постъпките им към нашата държава надминаха всички очаквания. За това кракът ми повече няма да стъпи там,както и на много близки и познати.държавниците нитрябва да спрат да правят дарения и да помагат на тази абсурдна измислена държава. Да се отнемат и личните карти на сума ти народ от там които нямат обшо с бг а ползваха л.карти да Отидат в европ
13
4
 
21
 
! Отговори
Витоша преди 1 месец
Защо говорейки за коридор 8 се акцентира само на жп линията София-Скопие? А няма и дума за тази на запад от Скопие. Жп трасето Скопие-Кичево е под всякаква критика, а още нататък през Струга към Елбасан в Албания няма изобщо жп линия. И какво ако се свържат София и Скопие? Защо не се говори за АМ София-Скопие с тунел под Девет баир в Осогово?Оставете ги тия *** в Скопие, те с тази политика няма да помиришат ЕС поне още 20 години.
12
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че са такива, статии да напомнят на хората, че тая измислена провинция Северна Македония съществува. Понеже са толкова ирелевантни, че е много лесно да забравиш, че съществуват.
11
5
 
21
 
! Отговори
expert преди 1 месец
тази ТРЕВОГА скоро ще се трансформариа в US бази за да насочи в "правилната" посока изграждането на коридор 8, и политиката на клетите , объркали се РСМ ;))))))))))))) Те ОЩЕ не са разбрали че вече не управляват нищо , както и нямат държава , а КОЛОНИЯ!!!!!!
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми ЕС са изчислили, че при сегашните нива на "усвояване" на средства от парламентарното стадо, няма да им стигнат парите за Българската отсечка и търсят по - евтини решения някъде, където се краде по- малко.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България търпи критика, че не работи активно по проекта коридор 8.
8
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България трябва настойчиво, да поиска от ЕК да санкционира решението на РСМ, да отклони средствата предвидени от ЕС за коридор 8, към коридор 10, през Сърбия. Не да си мълчи! И да преустанови всякаква помощ, и общи проекти с РСМ, докато парите не бъдат върнатшли в проект коридор 8.
7
1
 
14
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Чудно защо няма да стане от наша страна? Ако някой има желание да се разрови в документите, ще открие отговора и виновните, но това както знаем от опит - няма да се случи и ще се замете под кревата.
6
4
 
37
 
! Отговори
Ицо преди 1 месец
Колко са нагли тези клети сърбомани в РСМ. ЕС им дава пари да ги свърже с цивилизования свят.. те вижидиш ли щели да си ги ползват за друго...