Този театър не може да бъде търпян! Отиваме ли към Велико Народно събрание?

Проф. Мария Пиргова и проф. Росен Стоянов не смятат, че нови избори ще променят ситуацията
29 юли 2024 11:31, Анисия Иванова
55

Президентът Румен Радев връчва третия мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ" (ИТН).

Политологът проф. Мария Пиргова смята, че третият мандат изглежда прежален и че не можем да очакваме стабилност в България при такава обща нестабилност.

"Сценарният екип на "Шоуто на Слави" ще опита да търси предизборен ефект в преговорите с третия мандат. Едва ли ще се случи чудо. Очаквам настоятелно Тошко Йорданов да кани всички и да призовава за спасение на нацията. Дори разписана програма, тя ще се разпадне за една-две седмици", коментира гостът на "България сутрин".

По думите на проф. Пиргова държавата отказва да се самоуправлява в последните три години поради бягство от отговорност на политическата класа.

"Срокът на безотговорност по много линии изтича. Ще бъдем свидетели на доста по-радикални събития. Кампания със същите партии означава катастрофа за цялата политическа система. Изборите след два месеца няма да покажат нови резултати", подчерта политологът.

Проф. Пиргова е на мнение, че президентска република ще се иска от много политически субекти, които ще се появяват тепърва.

"Вътрешно не могат да решат проблемите си, камо ли проблемите на държавата. Този театър не може да бъде търпян повече. Ще се заговори все повече за Велико Народно събрание. Конституционният ни съд е пълен с хора, които не са за там", категорична е тя.

Проф. Пиргова смята, че сме се разпуснали като държава. Каквото и да е бедствие, за нас е шок, отбеляза тя и добави, че рисковете ще продължат заради безотговорната политическата класа, която си позволяваме постоянно да избираме.

"Поне 150-160 депутати вероятно се кръстят за една седмица да бъде върнат мандатът, да излязат в отпуска и да влязат в кампания. Все по-малко сериозността и прагматизмът могат да надделеят. Скептичен съм по отношение на възможността да се направят огромни компромиси от всяка страна и да направят стъпка към коалиционно правителство", каза на свой ред политологът проф. Росен Стоянов за Bulgaria ON AIR.

Той се съмнява от ИТН да държат прекалено дълго мандата. Големият въпрос бил дали ИТН ще подходят политически отговорно.

"ИТН останаха последната парламентарно представена политическа сила, която има добри отношения с президента", отбеляза проф. Стоянов и посочи, че има невъзможност да се взимат големи и свързани с Конституцията решения от обикновено Народно събрание.  

"Има две събития, които имат потенциал да отпушат политическия процес в България: решаване на лидерския проблем в ДПС чрез много бързи действия; липсата на стабилност в прокуратурата - трябва да има избран редовен главен прокурор", категоричен е гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
16
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 месец
СИТУАЦИЯТА ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ КОРЕННО САМО КОГАТО РАЗСТРЕЛЯМЕ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 33Г.,ЗАБРАНИМ ВСИЧКИ ПАРТИИ,СПРЕМ ДА СЕ ПОДЧИНЯВАМЕ НА БРЮКСЕЛ И САЩ.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както запазването на управлението на държавата по домовата книга, така и двойното гражданство са недопустими решения и най- големите фалове на този твърде политически КС. Крайно време е да се повишат критериите за избор на съдии, което е съдбовно за нашето бъдеще.
25
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Да не сте стъпили на изборите! Не виждате ли, че ни се подиграват? Те си гледат бизнеса и живота, а ние да работим на няколко места, така трябвало21
24
2
 
5
 
! Отговори
Саше Велики преди 1 месец
Най демократично е всеки гражданин на Република България да управлява по азбучен ред. Започва се по ЕГН от най-възрастните . Мандат - 6 месеца. Така всички ще са доволни защото всеки ще управлява за 6 месеца държавата.
23
1
 
13
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Вие още нищо не сте видяли.Няма да се учудя ако отделни региони примерно Черноморието и Ски курортите пожелаят да обявят независимост от България.Неофит Рилски Ви показа как това се прави на практика.Отделно земеделските земи са изкупени и на тях се сее това,което собствениците им решат,не каквото е нужно на Държавата.Като Ви остане само Шоплука може и да се усетите какво сами сте си направили.
22
0
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 1 месец
Защо пък да не се пледира за пряка демокрация а? Тя е другата алтернатива, която между другото е по-съвременна и напредничава ор президентската република?
21
4
 
5
 
! Отговори
СОФЯНЕЦ преди 1 месец
ОТ КЪДЕ ЩЕ ВЗЕМЕШ 400 ДУШИ В ТАЗИ ОБСТАНОВКА ЗА- В.Н. С.-!!!!! ВСИЧКИ ГОВОРЕЩИ Г Л А В И ГОВОРЯТ ЗА РАДЕФ!!!
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално е да се пледира за президентска република. Нима е нормално управлението на държавата да е по домова книга. Това е изключително глупаво и опасно, с което се сблъскваме. Само некомпетентни, силно политически свързани съдии, могат да гласуват за такива неадекватни решения. Замислете се малко. Президентът е силна фигура пряко избран от хората и да му орязвате пълномощията е недопустимо.
19
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато Тиквата и Сви нята не бъдат вкарани в затвора, ПРОМЯНА няма да има !
18
2
 
17
 
! Отговори
Гъдьо преди 1 месец
Народът ще ги изгони с камъни и дървета..всички дупедати продажници..папката по 10 хилки ката месец...а насреща никаква работа...Аааа келепиря СВЪРШИИИ
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До абе къв требва да си та да даваш мандат на клоуни дето опростачиха България ?! -------------- достатъчно е да си пpoст шaпк aр!
16
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да благодарим на големоухия негoдник, назначен от Решетников, за хаосът който създаде за 3 години. Червената армия да беше влязла в България пак нямаше да успее да я съсипе толкова, колкото този ***.
15
1
 
10
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Да дадем шанс на народното събрание! Тридесет и пет години препирни, кражби, назначения, уволнения, кой бил по-по-най, мутри, бивши червени п***омияри, мафия и т.н. Мисля, че е малко времето! Може още 35 да ги оставим да се гаврят с нас, или да стане като в "Жокера", и да видим кой - кого!
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народното събрание и правителството не работят за народа и България
13
0
 
13
 
! Отговори
абе преди 1 месец
къв требва да си та да даваш мандат на клоуни дето опростачиха България ?!
12
8
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
И какво ако има ново ВНС? Видя се сегашния матрял какво текстове в Конституцията може да вкара. Никакво ВНС, НИКАКВИ промени в Конституцията! Само пращане на фронта на двата милиона неграмотни про'с'така, дет гласуват за ЕС и НАТО да им дадат МРЗ, може да отвори пътя за оправяне на България. факт.
11
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слагайте 10% бариера за влизане в парламента и ще се отървем от разните чалгари, путлeраси, копейкаджии и всякаква подобна cган.
10
8
 
15
 
! Отговори
опетков преди 1 месец
Много сме си добре и явно сме много богати след като за последните 3 години за избори дадохме над 500 млн лева. Най-вече благодарение на ППДБ, Мая *** и ид*иотите от ИТН.
9
2
 
8
 
! Отговори
опетков преди 1 месец
До Анонимен2 "Гражданска война"? И кой срещу кого и за какво? Само лу*д нен*ормалник може да предположи такава глупост. Народецът е доволен и предоволен от битието си.
8
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отиваме към най големите протести виждани някога, защото нямаше да арестува контрабандиста Борисов и прасето Пеевски, когато трябваше