Балабанов: Експертният профил на министри е водещ

От ИТН ще се отнесат сериозно към разговорите
30 юли 2024 10:11, Инна Ангелова
68
Балабанов: Експертният профил на министри е водещ
Снимка: БГНЕС

Партията на Слави Трифонов ИТН вчера получи третия мандат от президента Румен Радев и днес стартира прозрачни преговори за съставяне на правителство. Станислав Балабанов обясни още как ще протекат и преговорите.

“Нищо не е ясно в този момент. Ако беше ясно, процесът щеше да е напълно блокиран. Още в началото на 50-ия парламент, имахме желание, ако се стигне до третия мандат, да дойде при нас, да седнем на масата за разговори и да видим има ли шанс за излизане от политическата криза”, коментира депутатът от ИТН пред Нова.

Балабанов допълни, че се търси изход от политическата криза, а един от начините за излизане от нея е експертен кабинет.

“Вчера в президентството използвах думата „баламосват” за конкретни политически лидери, защото е абсурдно за нас като общество да слушаме, че сега нищо не става, всичко е обречено, няма никакъв шанс за нищо, но след 2 месеца ще стане. Същите тези политически лидери казват: „Отиваме на избори, после ще се разберем”. Аз питам как е възможно да се изгубят тези 2-3 месеца, да се изхарчат пари за избори и в крайна сметка важните за страната неща да не се случат сега, а след някаква партийна договорка, може би задкулисно, за след 3 месеца. Това е предателство”, каза Балабанов.

Депутатът отново подчерта, че ИТН ще се отнесе изключително отговорно към разговорите и към начина, по който ще се водят.

“Сядаме на масата, за да видим имат ли припокриване и пресечни точки по приоритети, които са важни за държавата”. Балабанов каза, че изборът на премиер, според него, трябва да бъде колективен. Той каза, че от ИТН имат идея за премиер, но отказа да назове име. “Няма да е уважително към другите. Искаме да видим и колегите от другите политически формации какво ще предложат”, каза още той.

Експертният профил на министри е водещ за ИТН.

“Сядаме на масата с политическите партии, да видим имат ли воля да работят по закони и приоритети. Различното при нас е, че тези приоритети ще бъдат фиксирани със срокове за изпълнение. Ако се намери мнозинство по приоритетите и програмата, и ако се фиксират срокове, тогава ще предстоят вторият кръг разговори. Тогава ще се търси експертизата, кадрите, които да застанат зад тези приоритети и да ги изпълнят”, каза Балабанов.

От ИТН искат тези преговори да се случват пред очите на обществото.

“Ще се формира конкретно мнозинство, ако има воля за него. Колкото по-широка парламентарна подкрепа има, толкова по-добре. След като се изчистят казусите по програмата, след като се коментират личностите, които могат да застанат с експертизата си зад политиките и законите, след това ще се носи и политическата отговорност. Всяка една политическа партия може да застане зад човека, който може да свърши работа”, каза още Балабанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: кабинетразговориИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХАХАХАХАХА ГОРКАТА БЪЛГАРИЯ ТОЗИ ЕНИКОЙ ЧАЛГАР КАКВИ СА ТИ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УМЕНИЯ КЪДЕ СИ ТРУПАЛ ОПИТ ПОЗОР ЗАДЪРЖАВНОСТТА
22
2
 
12
 
! Отговори
Потребител преди 1 месец
Балабан - глиган какви ги "мисли" отново? Когато бяха първи на изборите на направиха правителство, че сега! Мазник продажен...
21
3
 
8
 
! Отговори
3aйo Цuцuн преди 1 месец
Aмa тoй u Huku ucka ga nътyyвaaa!
20
2
 
11
 
! Отговори
Парадокс преди 1 месец
Този не беше ли на протестите срещу правителството на ГЕРБ? Всяка вечер директни включвания от площада под мотото "изчегъртваме ГЕРБ". Две години по-късно и 20 килограма телесна маса в повече. Човека вече е готов да прави правителство с експерти на ГЕРБ и ДПС... :))
19
3
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Е точно тоа трапезен експерт ся ще го въртят 2 месеца по телевизора?!? Ай сикам.... Мамкави мръснаааа...
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пацо Шнорхела премиер - Балабан и Тошко селски министри :)))
17
3
 
6
 
! Отговори
Посолството : преди 1 месец
Всичките баш експерти са се събралЕ у кючук-ДъПъСъ! Заслужиха си грантовете!
16
3
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
Тези чалгари са абсолютни профани и наивници с това "експертно" правителство. В този объркан и раздробен парламент нито може да се стигне до общи приоритети и програма, нито да се намерят "независими" експерти, които да ги изпълняват. В България НЯМА независими!
15
3
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Връщайте мандата бре!!! Кой заблуждавате? Няма да съберете 121 гласа е ясно и на децата в градината. Ай сиктир!!!
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакам поста на Слави как всички са маскари, само те праведници и колко ги разбирали нещата.
13
0
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Кое е за цензура в " ваноти е укрейка да е наред, за Бг не ви е грижа?"
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Защо последната партия ще определя правилата? От къде на къде?" - От конституцията. И както от нея, така и по нея :)
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само като чуя -,,експертния,, и почвам да са плаша . Тодор Живков къв ,,експерт,, беше та направи най успешната България и никой няма да може да го стигне чак до края на нацията ни който се очертава да е само след 30 години ???Очевидно не е до ,,експертиза,, Нужни са качества . Трябва да вярваш в правила начетени принципи . Наприменр - КОНСТИТУЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМА И ПРОМЕНЯ САМО ОТ НАРОДА НА РЕФЕРЕНДУМ .Трябва и морал .Морал е обратното на - УЧИ ДА НЕ РАБОТИШ НЯКЪДЕ НА БЮРО .С тия хора не става
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той вашия де ментен бей остана с една каручка хора
9
3
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
вие сте несериозни връщаите мандата отиваме на избори наесен и ако нямапромяна в листите за депутати отиваме на пролет итн е в нс само за субсидията
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо последната партия ще определя правилата? От къде на къде?Защо отказахте възможност за правителство с първи мандат, а сега искате другите да се съобразяват с вас и ако не, иска ли избори, вие Слави и ко като отхвърлихте опита за съставяне на правителство с първи мандат, който беше най логичен и реален, не казахте ли буквално че отиваме на избори. Ами ако не беше дошъл при вас третия мандат?Айде стига сте говорили празни приказки! Аман!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Експертният профил на министри е водещ за ИТН. ---- Експертният профил трябва абсолютно винаги за всички правителства и за всички мандати да е водещ. Може ли да сложиш лаици за министри? Това е едно празно говорене за запълване на ефирното време. Просто не им ражда главата какво повече да говорят.
6
2
 
17
 
! Отговори
Карачанаков преди 1 месец
Здравейте циркаджии!!!!Смешници когато имахте възможност що не направихте правителство не можахте да намерите експерти ли?
5
1
 
14
 
! Отговори
Емилч O' Лаков преди 1 месец
Защо самият Барабанов не стане премиер, има такава осанка, ум, остър като бръснача на Окам, познава се с Пламен Шнорхелов, и още, и още
4
3
 
12
 
! Отговори
Жомпи преди 1 месец
в сравнение с бойкикев, мирчуф, кирцата и кокорино- този нобелов лауреат